Sanayide çırak sıkıntısı

Çanakkale’de sanayi sitesinde hizmet veren esnaflar, bir yandan işlerin durgunluğundan yakınırken diğer yandan çırak sıkıntısı yaşıyor.

1286
Son yıllarda çırak sıkıntısı yaşayan sanayi esnafı, yaklaşık 5 sene içinde mesleği yürütecek çırak olmadığı için sanayinin tamamen biteceğini ileri sürdü. Çırak olmadığı için çoğu zaman müşterileri geri çevirmek zorunda kaldıklarını ifade eden esnaflar, son yıllarda Çanakkale’de çırak yetişmediğinden yakındı. İşe başlayan yeni çırakların ağır koşullar nedeniyle işi bıraktıklarına dikkat çeken esnaflar, sanayide işlerin her geçen yıl durgunlaştığını kaydettiler.
 
 
“Mesleği devam ettirecek çırak yetişmiyor”
Sanayi sitesinde mesleği devam ettirecek çırak yetişmediğine dikkat çeken Nihat Özer; “Sanayide işler durgunlaşıyor. Her sene bunu yaşıyoruz. Bu sıkıntı hep var. İşlerin durgunlaşmasının yanı sıra çırak sıkıntısı da yaşıyoruz. Özellikle son yıllarda bunu hissediyoruz. Önümüzdeki 5 sene için mesleği devam ettirecek çırak yetişmiyor” dedi.
 
 
İşlerin durgunlaştığı sanayi sitesinde çırak sıkıntısı yaşandığını ifade eden Ercan Yalçınkaya ise; “Şu anda sanayide çalışan kişiler 20 ve 25 sene arasında değişiyor. Yani yeni çırak hiç yok. Gelen çırak işi beğenmediği için bırakıyor. Zor koşullar altında çalışmak istemiyorlar. Burada çalışmak yerine gidip başka sektöre giriyorlar. Yani çırak sıkıntısı yaşanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu işleri kim yapacak? Sanayi tamamen bitiyor. Çanakkale’de meslek üzerine çıraklar yetişmiyor. Bu yönde sıkıntı var” diye konuştu.
 
 
Çırak sıkıntısının tüm sektörlerde yaşandığını ifade eden Rıfat Karataş ise; “Sanayide torna tesviye işi tamamen bitmek üzere. Tamamen elektroniğe dönüyor. Diğer sektörlerde de çırak sıkıntısı yaşanıyor. İşi devam ettirecek bir çırak bulmak çok zor” şeklinde konuştu.
Paylaş