Sakin başladı, soğuk bitti!

ÇTSO Şubat ayı meclis toplantısı yapıldı. TSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Şevik, toplantının açılış konuşmasında yabancı sermayeli bankalardan kullanılan kredilerle KOBİ’lerin ipotek altına girdiğini ifade ederek, ekonomideki dışa bağımlılığa vurgu yaptı. Şevik’in sözleri Meclis üyesi ve ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen’i kızdırdı.

1053
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısı dün ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Toplantı ‘yeter’ sayısının tamamlanması ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını TSO Meclis başkan Yardımcısı ve Başkanvekili Mehmet Emin Şevik yaptı. Şevik, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında yabancı sermayeli bankalardan alınan kredilerin KOBİ’leri zor durumda bıraktığının altını çizdi. Şevik, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı 5 bin 300 küsur üyesi var. bunlardan 0 ile 10 işçi çalıştıranlarının sayısı 178, 10 ile 50 işçi çalıştıranlarının sayısı 76, 50 ile 250 işçi çalıştıranların sayısı ise 13’dür. İlimizdi kurulu bulunan Kale Grubu, İÇDAŞ, Akçansa gibi 8-10 adet büyük firmayı saymazsak üyelerimizin yüzde 99’u KOBİ. Bugün için ülkemizde 4 bankanın haricindeki tüm bankalar yabancı sermayeli. KOBİ’lere yönelik, ‘can suyu kredisi’, ‘Kan suyu kredisi ‘ ya da ‘şeker kredisi’ gibi durmadan kredi veriliyor. Bugün KOBİ’lerimizin büyük bir çoğunluğu bankalardan kredi almış ve yine önemli bir kesimi bu aldıkları kredilerin takibe düşmüş. Bu sayıda yaklaşık olarak 3’te 2’sine denk geliyor. Kazanmanın, hırsın sonu yok. Emperyalizmin doyumsuzluğunu hepimiz biliyoruz. Bugün ülkemizde 2 milyona yakın KOBİ bulunmaktadır. Bu sayı aileleriyle ve çalışanları ile 25 milyona yaklaşmaktadır. Bu Türkiye nüfusunun üçte birine denk gelmektedir. KOBİ’lerimiz banka kredileri nedeni ile yabancı ülkelerin ipoteği altındadır” dedi.
 
 
“Hizmetkar olamayız”
Şevik konuşmasında Atatürk döneminden de bir örnek verdi. Şevik, “Atatürk döneminde bir İngiliz kralı ülkemizi ziyarete geliyor. Atatürk de çevresindekilere emir vererek, İngiltere’de hangi yemekler yeniyorsa, nasıl bir sofra hazırlanıyorsa aynısını hazırlamalarını söylüyor. Yemek başlamadan önce İngiliz kralı Atatürk’e teşekkür ederek, ‘kendimi evimde hissettim’ diyor. Bu sırada servisi yapan garsonlardan birinin ayağı takılıp düşüyor. Atatürk de bunun üzerine ‘ben Türk milletine her şeyi öğrettim. Bir hizmetkarlığı öğretemedim’ diyor. Buradan gelmek istediğim nokta şudur; yabancı sermayeli bankalardan kullanılan krediler bu şekilde devam ederse, ileriki yıllarda ülkemizde hiç KOBİ kalmayacak ve bugün kredi kullanan KOBİ sahipleri, yani bizler yabancıların yanında çalışıyor olacağız. Türkiye’deki bankaların sermayedarı olan yabancı ülkeler bizi 50 yıl sonra yanlarında hizmetkar olarak görmek istiyorlar” dedi.
 
Kısa gündem nedeni ile toplantı erken bitti
TSO Meclis başkan Yardımcısı ve Başkanvekili Mehmet Emin Şevik’in konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Bir önceki toplantı tutanağı okunarak oylandıktan sonra, Hesap İnceleme Komisyonunun raporu okunarak mali rapor onaya sunuldu. Son olarak ise 2013 Ocak ayı mizanın tetkik edilerek onaylandı.
 
 
Şevik’in eleştirileri Sezen’i kızdırdı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısının açılış konuşmasında KOBİ’lerin yabancı sermayeli bankalardan aldıkları krediler ile ilgili görüşlerini aktaran TSO Meclis başkan Yardımcısı ve Başkanvekili Mehmet Emin Şevik’in sözleri TSO meclis üyelerinin dikkatini çekti. Şevik’e tek tepki gösteren ise Meclis üyesi ve ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen oldu. Sezen, Şevik’in görüşlerine katılmadığını ifade ederek, “Biraz önce yaptığınız konuşmadaki sözlerinizin kendi şahsi düşünceleriniz olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda ben de şahsım adına size katılmadığımı söylemek istiyorum. Bugün ülkemiz ekonomik anlamda fevkalade atılım yapmış durumda. İşsizlik oranı çok altlara düşmüştür. Belki Merkez Bankası’nın para politikaları çok sert diye eleştirebilirsiniz buna katılıyorum. Ancak biraz önce yaptığınız ekonomik değerlendirmenize katılmıyorum” dedi.
 
Bunun üzerine Şevik, “bunlar benim şahsi düşüncelerimdir. Meclisimizi etkilemek ya da herhangi bir karar aldırmak gibi bir düşüncem yok. Sadece tarihe not düşmek adına kayıtlara geçmesini istedim” dedi. Sezen de bunun üzerine “Ben de görüşlerimi kayıtlara geçmesi için söyledim” dedi. Bu tartışmanın ardından toplantı son bulurken bir sonraki toplantının 27 Mart tarihinde yapılacağı ifade edildi.
Paylaş