Savaş’tan kuraklık çağrısı
Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, kentte kuraklık tehlikesine karşı çağrı yaptı.
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Bu yılın kurak geçmesi küresel iklim değişimi tartışmalarını tarımın gündemine oturtmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye’nin özellikle Akdeniz İklim kuşağı sıcak bir kış yaşıyor. Çanakkale’nin meyveciliği için bu yıl oldukça sıkıntılı olacak gibi görünüyor. Geççi çeşitler dışında meyve ağaçlarının birçoğu çiçek açtı ya da yapraklanmaya başladı. Ancak henüz çok erken ve Çanakkale’de nisan sonuna kadar don tehlikesinin sürdüğünü biliyoruz. Öte yandan soğuklanma ihtiyacı nispeten uzun olan türlerin bu yıl meyve tutması zor gibi duruyor. Sıcak kış, hastalık etmenleri ve zararlıların da kışlamamalarını kolaylaştırıyor. Bu nedenle hastalık ve zararlılar açısından da önümüzdeki sezon bir patlama yaşayabiliriz. Önümüzdeki yaz su sıkıntısı çekeceğiz gibi görünüyor. Su sıkıntısı sulamaya dayalı bitkisel üretimi olumsuz etkileyecektir” dedi.
“Tarımsal kuraklığı görebiliriz”
“Küresel ısınmanın en önemli sonucu olarak tarımsal kuraklığı görebiliriz” diyen Savaş; “Ancak geçen yıl olduğu gibi aşırı yağışlar da sellere neden olarak tarımsal üretime zarar verebilmektedir. Aşırı yağışlar nedeniyle yalnızca bitkisel üretim değil hayvansal üretim de zarar görmüştür. Zira bitkisel üretim ile hayvansal üretimi birbirinden ayırmak mümkün değildir. Ayrıca yağışların aşırı olması tarımsal kuraklık tehdidini ortadan kaldırmamaktadır. Zira bu yağışlar yalnızca belli bir döneme toplanmakta, tarımsal üretimin yağışa gereksinim duyduğu zamanlarda yağış olmamaktadır. Görüldüğü gibi küresel iklim değişimi kuraklık tehdidi yanı sıra, özellikle yıllar bazında ekstrem iklim koşullarında artışı da beraberinde getirmiştir. İklim koşullarında yıllar bazında görülen büyük dalgalanma, tarımsal açıdan önlem almayı da zorlaştırmaktadır” şeklinde konuştu.
“Tarımın tüm paydaşları bir araya gelmeli”
Kuraklığa karşı eylem planı yapılmasının tarımsal önlemler açısından yeterli olmadığına dikkat çeken Savaş şu şekilde konuştu: “Bu bağlamda yalnızca kuraklığa karşı eylem planı yapılması tarımsal önlemler açısından yeterli değildir. Gelecek yıllara ilişkin iklim öngörüleri ışığında Çanakkale’nin tarımsal ekosisteminde meydana gelecek değişimler belirlenmeli ve buna bağlı olarak hem bitkisel hem de hayvansal üretim için yeni üretim deseni ve üretim sistemi değişiklikleri önerilmelidir. Akabinde bu öneriler bilimsel olarak test edilmelidir. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Küresel ısınmanın Çanakkale tarımsal ekosisteminde meydana getirebileceği değişiklikler üzerinde çalışmak üzere tarımın tüm paydaşları bir araya gelmeli ve güdümlü proje önerileri geliştirmelidirler. Ayrıca söz konusu bu güdümlü proje önerilerinin mali açıdan hangi kaynaklardan desteklenebilecekleri belirlenmeli ve bu konuda lobi çalışması yapılmalıdır.”