havadurum

"Sanat ve kültür Çanakkale'ye çok yakışıyor"

304

 Türkiye’nin birçok ilinden gelen koroların katılımı ile bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 4’üncü Çanakkale Korolar Festivali açılış konserleri İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konserlerin ilki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Korosu ve Çanakkale koroları yaptı. Festivale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan eşi Hale Gökhan ile beraber katıldı. Festival açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Mete Gökçe, 2011 yılında başladıkları festival serüveninin 4’üncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek; “Korolar Festivali’nin akademik anlamda birleşme çerçevesinde olabildiğince önemli. Hem birbirleri ile hem de Çanakkale halkı ile şehirde yaşayan herkesle kaynaştırmak için büyük bir koro olmaya gayret ediyoruz. Bu anlamda da büyük ülke içerisinde büyük bir koro olabilirsek, barış içinde birbirimizi anlayabilirsek daha çok gelişebileceğimize inanmaktayız. Festivalde bu zaman kadar 106 koro sahne aldı. Bu yılda 28 koro ile sizlerleyiz” dedi. 

“Kalkınma yalnız ekonomik ve sosyal değil kültürel olmalı”

Gökçe’nin ardından konuşma yapan Başkan Gökhan ise Çanakkale’ye kültürün ve sanatın çok yakıştığını belirterek; “Şu anda üzerinde durduğumuz topraklar Anadolu’nun korunması için hep mücadele edilmiş topraklar. Özellik Çanakkale ve Kurutuluş Savaşları sonrasında kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde bağımsız bir ülkenin özgür insanları olarak artık ülkemizin kalkınması için elimizden gelen çabayı gösterme zamanı gelmiştir. Bu kalkınma yalnız ekonomik ve sosyal anlamda değil kültürel anlamda da kalkınma zamanı gelmiş ve giderek gelişme noktasında olacaktır. Yeter ki bugünkü sıkıntılarımızdan bir nebze olsun kurtulabilelim ve bu bağlamda bu noktaya göz dikebilelim. Kültür ve sanat bir toplumun en önemli damarlından bir tanesidir. Biz, korolar festivaline ev sahipliğinin dördüncüsünü yapıyoruz. Dün gece çok güzel bir başlangıç oldu. Festivali halkla beraber açtık. Eğlendik, güldük, dans ettik. Festivale uygun bir açılış töreni gerçekleştirdik. Herkes mutluydu çünkü ortada sanat vardı. Demek ki,  sanat insanı mutlu eden bir kavram. Bu noktada sanatın ve kültürün Çanakkale’ye çok yakıştığını söyleyebilirim. Sloganımız ‘Çanakkale Barışın Kenti’ diyoruz. Artık savaşlarla değil. Barış kültür ve sanat ile anılmak istiyoruz” dedi.
 
“Uluslararası olması için imkanlarımızı sunacağız”
Festivali uluslararası yapma noktasında imkan sunmaya hazır olduklarını belirten Gökhan; “Biz, bu etkinliği 18 Mart Üniversitemize borçluyuz. Çünkü o olmasaydı festival olmayacaktı. O zaman bunu renklendiren gençlerde olmayacaktı. Diğer aktörler ile Mete hocamızın önderliğinde bu festivalimiz gerçekleşiyor. Finalinde güzel olacağına inanıyorum. Bundan sonra uluslararası olması noktasında imkanlarımızı sunacağız” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş