Aşırı sıcaklara dikkat!
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, aşırı sıcaklar konusunda halkı uyardı. Müdürlükten yapılan açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı, metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamaya ve terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığı belirtildi. Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağının ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: “Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizmasıyla vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımıyla tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.”
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların, 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Yoğun fizik aktivite, spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş ya da sıcak çarpması yönünden izlenmeli, bebekler ise bu açıdan daha sık takip edilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.”
Trafolar rekora dayanamadı
Aşırı yüklenme nedeniyle trafolarda hasarlar meydana gelirken UEDAŞ’ın da çarşı caddesinde yeni trafo kurulumu için yer aradığı öğrenildi. Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşayan Çanakkale de elektrik sarfiyatı da rekor derecede arttı. Özellikle 12.00-15.00 saatleri arasındaki tüketimin en üst noktaya ulaştığı bildirildi. Elektrik sarfiyatının % 30 oranında arttığı öğrenilirken aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman trafolarda arızalar oluştu. UEDAŞ yetkilileri devre dışı kalan trafolara anında müdahale ederek onarımlarını yaptı.
“Çarşı caddesine ek trafo yapılacak”
Esnafın, işyerlerinin ve banka şubelerinin yoğunlukta olduğu Çarşı ve Demircioğlu caddelerinde ise trafolarda meydana gelen arızalar nedeniyle zaman zaman elektrik kesintileri yaşandı. Gelişmelerle ilgili bilgiler veren UEDAŞ yetkililer; “Çanakkale de elektrik sarfiyatı % 30 arttı. Merkez çarşı caddesinde sıkıntılar meydana geliyor.Özellikle çarşı caddesine yeni bir trafo yapabilmek için yer bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda arayışlarımız sürüyor. Esenlere yeni şebeke yapıldı. Orada güç artışı ile ilgili sıkıntı yok. En büyük sıkıntı çarşı içerisinde. Yatırım yapılacak ancak yer yok. Demircioğlu Caddesine yapmayı planladığımız yeni trafo ile ilgili önümüzdeki günler de ihale yapılacak. Ancak çarşı caddesinde trafo yapımı için yer sorunu var. En kısa sürede çözüm bulmak istiyoruz” dediler.