Sel Biga’ya kabus yaşattı

Biga ilçesindeki etkili yağış sonucu sel sularına kapılan 2 kadından birisinin cesedine ulaşıldı. Kaymakam Fatih Genel yaptığı açıklamada, olayın ardından bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerince yapılan çalışma sonucu, Koruoba köyünde kaybolduğu bildirilen Fatma Metin`in cesedine, köyün 4-5 kilometre uzağında ulaşıldığını söyledi. Genel, kaybolan Tülay Türe`yi arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

766
İlçeye bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları korku dolu dakikaları anlattılar. Koruoba köyü sakinlerinden Hülya Orakçı; “Çok korktuk. Evde oturuyordum, bir gürültü oldu. Camdan baktığımda sokağın ortasından deniz akıyordu sanki. Kapıya çıkmama fırsat kalmadı, bütün yağmur suyu eve doldu. Evin yarısına kadar su doldu. Belime kadar su geldiğinde ölüyorum sandım. Köyde herkes bağırıyordu” dedi. Selin etkili olduğu köylerde ürünler hasar görürken, çok sayıda evi de su bastı. Güvemalan köyündeki bir üreticinin 22 bin adet tavuğu sel suları nedeniyle telef oldu.
 
Tarım alanları zarar gördü
Bayramiç, Akçapınar’da yaşanan dolu ve Biga’da yaşanan sel olayından sonra tarımsal alanlar zarar gördü. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus yağış mevsiminin geldiğini ifade ederek, Bayramiç’te ve Akçapınar’da yağan dolu nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını Biga’da ise yaşanan sel felaketinin ardından bölgedeki tarım ürünlerinin zarar gördüğünü söyledi.
 
 
 
 
Biga ilçesindeki etkili yağış sonucu sel sularına kapılarak kaybolan kadınlardan birinin cesedine ulaşıldı. Kaymakam Fatih Genel yaptığı açıklamada, olayın ardından bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerince yapılan çalışma sonucu, Koruoba köyünde kaybolduğu bildirilen Fatma Metin`in cesedine, köyün 4-5 kilometre uzağında ulaşıldığını söyledi. Genel, kaybolan Tülay Türe`yi arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Genel, arama çalışmalarına, jandarma, polis ve köylülerin katıldığını, İl Afet Acil Arama Kurtarma ile AKUT ekiplerinin de çalışmalara destek vereceğini söyledi. Bölgede, 1 saatte metrekareye 110 kilogram yağış düştüğünü dile getiren Genel, yağmurun durduğunu ve sel sularının yavaş yavaş çekilmeye başladığını kaydetti. Kaymakam Fatih Genel, sabah saatlerinde başlayan ve hızını artıran yağmur nedeniyle Sinekçi köyünün içinden geçen derenin taştığını söyledi. Genel, ilçedeki kuvvetli yağışla ilgili olarak; “Büyük bir tehlike atlattık” dedi. Genel, yaptığı açıklamada, yağışın Koruoba, Güvemalan, Sinekçi, Pekmezli ve Hacıpehlivan köylerinde etkili olduğunu söyledi. Köylerde büyük hasar olduğunu dile getiren Genel; “İki kişi kayıp şu anda. Arama çalışmalarımız sürüyor. Hayvanlar sel nedeniyle telef oldu. Meteoroloji Müdürlüğü`nden edindiğim bilgilere göre 1 saatte metrekareye 110 kilogram yağış düşmüş. Bunun çok büyük bir rakam olduğunu söylediler. Evler ve arazilerde hasar var. Sel nedeniyle çok sayıda traktör, tarım aracı ile otomobiller zarar görmüş durumda. Büyük bir tehlike atlattık. Allah daha büyük tehlikelerden bizi korusun” dedi.
 
Görgü tanıkları
Koruoba köyü sakinlerinden Hülya Orakçı, yaşadıklarıyla ilgili olarak; “Çok korktuk. Evde oturuyordum, bir gürültü oldu. Camdan baktığımda sokağın ortasından deniz akıyordu sanki. Kapıya çıkmama fırsat kalmadı, bütün yağmur suyu eve doldu. Evin yarısına kadar su doldu. Belime kadar su geldiğinde ölüyorum sandım. Köyde herkes bağırıyordu. Çok şükür ölmedik, çok korktuk size anlatamam” dedi. Aynı köyde yaşayan Kadriye Sönmez ise sel suları nedeniyle bir saate yakın dallara tutunup asılı kaldığını ifade ederek; “Komşular gelip bizi kurtarmasaydı ben de ölecektim. Sular deniz gibi aktı. İnanılmaz korktum. Su yüzüme vurdu, kaç kez nefessiz kaldım. Çok şükür kurtuldum. Ölüyordum” diye konuştu. Öte yandan, Güvemalan köyündeki bir üreticinin 22 bin adet tavuğu sel suları nedeniyle telef oldu.
 
Bayramiç de yağışa teslim
Bayramiç ilçesinde, kuvvetli yağış ve rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde başlayan yağmur ve dolu yağışı, rüzgarın da etkisiyle şiddetlendi. Yaklaşık bir saat süren yağış sonrası birçok ev ve iş yerini su bastı, bazı ağaçlar devrildi. Belediye ekipleri ve vatandaşlar yağmur sularını tahliye etmek için yoğun çaba sarf etti.
 
 
Sel’den tarım alanları zarar gördü
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus yağış mevsiminin geldiğini ifade ederek, Bayramiç’te ve Akçapınar’da yağan dolu nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını Biga’da ise yaşanan sel felaketinin ardından bölgedeki tarım ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti. Yaşanan felaketin ardından Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin bölgedeki üretici ile temasa geçtiklerini belirten Ulus duruma müdahale edildiğini söyledi. Ulus yangın, sel ve don gibi nedenlerle tarım ürünleri zarar gören üreticilerin bu yasa kapsamında da kredi borçlarının erteleneceğini duyurdu. Ulus yağışların sebze ve meyve fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusuna da açıklama getirerek yağışların domateste zarar görme riskini artırdığını, ama son yıllarda tüketicilerin bilinçlenmesi sayesinde yağmur sonrası zamanında yapılan ilaçlama sayesinde önlem alındığını belirtti. Yağışlar nedeniyle piyasada domatesin azaldığını belirten Ulus bu nedenle fiyatın önümüzdeki günlerde yükseleceğini belirtti.
 
Lapseki’de kuvvetli yağış
Çanakkale`nin Lapseki ilçesine bağlı Şevketiye köyünde kuvvetli yağış nedeniyle su baskınları yaşandı
Lapseki ilçesindeki kuvvetli yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Özellikle Şevketiye köyünde etkili olan yağış nedeniyle yaklaşık 20 evi su bastı. Muhtar Seyfettin Turan, yaptığı açıklamada, yağmurun başlamasıyla cami hoparlöründen yaptıkları anonsla köy sakinlerinden kapalı alanlardaki hayvanları dışarıya çıkarmalarını istediklerini söyledi.
 
Turan, köyde can kaybının bulunmadığını belirterek, ``Köyün içinden geçen derenin taşması sonucu taşkın oldu. Sevincimiz can kaybının olmaması. Genelde yazlıkçıların ikamet ettiği bölgede, ev ve arazilerdeki hasarı sonra belirleyeceğiz`` dedi. Bölgede yol çalışması yapan firmaya ait iş makinesinin dere yatağını temizlediğini dile getiren Turan, sıkıntılı bir durumun olmadığını kaydetti.
Öte yandan, Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı da bölgeye gelerek inceleme yaptı.
Paylaş