Savaş; "Ekonomik olumsuzluklar 'Kooperatiflerle' aşılabilir"

685

 Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube ‘sinde yapılan açıklamada, Cumartesi günü yapılacak  ‘Üreticilerden Tüketiciye Kooperatifleşme’ konulu panele çağrı yapıldı. 1 Aralık Cumartesi günü 14.00’de, Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Toplantı Salonunda düzenlenecek panelde, ‘Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Ahmet Tomar’ konuşmacı olarak yer alacak.   ZMO, Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) ve İda Dayanışma Derneği ortaklığında yapılacak panelle ilgili konuşan ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Uygulanan ekonomik modelin rekabete dayalı olması ve üretici adına rekabeti sağlayacak kooperatif yapılarının yeterince gelişememesi ekonomik dengelerin, üreticiler aleyhine bozulmasına neden olmuştur” dedi. Tarım başta olmak üzere ekonomideki kötü gidişatın oluşturulacak kooperatif örgütlenmeleri ile aşılabileceğini belirten Savaş;  “Yerel yönetimler tarafından kooperatiflerin desteklenmesi durumunda, kooperatiflerin başarıları artmakta ve ekonomik verileri olumlu yönde gelişmektedir” dedi.

“Kooperatif yapılarının yeterince gelişememesi ekonomik dengelerin, üreticiler aleyhine bozulmasına neden olmuştur”

Son yıllarda uygulanan ekonomik politikaların tarım sektörünü özellikle olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Savaş;   “Üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar tarımsal üretimi karlı bir sektör olmaktan çıkarmıştır. Uygulanan ekonomik modelin rekabete dayalı olması ve üretici adına rekabeti sağlayacak kooperatif yapılarının yeterince gelişememesi ekonomik dengelerin, üreticiler aleyhine bozulmasına neden olmuştur. Yaşanan gelişmeler sonucu gıda sektörü üzerinde uluslararası market zincirlerinin ve aracıların egemenliği oluşmuştur. Bu durum üretici satış fiyatları ile raf fiyatları arasında uçuruma yol açarak, en az üreticiler kadar tüketicileri de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz durumun ancak üreticiler ve tüketicilerin oluşturacağı kooperatif örgütlenmeleri ile aşılabileceği düşünülmektedir” dedi.
 
“Kooperatiflerin desteklenmesi gerekliliği görülmektedir”
Kooperatiflerin yerel yönetimlerle işbirliği halinde hayata geçmesinin önemine değinen Savaş; “Sürdürülebilir kalkınma modelinde, yerel yönetimlerin ve yerel kalkınma dinamiklerinin birlikte harekete geçmesi, özellikle kooperatiflerle yerel yönetimlerin işbirliği giderek önem kazanmaktadır. Bu kapsamda kooperatiflerin, üretimden tüketime kadar olan zincirde daha etkin görev alması ve desteklenmesinin gerekliliği çok net bir şekilde görülmektedir.  Yerel yönetimler tarafından kooperatiflerin desteklenmesi durumunda kooperatiflerin başarıları artmakta ve ekonomik verileri olumlu yönde gelişmektedir” dedi.
 
“Başarılı deneyimlerden faydalanacağız”
Kentlileri panele davet eden Savaş; “Bu bağlamda ülkemizdeki kooperatifleşme ve kooperatifçilik faaliyetleri üzerine örnek ve başarılı çalışmalarıyla bilinen Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, İzmir İli ve İlçelerinde yapmış oldukları çalışmalar, örgütlenme modelleri, birikimleri, deneyimleri ve başarı öykülerinden yararlanmak üzere, ‘Üretimden-Tüketime Kooperatifçilik’ başlığıyla panel düzenlenecektir. 1 Aralık Cumartesi günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Toplantı Salonunda düzenlenecek panele konuşmacı olarak,  Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tomar konuşmacı olarak katılacaklardır” dedi.       
(Eren Aşnaz)
Paylaş