Saros Gönüllüleri uyardı; "Doğa affetmez!"

452
Saros Gönüllüleri Derneği, BOTAŞ tarafından yapılan Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Doğalgaz Aktarma Limanı`na gelen ilk gemiyi protesto etti. Geminin gelmesine tepki gösteren Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi, bu bölgede bir basın açıklamasında bulundu. Saros Gönüllüleri Derneği Sözcüsü Müşide Çoban, Saros Körfezinin tüm güzelliklerini 5 yıllık mücadeleleri boyunca dava dilekçeleri ve basın açıklamalarıyla anlattıklarını dile getirerek, "Saros`u katletmeye ant içmiş olanlar, bilimi ve hukuku hiçbir zaman öncelik sırasına almadıkları için çığlıklarımızı duymazdan geldiler. Katar`ın gazını Avrupa`ya sevk etmek için Edirne`den Çanakkale`ye tüm bölgeyi ve insanlarını çevresel, bilimsel ve hukuksal adaletsizliğe maruz bıraktılar. Bu devasa ticari limanı Saros Denizi`ni katlederek, tarım arazilerimizi yok ederek acımasızca, fay hattı üzerine son hızla inşa ettiler" dedi. 
 
Deprem konusunda uyardı
Çoban, Kahramanmaraş`ta meydana gelen büyük depremlerin ardından yöre halkının fay hatlarının harekete geçmiş olabileceğinden korktuğunu dile getirerek, "Şimdi yaşadığımız son deprem felaketinden ötürü bu basın açıklamasını endişe ve korku içinde olan binlerce vatandaşımız adına yapıyoruz. 5 yıl önce hazırlanan ÇED raporuna bakıldığında da proje alanı ve kara boru hattının bulunduğu alan deprem tehlikesi yüksek olanlar olarak sınıflandırılmıştı. Son yaşanan deprem ile de Kuzey Anadolu Fay hattının harekete geçtiğini söyleyen onlarca bilim insanı Trakya için felaket kapıda olduğunu, her an Marmara`da deprem olabileceğini söylüyorlar. Yaşadığımız büyük ve yıkıcı bir deprem etkisiyle doğal olarak korkuyoruz. Sözünde durmayan, sürekli işine geldiği gibi ÇED raporu ihlal edildiğinden hiçbir güven duymuyoruz. Yeni oluşan deprem hatlarına göre yer kabuğu değiştiyse, korkunç bir gerçek ortaya çıkmıştır" dedi. 
 
"Bir LNG gemisi patlarsa 55 atom bombası şiddetinde"
5 yıl önceki riske göre analiz edilen bölge ve yazılan ÇED raporu başta jeolojik açıdan olmak üzere daha önce incelenen tüm bilimlerden yeniden bilimsel araştırma yapılmasını talep ettiklerini ifade eden Çoban, "Bilim insanlarının raporlarında dediklerine göre; Deniz tabanının zemin profilinin balçık, kum tabakasının gevşek orta-sıkı olduğunu deprem etkisi altında sıvılaşma nedeniyle ani oturma olabilecektir. Liman dolgu alanı için kaçak taş ocağından alınan taşların yeterli sertliği, basıncı, erime, aşınma direnci hesaplanmamıştır. Aktif fay hattı üzerine yaptığınız limanının ve boru hattının olası bir depremde yatay ve düşey etkisi hesaplanmamıştır. Olası bir sızıntıda 10 km çapında bölgede yangın olma ihtimali var, yangın risk önlemleri alınmamıştır. Bir LNG gemisi patlarsa 55 atom bombası şiddetinde etkisi olduğunu söyleyen Türkiye Denizcilik Federasyonundan görüş alınmamıştır. Doğa affetmez! Doğa ile inatlaşmanın bedelini bundan sonra bizler ödemek istemiyoruz" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş