havadurum

Savaş "Çocukları umreye götürmek, din tüccarlığıdır"

1187

 Çanakkale’de bazı ilkokullarda İl Müftülüğü  tarafından başlatılan ‘umre ziyareti’ kampanyasına eğitimcilerden tepki geldi. Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleri tarafından dün, Valilik binası önünde basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya, STK, dernek ve parti temsilcilerinden de destek geldi. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş tarafından yapılan açıklamada Savaş, neredeyse her gün dini cemaatler ve tarikatlar tarafından okullarda etkinlik yapıldığını belirterek; “Bu gerici odakların çocuklarımızın geleceklerini karartması, biat eden, sorgulamayan eleştirmeyen bireyler olarak yetişmeleri için okullarımızda cirit atmalarına, yerellerde Valilikler ve Milli Eğitim Müdürlüklerince ve okul idarelerince izin verilmektedir” dedi. Anaokullarında, ilkokullarda çocukları yarıyıl tatilinde umreye götürmek vaadiyle kampanyalar düzenlemenin din tüccarlığı, istismarı olduğunu ifade eden Savaş;  “Okullara eğitime kaynak ayırmazken umre turları için kampanyalara nasıl kaynak ayırıyorsunuz. Diyanetin, tarikatların, cemaatlerin okullarda çocuklarımızla ne işi olabilir” dedi.  Çocukların akla ve bilime yönlendirilmesi gerektiğini belirten Savaş; “Çocuklarımızın eleştiren, sorgulayan, farklılıklara saygı gösteren, bilim, sanat ve sporla ilgilenen bireyler olabilmesi için kaynak ayırın” dedi.

 
“Tarikat ve cemaatlere yol vermek çocuklarımıza ihanetle eş değerdir”
Savaş açıklamasında; “Neredeyse her gün okullarımızda diyanetin, cemaatlerin etkinlikleri yapılmakta, bu tarikat, cemaat ve kurumlar bir ahtapot gibi okullarımızı, çocuklarımızı sarmaktadır. Bu gerici odakların çocuklarımızın geleceklerinin karartması, biat eden, sorgulamayan eleştirmeyen bireyler olarak yetişmeleri için okullarımızda cirit atmalarına, yerellerde Valilikler ve Milli Eğitim Müdürlüklerince ve okul idarelerince izin verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının bu tarikat, cemaat ve diyanetle imzaladığı protokollerle bunların çocuklarımızın sınıflarına girmelerine yönlendirmelerine inançlarının istismar edilmesine neden olmaktadırlar. Okullarımız bunların çalışma yapacakları alanlar olmamalıdır. Çocuklarımız bunların karanlık emellerine, bunların insafına terk edilmemelidir. Bir dönem kol kanat gerdikleri FETÖ cemaati bu ülkenin başına hangi çorapları ördüğü, çocuklarımızı, gençlerimizi kendi karanlık emelleri için nasıl kullandığını hep birlikte 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gördük, yaşadık. Buna rağmen bu günde kalkıp tarikat ve cemaatlere yol vermek çocuklarımıza ihanetle eş değerdir” dedi.
  
“Çocuklar sanat ve sporla ilgilenmeli”
Çocukların sanat ve sporla ilgilenmesi gerektiğini ifade eden Savaş; “Çanakkale de de kimi okullara da bunların cirit attığı, okullarda, sınıflarda çocuklarımızı esir almak istedikleri çalışmaları yapmaya yeltendiklerini görmekteyiz. Anaokullarında, ilkokullarda çocuklarımızı yarıyıl tatilinde umreye götürmek vaadiyle kampanyalar düzenlemek, en hafifinden din tüccarlığıdır, istismardır. Bu yaş çocuklarının dinlenmesi, eğlenmesi, sanat ve sporla ilgilenmesi için kaynaklar ayrılmalıdır. Okullara kaynak ayırmayan, okulların tüm giderlerini zorunlu bağışlar yoluyla velilerin sırtına yıkan AKP iktidarı ve yereldeki yetkililere, oradan okul idarecilerine kadar tüm sorumlulara sormak isteriz. Okullara eğitime kaynak ayırmazken umre turları için kampanyalara nasıl kaynak ayırıyorsunuz. Diyanetin, tarikatların, cemaatlerin okullarda çocuklarımızla ne işi olabilir. Çocuklarımızın laik bilimsel demokratik bir eğitim alması için yıllardır mücadele eden bizler, bunların karanlık emellerini de boşa çıkarmalıyız. Bizler kindar, dindar, cihadist, ırkçı bir eğitimin nelere yol açtığını, yaşayarak öğrendik bir daha aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz” dedi.
  
“Çocuklarımızın bunların ideolojik yönlendirmelerine maruz bırakılmasını ret ediyoruz”
Yetkililere; “Çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin inançlarını istismar etmekten vazgeçin” diyerek seslenen Savaş; “Okullar sizlerin laboratuvarınız değildir. Kendi emellerinizi gerçekleştirmek için çocuklarımızı kullanmaktan, onları kendinize kul etmek için yaptığınız bu çalışmalardan vazgeçin. Çocuklarımızın eleştiren, sorgulayan, farklılıklara saygı gösteren, bilim, sanat ve sporla ilgilenen bireyler olabilmesi için kaynak ayırın. Okullarımızda yaşanan bu ve benzeri uygulamaların son bulması için hep birlikte mücadele etmekten başkaca bir yol bulunmamaktadır. Velilerin bilgisi ve izni olmaksızın öğrencilerinizin bu cemaatlerin, tarikatların ve diyanetin yapacağı etkinliklere katılması, çağrılması suçtur. Okul idareleri çocuklarımıza sahip çıkmak zorundadır. Biz çocuklarımızı okula nitelikli bir eğitim almaları için gönderiyoruz. Çocuklarımızın bunların ideolojik yönlendirmelerine maruz bırakılmasını ret ediyoruz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş