havadurum

Savaş`tan Greenpeace eylemlerine destek

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Türker Savaş, son yıllarda giderek artan çevre düşmanı büyük sanayi yatırımlarının Türkiye’nin nefesini keseceğinin bilincinde olduklarını bu nedenle de Greenpeace ve Çanakkale Tabip Odası’nın eylemlerini desteklediklerini söyledi.

696
Yörenin en verimli topraklarına sahip olan Biga ovası ile çevresinde çok sayıda termik santral ve çimento fabrikası yapılmasının planlanması nedeniyle endişe içerisinde olduklarını belirten Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Türker Savaş; "Bilindiği gibi termik santrallere karşı dikkat çekmek amacıyla uluslar arası düzlemde eylemler gerçekleştiren Greenpeace Rainbow Warrior III (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi 17-18 Eylül 2014 günlerinde Karabiga Limanına demirleyecektir. Greenpeace ve Çanakkale Tabip Odası 17 Eylül 2014 saat 13:00 ile 18:00 arasında Karabiga Beldesi’nde halka solunum testi yapacaklardır. Son yıllarda giderek artan çevre düşmanı büyük sanayi yatırımlarının Türkiye’nin nefesini keseceğinin bilincinde olan Greenpeace ve Çanakkale Tabip Odası’nın bu eylemlerini destekliyoruz. "Yöremizin en verimli topraklarına sahip olan Biga ovası ile çevresinde çok sayıda termik santral ve çimento fabrikası yapılmasının planlandığı bilinmektedir. Endişe içerisindeyiz. Öncelikle Biga halkı, sonrasında tüm Çanakkale halkının nefes hakkı için endişeliyiz" dedi.
 
"Bu tesisler halkın nefesini kesecek, hayatını söndürecektir"
"Bu tesisler halkın nefesini kesecek, hayatını söndürecektir" diyen Savaş; "Eğer planlanan termik santraller ve çimento fabrikaları kurulursa, mevcut olanlarla birlikte öncelikle Biga ovasında hayat sönecektir. Biga halkının, verimli topraklar üzerinde tarım yapma olanağı ellerinden alınacaktır. Bilindiği gibi artan nüfus ile birlikte gıda gereksinimi de artacaktır. Artık gıda üretimini artırmak için tarımsal alanları artırmanın olanağı kalmamıştır. Bu nedenle mevcut tarım topraklarının korunması, 1 milyar insanı açlık tehdidi altında olan bir Dünya için en önemli konudur. Her bir karış tarım toprağının korunmaya ihtiyacı vardır. Hiçbir tarımsal alan için gereksiz (!), ekonomik değil denilemez. İnsanlık bu toprakların verdikleriyle yüzyıllarca karnını doyurmuştur. Onların torunları olan bizler de aynı şekilde karnımızın doymasını verimli ovaların topraklarına borçluyuz. Biga’nın yerel değerleri bulunmaktadır. Biga’nın tarımsal değerleri yanı sıra endüstriyel değerleri de vardır. Biga bu değerleriyle yaşamını sürdürebilir. Biga bu değerleriyle yaşamını sürdürmelidir. Biga’nın yeni değer (!) olarak termik santrallere, çimento fabrikalarına gereksinimi yoktur. Bu sektörler Biga’nın değerlerini tehdit etmektedir. Bu sektörler Biga’yı tehdit etmektedirler. Bu sektörler Biga’nın yok oluşu demektir. Eğer planlanan söz konusu tesisler faaliyete geçerse, Biga’nın mevcut değerleriyle yetinmeyen yerel sanayicileri tarih affetmeyeceği gibi kendi torunları da affetmeyecektir" şeklinde konuştu.
Paylaş