havadurum

Şehitler Abidesi'nde '18 Mart' hazırlığı

779
Kentte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 107`nci yıl dönümünde Şehitler Abidesi`nde düzenlenecek tören için hazırlıklara devam ediliyor. Şehitler Abidesi önündeki Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinde temizlik ve rötuş çalışması yapıldı. Aynı alandaki sembolik şehit mezarlarına 6 bin kırmızı, 6 bin de beyaz olmak üzere 12 bin şakayık dikildi. Tören alanı, Türk bayrakları ile donatıldı. Törenler sırasında denizde gerçekleştirilecek geçit töreni için seyir terası oluşturuldu. Abide Bölgesi ve Morto Koyu`nda bulunan helikopter pisti etrafında iniş ve kalkışta tehlikeye neden olacak diri örtü temizliği gerçekleştirildi. Çanakkale Şehitler Abidesi`ne ulaşan alternatif yollarda yol kenarı temizliği yapılırken, Şehitler Abidesi`ndeki törenin provaları da sürüyor. 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "18 Mart`larda Türk milletinin kalbi Çanakkale`de atar, Çanakkale için atar çünkü Türk tarihinin altın sayfalarından biri, 18 Mart`ta Mehmetçik tarafından kahramanca yazılmıştır. 107 yıl önce bugün bu topraklarda, bu mekanlarda Türk milleti büyük bir savunma örneği vermiştir. Vatanını, kutsal değerlerini, bağımsızlığını savunmuştur ve tarihe altın harflerle `Çanakkale geçilmez` destanını yazdırmıştır. Bu milletimizin haklı bir zaferidir. Biz de o kahraman Mehmetçiğin torunları olarak her yıl bu önemli günümüzü anıyoruz, kutluyoruz, törenler yapıyoruz. O kahramanları saygıyla rahmetle anıyoruz. 107`nci yılında da Türk milleti olarak Sayın Cumhurbaşkanı`mızın ve bütün devlet erkanımızın katılımlarıyla gururla törenimizi 18 Mart`ta icra edeceğiz" dedi.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 107`nci yıl dönümünde 1915 1915 Çanakkale Köprüsü`nün açılışının gerçekleştirilmesiyle ayrı gurur yaşayacaklarını belirten Kaşdemir, "1915 Çanakkale Köprüsü`yle tarihe bir mühür daha vuracağız. Türk milletinin, o kahraman Mehmetçiğin torunları, dünyanın en uzun köprüsünü işte bu topraklara yaptı. 1915 Çanakkale Köprüsü inşallah 18 Mart`ta büyük bir gururla açılacak. İşte o kahramanlığın sonucu olarak biz bugün bu topraklarda büyük işler başardığımızı, bütün dünyaya ilan edeceğiz. Tabiri caizse Türk milleti yine Anadolu`dan Rumeli`ye geçmiş olacak. Dünyanın en önemli köprülerinden biri hizmete açılmış olacak. İnşallah bu topraklarda ebediyen Türk bayrağı var olacak ve milletimiz bu topraklarda ebediyen hür bir şekilde yaşamış olacak. Türkiye`nin hatta dünyanın kalbi Çanakkale`de atacak. Dünyanın gözü Çanakkale`de olacak" diye konuştu.
(DHA)
Paylaş