Şarlan’dan İstanbul Barosu’na destek
Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, İstanbul Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında açılan dava ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Avukatlık Kanunu’na açıkça aykırı olarak açılan davayı ve yargılama sürecini yakından takip ettiklerini belirten Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Çanakkale Barosu olarak İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu’nun yanında olduklarını ifade ederek; “Özel Yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinin 2010/283 Esas sayılı dosyasında savunma görevini yapan avukatların, mahkemenin savunma hakkına, adil yargılanma ilkesine, Havana Kuralları’nın 16/a-c maddesi hükmüne aykırı uygulamalarda bulunulduğunu ileri sürerek İstanbul Barosu Yönetimi’nden yardım istemişlerdir. Bu talep üzerine İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu, Avukatlık Kanunu’nun 76, 95/4, 97/6 maddelerinin kendilerine verdiği görev ve yetkiyi kullanarak mahkemeden adil yargılanma ve savunma haklarına saygılı olunmasını istemiştir. Mahkeme, bu istem üzerine suç duyurusunda bulunmuştur. Silivri Cumhuriyet Savcılığı bu durumu, TCK’nın 277. maddesinde düzenlenen “Adil yargılanmayı etkileme suçuna teşebbüs” olarak değerlendirmiş ve kamu davası açmış olup iddianame, görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmiştir.
Avukatlık Kanunun 76. maddesi; “Barolar; ...meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten ….. meslek kuruluşlarıdır”. Aynı kanunun 95/4. maddesi; “mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlâllerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idarî girişimde bulunmak,” ifadesini kullanmaktadır. Yine Avukatlık Kanunun, 97/6. Maddesi; “...meslek onuru ve bağımsızlığı ile ilgili işlerde kanunlar ve meslek kurallarının gereğini her türlü organlarına karşı savunmak ve bu konuda doğrudan doğruya veya dolayısıyla kendisini göreve zorlayan hususları yapmak...” konularında Baro Yönetimine görev ve yetki vermiştir. İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu’da Avukatlık Kanunun bu maddeler doğrultusunda yetkisini kullanarak görevini yerine getirmiştir.
Cumhuriyet Savcılığı, Avukatlık Kanunun 58/1 maddesindeki “Avukatların avukatlık veya baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında soruşturma, Adalet Bakanlığı’nın vereceği izin üzerine...” hükmüne aykırı davranarak Adalet Bakanlığı’ndan izin almadan dava açmıştır. Bu durum kanuna açıkça aykırıdır. Avukatlık Kanununa açıkça aykırı olarak açılan bu davayı ve yargılama sürecini yakından takip ettiğimizi belirterek, Çanakkale Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri olarak İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulunun yanında olduğumuzu saygılarımızla kamuoyu ile paylaşırız” dedi.