Bayramiç`e bağlı Kurşunlu Köyü`nde bulunan Killiktepe Mevkisi’nde Zafer Madencilik şirketi tarafından işletilmekte olan feldspat madenine karşı eylem yapan köylüler hakkında açılan iki ayrı davanın ikinci duruşması dün gerçekleştirildi. İlk davada köylülerden, Bülent Özüren, Kaan Baraş, Ayşe Nihan Kuzucu ve Kurşunlu Köyü muhtarı Muharrem Güler Türk Ceza Kanunu 117/1’inci maddesi kapsamında, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçundan hâkim önüne çıkarken, yine köylülerden Tolga Gürel, Nazmi Çetin ve Ersin Çetin de köy içinden geçirmeme şikayeti üzerine yargılanması yapıldı.
İlk davada Kurşunlu Muhtarı Muharrem Gürel beraat ederken, diğer üç kişiye ceza verildi. 22 günlük açlık grevi ile tanınan Bülent Özüren ile Kaan Baraş ve Ayşe Nihan Kuzucu`ya 300`er gün hapis cezası verilirken ceza, 6`şar bin lira para cezasına döndürülerek hükmün açıklanması 5 yıl ertelemeli olarak karara bağlandı. 5 yıl içinde aynı suçun bir kez daha işlenmesi halinde cezalar infaz edilecek. Köy kahvesi önünde maden şirketinin aracının yolunun kesildiği iddiası üzerine açılan ikinci davada ise yine Kurşunlu Köyü`nden Tolga Gürel, Nazmi Çetin ve Ersin Çetin`e ise 7 bin 200`er lira para cezası verildi. Ceza onanırken, temyiz yolu açık bırakıldı.
Çanakkale Çevre Platformu yönetimi ile CHP İl Genel Meclis üyesi adayı Hicri Nalbant da davayı yakından takip ettiler. Dava sonunda yapılan açıklamada ise ağaç kesilmesine karşı çıkmanın insanı ve doğal bir duygu olduğunun altı çizilerek, verilen cezaların doğru olmadığı ifade edildi. Duyarlı her vatandaşın çevresini ve doğasını korumak için bu tür mücadelenin içinde olması gerektiği de ifade edilirken, “Bu karar `sen misin ağacını koruyan` denilerek verilmiş bir karardır” açıklaması yapıldı. Nalbant, Anayasa`nın 56`ncı maddesini hatırlatarak, “Anayasa de ne diyor? `Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi korumak hem devletin hem de vatandaşların grevidir.` Bu davada 56`ncı maddedeki haklarını kullanan insanlar ceza aldılar” dedi.