havadurum

Şehitler Abidesi’nde bayrak krizi

Çanakkale Savaşlarının 98`inci yılı anma programı nedeni ile 29 ülkenin katıldığı Çanakkale Şehitler Abidesi`ndeki tören “kriz” iddiaları ile ülke gündemine oturdu. Törende Suriye Devleti bayrağı yerine Özgür Suriye Ordusu’nu temsil eden bayrağı asılması dikkat çekti.

Çanakkale Savaşlarının 98`inci yılı etkinlikleri dün 29 ülkenin katılımı ile düzenlendi. İlk kez bu kadar çok ülkenin ilgi gösterdiği törenler, bir ‘kriz’ iddiası ile ülke gündemine oturdu. Çanakkale Şehitler Abidesi`nde düzenlenen törende 29 ülkenin bayrağı asıldı! Ancak Suriye Devleti’ni temsilen, Suriye bayrağı yerine Özgür Suriye Ordusu bayrağının asılması ise dikkat çekti. Şehitler Abidesi’nin ardından anma programı diğer tören alanlarında gerçekleştirildi.

1049
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda yer alan Şehitler Abidesi`nde düzenlenen törende bu yıl bir ilk de yaşandı. Daha önceki senelerde 11 ülkenin temsil edildiği törenlere bu yıl 29 ülke temsilcisi katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti`ni temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç`ın katıldığı törene Vali Güngör Azim Tuna, 1`inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2`nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni ZelaHYPERLINK "http://www.haberler.com/yeni-zelanda/"nda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Ray J. Griggs, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Peter Stockwell, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway da yer aldı.
 
 
Törende bir ilk yaşandı
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`ndaki Şehitler Abidesi`nde düzenlenen anma töreninde bir ilk yaşandı. Bu yıl törenlere ilk kez 11 ülke yerine 29 ülke temsilcisi katılırken, yine bu yıl ilk kez, törenlerde şehitler için Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından `Şahadet` konulu konuşma yapılıp ardından şehitler için dua okundu. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından Şehitler Abidesi`ndeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı atışı da yapıldı. Savaşta yaşamını yitiren askerler anısına saygı duruşunda bulunulurken, Türk bayrağı da göndere çekilerek İstiklal Marşı okundu. Törenlerde temsil edilen diğer ülke bayraklarının ise tören öncesinde göndere çekili vaziyette olması dikkat çekti.
 
 
“Silinmesi mümkün olmayan izler bırakmıştır”
Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan 18`inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale`nin kahramanlıkların yaşandığı bir er meydanı olduğunu söyledi. “98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler,bu muharebelerin taraflarında silinmesi mümkün olmayan izler bırakmıştır” diyen Özgen; “Bu izler Gelibolu Yarımadası üzerindeki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan 10 binlerce askerin ebedi hatıralarıdır. Çanakkale, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy`un `Ölüm indirmede gökler, ölü püskürtmede yer, o ne müthiş tipidir, savrulur enkaz-ı beşer` diye tasvir ettiği derelerden su yerine kan aktığı, buğday tarlaları gibi ceset tarlalarının oluştuğu, metrekareye altı bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır. Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra bir daha ayağa kalkamaz denilen bir milletin bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan silkiniş ve direniş destanıdır. Çanakkale, hiç ilgileri olmadığı halde dünyanın bir ucundan getirilen Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan gibi sömürge altındaki milletlere millet olma şuurunu kazandıran bir savaştır” şeklinde konuştu.
 
“Onların fedakarlıklarını asla unutmayacağız”
?ngiltere Büyükelçisi David Reddaway ise; “Bugünkü dostluğumuzun en temel yapı taşlarından birisi, Çanakkale Savaşları boyunca cephenin her iki tarafında savaşan erkeklere duyduğumuz ortak saygı oldu. Bir başka yapı taşı da Türk ev sahiplerimizin, geride Türk topraklarında bıraktığımız torunlarımızın anısına kendi evlatlarıymış gibi gösterdiği özen ve saygı oldu. Uluslarımızın şehit düşen oğullarının gerçekten de dost bir ülkenin bağrında ve huzur içinde yattıklarını biliyoruz. Her iki tarafın da şehitlerine saygılarımızı sunarken, bu huzuru hissedebiliyoruz. Onların fedakarlıklarını unutmadık ve asla unutmayacağız” diye konuştu.
 
 
“Barış içinde yaşıyoruz”
Çanakkale Savaşları`na katılan kahramanların sayesinde bugün barış içinde ve özgürce yaşadıklarını kaydeden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç; “Çanakkale iki kıtanın birbirinden ayrıldığı değil, iki kıtanın buluştuğu bir coğrafyadır. Burası farklı kültür ve medeniyetlerin, farklı inançların, farklı kavimlerin, kaynaştığı bir coğrafyadır. Tıpkı Çanakkale Savaşı`nda olduğu gibi farklı memleketlerin çocukları, yüzyıllar öncesinden başlayıp bu coğrafyada birbirlerini tanıdılar. Bugün bize düşen, üzücü bir tarih sahnesindeki karşılaşmayı kalıcı bir dostluğa dönüştürebilmektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ifadesiyle, `Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır.` Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk kalp atışlarının duyulduğu yerdir. Çanakkale Savaşları ve devamındaki milli mücadele, Türk insanına özgürlük uğruna gereken her türlü fedakarlığa katlanma fikrini bir kez daha aşılamıştır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşuna ve temellerine, `Yurtta Sulh, Cihanda Sulh` ilkesini emanet etmiştir. Büyük Atatürk`ün bu büyük ilkesinin, bugün de Cumhuriyet Türkiye`sinin temel yönetim yaklaşımlarından birini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
 
Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası anma töreninde ilk kez şehitler için dua okundu. Şahadet konulu konuşma yapan Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt, ardından şehitler için dua okudu. Büyük alkış toplayan diğer ülke temsilcilerinin ilgiyle izlediği mehteran bölüğü gösterisinin ardından resmi geçit ile birlikte tören sona erdi. Türk Hava Kuvvetleri`nin F-16 uçağı Solo Türk`ün gösterisinin de ilgiyle takip edildiği anma töreninde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ?ngiltere Büyükelçisi David Reddaway ile birlikte şehitlik defterini imzaladı. Şehitler Abidesi`nde bulunan şehitliği de ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile beraberindeki protokol üyelerinin yanı sıra 28 ülkenin temsilcileri, şehitler için karanfil bıraktı. Öte yandan İngiliz ve Fransız anıtlarında düzenlenen anma törenlerinin ardından 57. Alay Şehitliği`nde de ayrı bir tören gerçekleştirildi.
Paylaş