havadurum

Savaşın yenildiği yerde barış dilekleri

Çanakkale Kara Savaşlarının 97. yıl dönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası`ndaki Mehmetçik Abidesi`nde uluslararası tören düzenlendi. Törende yapılan konuşmalarda Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış ’ sözüne vurgu yapıldı. İkinci Kolordu Komutanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Mehmetçik Abidesi`ne Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Kanada, Almanya, Hindistan, İrlanda, Pakistan ve İngiltere adına çelenkler konulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada tören mangası da saygı atışı yaptı.

762
 
Törende konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen; ``Çanakkale Savaşı, kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır`` dedi. Özgen, Kara Savaşları’nın dünya da eşi benzeri görülmemiş bir savaş olduğuna dikkat çekti.
 
 
Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy ise; “Farklı diller konuşuyor olmamıza rağmen Gelibolu`da yaşanan insan trajedisinin acısını ve kaybını aynı şekilde hissediyoruz. Yeni Zelandalılar, Türk insanının burada haysiyetiyle ve onuruyla ölen ve savaşan insanların anılarına gösterdikleri saygıyı hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu savaşın dehşeti içinde kalmış insanlarımızın arasındaki bağı korumak bizim görevimizdir ki sonraki dostluk yıllar boyunca daha da güçlendi. Bizler birlikte daha iyi ve daha barış dolu bir dünya için el ele vermeliyiz`` dedi.
 
97 yıl önce Gelibolu Yarımadasında yaşananların sadece Türk Milletinin var olma savaşı olmadığını muharebelere katılan değişik milletten insanların ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilediğini ifade eden Vali Güngör Azim Tuna; “Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam etmektedir`` dedi. Öte yandan 57. Alay Şehitliği’nin yanı sıra Fransız ve İngiliz anıtlarında da törenler düzenlendi.
 
 
 
Çanakkale Kara Savaşları’nın 97. yıl dönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası`ndaki Mehmetçik Abidesi`nde uluslararası tören düzenlendi. Törene Vali Güngör Azim Tuna, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, 2. Kolordu Komutan Vekili Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, yabancı ülke büyükelçileri ve konsolosları, cevre belediye başkanları, askeri mülki erkan ve 11 ülkenin diğer temsilcileri katıldı. İkinci Kolordu Komutanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Mehmetçik Abidesi`ne Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Kanada, Almanya, Hindistan, İrlanda, Pakistan ve İngiltere adına çelenkler konulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı.
 
 
“Görülmemiş bir kan ve can pazarıdır”
Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adında konuşma yapan Kara Savaşlarının durumu ile ilgili bilgiler veren 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen; ``Çanakkale Savaşı, kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır`` dedi.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün `Çanakkale`de bir üniversite gömdük` sözünün çok anlamlı olduğunu ifade eden Tuğgeneral Ferhat Özgen; ``Çanakkale Savaşı, `Bir hilal uğruna` okullarını bırakarak gönüllü cepheye koşup da dönemeyecekleri için birçok okulun o dönem mezun veremediği bir münevverler savaşıdır. Bundan dolayı Mustafa Kemal`in `Çanakkale`de bir üniversite gömdük` sözü çok anlamlıdır. Çanakkale Savaşı, çarpışma yoğunluğundan dolayı kimilerine göre 160, kimilerine göre ise 600 milyonda bir olma ihtimali olan kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır. Çanakkale Savaşı, Mustafa Kemal`den, Kazım Karabekir`e, Esat Paşa`dan Fevzi Çakmak`a kadar Milli Mücadele kahramanlarının dehalarını gösterme fırsatını bulup, kendilerini ispat ettikleri bir savaştır. Çanakkale muharebeleri, bir yandan başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere Türk komutanı, Türk askeri ve bunların arasındaki yüce Türk milletinin vatanını savunma, bayrağını ve bağımsızlığını koruma konusundaki azim ve özverisini gösterirken, diğer yanda düşmana karşı bile gösterilen saygı, hoşgörü ve insan sevgisinin anıtlaştığı bir destandır`` dedi. Özgen, Kara Savaşları’nın dünya da eşi benzeri görülmemiş bir savaş olduğuna dikkat çekti.
 
 
“Barış dolu bir dünya için el ele vermeliyiz”
Çanakkale Kara Savaşları`nın 97. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası`ndaki Mehmetçik Anıtı`nda düzenlenen törende konuşma yapan Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, ``Farklı diller konuşuyor olmamıza rağmen Gelibolu`da yaşanan insan trajedisinin acısını ve kaybını aynı şekilde hissediyoruz`` dedi. 
 
Mustafa kemal Atatürk’ün sözlerine vurgu yapan Guy;  ``Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Türk insanının daha önceden istilacı olanlara karşı gösterdikleri nezaketini şu ünlü sözleriyle özetlemektedir, `Siz oğullarını ülkelerinden çok uzaklara gönderen analar. Gözyaşlarınızı silin. Sizin oğullarınız şimdi göğsümüzde yatıyorlar ve huzur içindeler. Bu topraklarda yaşamlarını kaybettikten sonra onlar artık bizim de oğullarımız oldular`. Yeni Zelandalılar, Türk insanının burada haysiyetiyle ve onuruyla ölen ve savaşan insanların anılarına gösterdikleri saygıyı hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu savaşın dehşeti içinde kalmış insanlarımızın arasındaki bağı korumak bizim görevimizdir ki sonraki dostluk yıllar boyunca daha da güçlendi. Bizler birlikte daha iyi ve daha barış dolu bir dünya için el ele vermeliyiz`` dedi.
 
“Gelibolu eski düşmanların eski dostlar olduklarının öyküsüdür``
Kara Savaşları döneminde Yeni Zelanda ve Avustralyalı askerlerde yalnızca seferberlik savaşı olduğu algısı bulunduğunu ifade eden Guy; “`Ancak şimdi biliyoruz ki bu durum gerçekten çok uzaktadır. Çatışmada, asıl rolü Anzaklar oynarken, onlarsa ulusların ve ırkların geniş koalisyonunun bir parçasıydı. Galliler, İskoçlar, İrlandalılar, Fransızlar, Cezayirliler, Faslılar, Senegalliler, Gurkalılar, Sihler, Ternövlüler ve Fijililer diğerlerinin arasında burada sunulan düşmüş safların arasındadır. `1915`teki ortak olayda bir araya gelen farklı kültürlerin, dillerin, dinlerin ve düşüncelerin dizisi olan bu durum, Gelibolu mücadelesini şekillendiren kayda değer görüşlerinden yalnızca biridir. Bugün buraya çok sayıda ulusun insanlarıyla ve dünyanın etrafındaki küçük köylerden, şehirlerden ve önceki savaş alanlarından bir araya gelen insanlarla birlikte geldik. Faklı diller konuşuyor olmamıza rağmen Gelibolu`da yaşanan insan trajedisinin acısını ve kaybını aynı şekilde hissediyoruz. Onların bir çeyreği yarımadada kaldı. Gelibolu ayrıca Türkiye için trajik bir önem taşımaktadır. Hemen hemen 87 bin Türk askeri Türklerin tarihi için belirleyici bir an haline gelen bu çatışma esnasında öldü. Kendi ana vatanlarında ölen binlerce asker bu mezarlıkta gömüldü. Ancak Gelibolu öyküsünde her iki tarafın halklı olduğunu gösteren çatışmada, savaşan genç neslin insanlarının kaybı ve ölümünden daha fazlası da bulunmaktadır. Gelibolu, savaş sürecinde kahramanlık, yiğitlik ve karşılıklı saygı gösteren düşman taraflarının önemli bir öyküsüdür. Savaşın sonrasında nasıl güçlü dostluk bağları oluşturduğumuzun bir öyküsüdür`` dedi.
 
 
“Barışın getirdiği erdemleri bütün dünyaya yansıtıyoruz”
Türkiye Cumhuriyeti devleti adına konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 97 yıl önce Gelibolu Yarımadasında yaşananların sadece Türk Milletinin var olma savaşı olmadığını muharebelere katılan değişik milletten insanların ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilediğini ifade etti.  1. Dünya Savaşı`nın kaderini etkileyen boğaz savunması ve Gelibolu Yarımadası üzerindeki kara savaşlarının, milli harp tarihi içinde müstesna bir yeri ve önemi olduğunu vurgulayan Vali Tuna; “`Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam etmektedir`` diyen Tuna, ``97 yıl önce Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası`nda yaşananlar sadece Türk milletinin var olma savaşı olmayıp, buradaki muharebelere katılan değişik milletlerden insanların da ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilemiştir. Milletimizin bu cephelerde ödediği ağır bedellerin karşılığında var olma mücadelesinin ne anlam ifade ettiğinin farkına varmış olması bizim açımızdan buradaki muharebelerin en belirgin sonucunu teşkil eder. Bu sonucun ortaya çıkardığı en önemli kişilik Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal`dir`. `Onun bu cephede bizzat içinde yaşadığı ve şahit olduğu olaylar, Türk insanının ona olan saygı ve sevgisini pekiştirecek örneklerle doludur. Çanakkale`de başlayan bu sürecin ortaya çıkarttığı Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunda yer alan temel felsefe ve değişmez ilkelerden biri hiç kuşkusuz `Yurtta Barış Dünyada Barış` ilkesidir. Bugün bu ilkelerin ışığı altında burada toplanmış bulunuyoruz. 97 yıl önce birbirine 8-10 metre mesafedeki siperlerde birbirleriyle kıyasıya mücadele edenlerin o siperlerde birbirlerine sarılarak can verenlerin torunları olarak barışın getirdiği erdemleri bütün dünyaya yansıtan güzel bir örnek oluşturuyoruz. Çanakkale Savaşları sırasında yaşananlar ve insanlık tarihine bir kahramanlık abidesi olarak geçen mücadele burada evlatlarını kaybetmiş farklı coğrafyadan gelmiş ülkeler arasında hüzünlü ancak bir o kadar da samimi ve sarsılmaz dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur.  Geçmişte yaşanan olayların unutulmaması, o olaylarda yaşanan acılardan ders çıkarılması, çıkartılan derslerle geleceğin barış içinde şekillendirilmesi, insanlığın çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Savaşlar insanlık tarihinde derin onulmaz yaralar açarlar. Barış içinde yaşayabileceğimiz ve çocuklarımıza tertemiz yaşanabilir bir dünya bırakmak dururken, savaşlarla hem dünyayı hem de insanlığı hüzün içinde bırakmayı kimse izah edemez. Savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupları okursak, eminim ki çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için birlikte gayret göstermek gerektiğine olan inancımız pekişecektir. Gelibolu Savaşları`nda siperler arasında yaşanan bazı hikayelere baktığımızda orada insani değerlerin kaybolmadığını görüyoruz ve bugün Gelibolu`yu savaşın yenildiği yer olarak ilan etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Dün büyük bir savaşın taraftarı olanlar, bugün insani değerlerle bezenmiş duygu yüklü barışın getirdiği engin hoşgörü ortamının tarafları olarak buradadırlar`` dedi.
 
 
Solotürk gösterisi nefesleri kesti
Törende yapılan konuşmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği gösterisi gerçekleştirildi. Tören geçişinin ardından Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile konuk ülke temsilcileri şehitlik defterini imzaladı.  Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağı ``Solotürk” adlı gösteri uçuşu yaptı.
 
Fransız ve İngiliz anıtlarındaki törenler
Çanakkale Kara Savaşları`nın 97. yıl dönümü dolayısıyla Fransız ve İngiliz Milletler Topluluğu anıtlarında ayrı ayrı tören düzenlendi. Vali Güngör Azim Tuna, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcileri, Fransız ve İngiliz Milletler Topluluğu anıtlarına çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Törenlerde dua okundu, anıtlara ve mezarlara kırmızı karanfil bırakıldı. Öte yandan, İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı`nda törene katılanlar, tahta hilal ve haçtan oluşan sembolleri toprağa dikti.
 
57. Alay Şehitliği’ndeki tören
Çanakkale Kara Savaşları`nın 97. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası`ndaki 57. Alay Şehitliği`nde düzenlenen tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Personel Şube Müdürü Yarbay Turgut, törende yaptığı konuşmada, 97 yıl önce yaşanan Çanakkale Kara Savaşları`nın başarılarla dolu olduğunu söyledi. Yarbay Hasan Turgut, 25 Nisan 1915 sabahı İtilaf kuvvetlerinin Arıburnu sahillerine yönelen çıkarma harekatının başlamasını müteakip, 19. Tümen birliklerine alarm verildiğini, Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal`in birliklerine bölgenin en kritik mevkisi olan ve o saatlerde tamamen savunmasız bulunan Kocaçimen Tepesi istikametinde intikal emri verdiğini ifade ederek; ``İntikalin hemen bitiminde taarruz, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal`in 57. Piyade Alayı`na verdiği, savaş literatürüne giren o unutulmaz emirle başlamıştır. `Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum`. Bu taarruzla birlikte Çanakkale cephesindeki muharebelere katılan 57. Piyade Alayı, Arıburnu cephesinin sağ kanadında Cesaret Tepe - Bomba Sırtı hattında görev yapmış ve muharebelerin başladığı ilk günden düşmanın çekilip gittiği son güne kadar sürekli en önde ve en kanlı çarpışmaların içinde bulunmuştur`` diye konuştu.
 
Konuşmanın ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü gösteri sundu. Daha sonra 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, şehitlik defterini imzaladı. Törenin ardından şehitlik ziyaret edildi, mezar taşlarına karanfil bırakıldı ve dua edildi. Törene ayrıca Türkiye İzcilik Federasyonu izcileri de katıldı. Törene katılanlar, ardından Kabatepe Simülasyon Merkezi`ni ziyaret etti.
 
Barış Ormanı`na fidan dikildi
Çanakkale Kara Savaşları`nın 97. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Kabatape`deki Barış Ormanı`na fidan dikildi. Kabatepe`de 2. Kolordu İstikam Alay Komutanlığı tarafından üçüncüsü düzenlenen Barış Ormanı`na fidan dikim töreni saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Törene Türkiye ile 11 ülke temsilcisi katıldı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve diğer ülke temsilcileri, 27 adet çam fidanını toprakla buluşturdu. Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy da gömleğinin kollarını sıvayıp, eline kürek alarak fidan dikti.
Paylaş