2018 Troya Yılı sonlarında başlayan OPET Arkeo-Köy Sanat Günleri, 20 Temmuz Cumartesi günü üçüncü kez yapıldı. Sanata ilgi duyan herkesin büyük katılım gösterdiği etkinlikler, Arkeo-Köy’ün büyülü atmosferinde gerçekleşti. Birbirinden yaratıcı ve eğlenceli aktivitelere ev sahipliği yapan Sanat Günleri yine büyük ilgi gördü. Etkinlik kapsamında özellikle çocuklara yönelik yaratıcı aktiviteler yapıldı. Çanakkale’den genç sanatçı ve tasarımcıları sanatseverlerle buluşturan etkinlikte ziyaretçiler, yerel ürünleri de keşfetti. Çanakkale’deki ilköğretim okullarıyla hayata geçirilen Arkeoloji Atölyesi, 3’üncü Sanat Günleri’nde 9-12 yaş grubu çocukları özgün bir arkeoloji macerasına çıkardı. Troya Ören Yeri ziyaretiyle başlayan etkinlik kapsamında öğrenci ve veliler, Ören Yeri konusunda arkeologlardan bilgi aldılar. Katılımcılar, aynı zamanda devam eden kazı çalışmalarını yerinde incelediler. Anlatımlı Troya Müzesi turunun ardından Tevfikiye OPET Arkeo-Köy’deki arkeolojik kazı ve restorasyon atölyeleri gerçekleştirildi. Etkinlik, Tevfikiye OPET Arkeo-Köy meydanında bulunan ve Troya temasıyla yenilenen galeride Çanakkale’nin farklı kuşaklardan sanatçılarının eserlerine de ev sahipliği yaptı. 3’üncü Sanat Günleri kapsamında açılışı yapılan ve ‘Geçmişin Sınırında’ başlığını taşıyan sergi, resim, fotoğraf, seramik, video gibi farklı güncel eserleri bir araya getirdi. Troya’nın tarihsel katmanları ile Tevfikiye’nin yerel mirasının kesişim alanlarına odaklanılan sergi, Eylül ayına kadar Tevfikiye OPET Arkeo-Köy Galeri’de ziyaretçilerin hizmetinde olacak.
“OPET’in sihirli değneğinden Arkeo-köy”
Sanat Günleri kapsamında ayrıca atölye etkinliklerinin ardından saat 19.00`da Tevfikiye Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda ‘Anlat Troya’ belgeselinin Çanakkale’deki ilk gösterimi yapıldı. OPET’in Tarihe Saygı Projesi kapsamında Tevfikiye’nin Arkeo-Köy’e dönüşme macerasını yerel tanıklıkların ve projede yer alan uzmanların ağzından anlatan belgeselin ücretsiz gösterimine Tevfikiye halkı büyük ilgi gösterdi. ‘Tarihe Saygı Projesi’ ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, ‘2018 Troya Yılı’nda, tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan, Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamladı. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü. Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışan OPET dünya kültür hazinesi Troya Ören yerinin ve Troya Müzesi’nin hemen karşısında yer alan Tevfikiye Köyü’nü Troya tarihinden izlerin yer aldığı bir arkeo-köy haline getirdi. Troya‘ya yapılacak ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı Tevfikiye’de köy halkına yönelik olarak kurslar düzenlendi ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. OPET, Tevfikiye Köyü’nü bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefliyor.
“Arkeo-köy, UNESCO’nun konferansında anlatıldı”
OPET’in 2018 Troya Yılı kapsamında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye Köyü’nde gerçekleşen Arkeo-köy Projesi UNESCO ile uluslararası platforma taşındı. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye köyünün geçirdiği değişimi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Paris’teki merkezinde 15 Mart tarihinde düzenlenen konferansta anlattı. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Troya Arkeolojik Alanı’nın konu edildiği ve UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa Öztürk’ün yanı sıra UNESCO Dünya Miras Komitesi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesi Birim Başkanı Dr. Isabelle Anatole-Gabriel ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Aslan da katılmıştı. Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan bu konferansı UNESCO büyükelçileri, Fransız üniversitelerinden tarihçi, sosyolog ve akademisyenler, iş insanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli izledi.
(Zeynep Kocaman)