havadurum

Savaş değil, inadına barış

Savaş çığırtkanlığı yapan medyanın inadına barışın sesini yükseltme, barışın dilini yaygınlaştırma adına Çanakkale’ye bir adım attık. Böyle bir umudun yükselmesine bir katkı olsun istedik. Çanakkale belediyesinin Sur belediyesi ile kardeşlik kulvarına, onların açtıkları yol güzergâhına ‘merhaba’ dedik.
Sur belediyesinin kardeşlik projesi Çanakkale’de gönüllere oturmuş. Özgür Haber ve Çanakkale Olay gazetesinin kardeşlik organizasyonu ve protokol törenine gösterilen ilgi ışığında halkların kardeşliğinde bir sıkıntının olmadığını çok net bir şekilde görmek mümkün oldu.

261
Biz de zaten böyle bir anlayışı içselleştirdiğimiz için Çanakkale’deydik. Gazetecilerin savaş dilinden çok barışın dilini kullanmaları gerektiğine inanarak, ‘inadına barış’ dedik. Çanakkale Olay gazetesi ile birlikte zaten var olan kardeşliği görmeyenlere hatırlatma yapmak istedik.
 
Barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabilmek için gerçek demokrasiyle taçlandırılmış bir yurttaşlar topluluğunun yaratılması gerektiğine vurgu yaptık. Dostluk, kardeşlik protokolünün sembolik olduğunu, protokolün Türkiye’deki kardeşliği görmek istemeyenlere bir hatırlatma olduğuna dikkat çektik.
 
Niyetimiz, kardeşliği yeniden tesis etmek değildi. 97 yıl önce zaten böyle bir kardeşliğin tesis edilmiş olduğunun bilincindeydik. Savaş dilinin egemen olduğu bir dönemin içinden geçerken, toplumsal ve tarihsel sorumluluklarımıza denk düşen görevleri savsaklamanın halkların kardeşliğine vereceği zararın neler olabileceğinin bilinciyle, bu adımları daha da sıklaştırmamız gerektiğini Çanakkale’deki STK’larla konuştuk. Neleri yapabileceğimizi tartıştık, ortaklaştık.
 
Eylül ayının sonlarına doğru STK’larında içinde olacağı bir grup, Sur belediyesinin misafiri olarak geliyor. Barışa ve kardeşliğe açılan bir kapıyı daha aralayacağız. Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneğinin kardeşleşme projesine katkı sunma isteğine denk gelen Diyarbakır Sanayici ve İş adamları Derneği de bu projenin üçüncü ayağı olacak. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile birlikte iki derneğin başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerden olumlu yanıt aldık. Eylül ayında DİSİAD ve ÇASİAD’da kardeşlik projesi kervanına katılacak.
 
Sorunların çözümüne katkıda bulunmanın sağlayacağı huzurun karşılığı mutlaka toplumsal barıştır. Çanakkale ve Sur belediyesinin açtığı barış ve kardeşlik kulvarı için teşekkürler. İhtiyaç duyduğumuz bir dönemde doğru bir kapı aralığı. Kapıyı sonuna kadar açmak için tempomuzu yükselteceğiz. Çünkü korkunun ecele faydası olmuyor.
Paylaş