havadurum

Şeftaliler çiçek açtı

Hava sıcaklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve yoğun yağmurlar nedeniyle Çanakkale’de şeftali ağaçları çiçek açtı.

755
Çanakkale ve bölgesinde etkili olan lodos ve hava sıcaklığının mevsim normallerin üstünde seyretmesi nedeniyle meyve ağaçlarının çiçek açmasını değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus bu yıl erken uyanma nedeniyle şeftalide verim düşüklüğü yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ulus meyvelerin kış döneminde soğuklanmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bazı meyve ağaçlarının erken uyanma ve yalancı bahar nedeniyle çiçek açtığını belirtti. Ulus meyve ağaçlarında soğuklanma ihtiyacından önce çiçeklenme olduğu zaman, bu durumun meyvenin döllenme sürecine ve çekirdeğine olumsuz etki ettiğini belirtti. Çanakkale ve bölgesinde havaların lodos etkisinde bahar şeklinde devam ettiğini belirten Ulus, bir taraftan da yağışların devam ettiğini söyledi.
 
“Üretici zarar görür”
Ulus şeftali ağaçlarının çiçek açtığını belirterek, yağan yağmurların ardından yaprak patlatan şeftali ağaçlarının kökünün çürüme yaptığını söyledi. “Bu yıl hava şartlarından dolayı en büyük sorunu şeftali de yaşayabiliriz” diyen Ulus: “Erken çiçeklenme don ve kırağı nedeniyle şeftalinin yüzde70-80’i kuruma yapar. Üretici zarar görür. Yağmurların kesilmesi ve toprağın tavlanması gerekir, aksi halde ciddi kurumalar oluşacak” dedi.
Paylaş