Sel felaketine 2 ay sonra yanıt...

Sel felaketini TBMM’ye taşıyan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın önergede yer alan sorularına 2 ay sonra cevap verildi.

411
Biga’da yaşanan sel felaketinde mağdur olan vatandaşlara Ekim ayında TBMM’ye verdiği soru önergesiyle sahip çıkan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, 2 ay önce önergede yer alan soruların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etmişti. Sarıbaş’ın sorularına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yazılı olarak cevap verildi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın konu ile ilgili cevabı şu şekilde: “Sel afeti, Devlet destekli tarım sigortaları 2012 uygulama yılında sigorta kapsamındadır. Tarım sigortası yaptıran üreticilerin zararları, hasar tesbit çalışmalarının sonuçlanmasından sonra karşılanmaktadır. Ayrıca, Bakanlığımızca yürütülen 2090 Sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında" Kanun`a göre; çeşitli tabii afetler nedeniyle (Tarım Sigortaları Kanunu kapsamı dışında kalan afetler için) tarımsal varlıkları %40`ın üzerinde zarar gören, kredi kuruluşlarından kredi alma imkânı bulunmayan ve bu zararlarını tarıın ve tarım dışı diğer gelirleri ile karşılayamayacak durumda olduğu İl Hasar Tespit Komisyon Kararı ile belirlenen çiftçilere karşılıksız nakdî yardım yapılmaktadır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu`nun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17`nci maddesinde yer alan hüküm gereği, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 2090 sayılı Tabiî Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun`la sağlanan yardımlardan yararlanamamaktadır.”
 
Konuyla ilgili olarak Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü’nün cevabı ise şu şekilde: “Tarım Sigortaları Kanunu kapsamının dışında kalan risk, ürün ve bölgelerde, ürün vadelerinden önce meydana gelen deprem, kuraklık, don, yangın, su baskını ve dolu gibi tabiî afetler veya bitkisel ve hayvansal hastalıklar nedeniyle tarımsal varlığı % 40 ve üzerinde zarar gören ve bu durumları yürürlükte olan ilgili Kanun`a veya Kararnamelere göre Tarım Kredi Kooperatifi temsilcisinin de katılımıyla teşkil olunacak il/ilçe hasar tespit komisyonu kararlarıyla tespit edilen tarım kredi kooperatifi ortaklarının hasar tarihi itibariyle günü gelmemiş olan borçlan cari tarımsal kredi faiz oranı üzerinden ertelenebilmektedir. Ayrıca, tarım kredi kooperatifi ortaklarının tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi, yürürlüğe konulan Kanun ve/veya Kararnamelerle verilen görevler doğrultusunda da yapılmaktadır. Bunun dışında, icra takibinde olan ortaklar da dâhil olmak üzere, kooperatiflere vadesi geçen borçlarını ödeme istek ve gayreti içerisinde olan ortaklara, borçlarım ödeyebilmelerini teminen kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede; 01.02.2012 tarihi itibariyle kanunî takipteki krediler hesabında borcu bulunan ve 31.12.2012 tarihine kadar müracaat eden ortakların borçlarım def aten ödemeleri hâlinde, temerrüt faizi yerine normal faiz oranı üzerinden faiz hesaplanmak suretiyle tahsil edilmektedir. Diğer yandan, borcunu defaten ödeme imkânına sahip olmayan ortakların, borçlarının en az %25`ini peşin ödemeleri kaydıyla, kalan borçları İçin gelecek ürün hasat dönemine kadar 1 yılı geçmeyecek şekilde bir veya birden fazla taksitle ödeme imkânı sağlanabilmektedir. Yine, ortakların kooperatiflere olan vadesi geçen borçlarının asgarî %60`nı ödemeleri kaydıyla, kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak borçlarına mahsup edilebilmektedir.”
 
Konuyla ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.S.`nin cevabında ise; “Ziraat Bankası tarafından borçların ertelenmesi yasal bir düzenleme ile yapılmakla birlikte, yasal düzenlemelerin bulunmadığı durumlarda, üreticilerimizin içine düştükleri zor durumlardan kurtarılmasına ve üretimin devam ettirilmesine yönelik olarak, Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve diğer bankacılık mevzuatı çerçevesinde yapılabilecek uygulamalar Ziraat Bankası tarafından ayrıca değerlendirilmekledir” ifadeleri yer aldı.
Paylaş