Savaş; "Hava sıcaklıkları böyle giderse, tarımda rekolte düşüklüğü bekliyoruz"

1267

 Kasım ayının ortasına gelinmesine rağmen hava sıcaklıklarının normal seyrinin üzerinde seyretmesi ve yağışların olmaması bilirkişiler tarafından durumun tedirginlik verici olduğu belirtildi. Uluslararası Copernicus İklim Değişikliği Servisi dünya tarihinin en sıcak Ekim ayının yaşandığını açıklaması yaptı.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)’nin 2019 Yılı Ekim ayı ortalama sıcaklıklarına ilişkin yayımladığı mukayese tablosunda, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık değerleri sadece; ‘Gökçeada, Uzunköprü, Lüleburgaz, İpsala, Çeşme, Antakya, Karabük, Nallıhan ve Birecik’ çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleştiği açıklamasında bulundu. Yine birçok uzman eğer yeterli yağış gelmezse ve bitkilerde sağlıklı bir çıkış sağlanamazsa ciddi anlamda verim ve rekoltede de sıkıntılar yaşanabileceği açıklamasında bulunurken, ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, hava değişiminin tarım üzerindeki olumsuz etkisini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.  Son üç yıldır kurak bir sonbahar yaşandığını belirten Savaş, bu yılın çok daha vahim olduğunu ifade etti. Hava sıcaklıklarının böyle devam etmesi durumunda soğuklanma gereksinimi olan birçok bitkinin veriminin düşeceğini belirten Savaş, çiftçilerin bu durumdan kaynaklı şu ana kadar ekim yapamadığının altını çizdi. Soğuklanma ve yağış olmadığı için sıkıntıların artabileceğini ifade eden Savaş;  “Önümüzdeki süreçte rekolte verim düşüklüğü de bekliyoruz” dedi. 

“Yağış olmadığı için hububat ekimleri yapılmadı”

Son üç yıldır kurak bir sonbahar geçirildiğini belirten Savaş; “Bu yıl çok daha vahim. Kasım ayı normal sıcaklıların çok üzerinde seyrediyor. Kasım’ın ortasına geldik ancak soğuma olmadı. Böyle giderse özellikle soğuklanma gereksinimi olan birçok bitkinin verimini de düşürebilir. Artı insanlar yağış olmadığı için hububat ekimlerini yapmadılar. Eylül ayında çok az bir yağış oldu. Bunun üzerine belli bir kesim ekim yaptı ancak ondan sonra yağmur yağmayınca ekime çıkmadılar.  Eğer ki soğuklar ve yağmur düzgün gelemezse bu tohumları da etkiliyor. Üreticiler tekrar tekrar ekim yapmak zorunda kalabilir” dedi.
 
“Şu ana kadar hiçbir yeşillenme görülmedi”
Şu ana kadar hiçbir yerde yeşillenme görülmediğini belirten Savaş; “Bu yağmurlarda biraz ekim yapanlar var. Bunların birçoğu biraz yağmurların toprağı yumuşatması ile yerlerini sürebildi ancak ondan sonra yağmur olmadığı için durdu. Sıkıntılarımız var. Hem hububat kışlık ekimleri gecikiyor, hem de dediğim gibi ekimler olduğunda da soğuklanma yeterince olmayacağı için böyle devam ederse çok daha büyük sıkıntılar bekliyor. Yine önümüzdeki süreçte rekolte verim düşüklüğü de bekliyoruz. Hepsi sıkıntılı. Örneğin bu sene zeytin yok. Geçen senenin kurak geçmesinden, zamanında yağışların olamamasında kaynaklanıyor” dedi. 
 
“Küresel ısınmanın kaynağında yüzyıllık insan faaliyetleri var”
Durumun aynı zamanda hayvancılığı da etkilediğini belirten Savaş; “Bütün bitkiler bu kadar büyük değişikliklere kendilerini istenilen düzeyde adapte edemiyorlar. Bu tabi aynı şekilde hayvancılığı da etkiliyor. Yem açısında yine hayvancılığında buraya bir bağımlılığı var.  İklim bilimciler küresel iklim değişikliğinden bahsediyorlar. Dolayısı ile onlar bu duruma çok iyi kanıtlar sunuyorlar. Muhtemelen asıl sebep budur. Bunun da temelinde de biliyorsunuz son yüzyıldan bugüne kadar birikerek gelen insan faaliyetleri var” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş