"Sahte maskeler virüsü daha hızlı yayıyor"

1136

Mart ayında ülkemizde başlayan Covid-19 virüsü ve ardından girilen pandemi süreci ile beraber maske insan hayatının neredeyse vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Derman Eczanesi yetkilisi Eczacı İbrahim Uslu, yaşamımızın bir parçası haline gelen maskelerle ilgili düşüncelerini gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştı. Tüketici Hakları Derneği`nin koronavirüs salgınının sahte maskelerden yayıldığı iddiasını hatırlatan Uslu, meslektaşları ile birlikte doğru maskenin eczaneden alınması gerektiğini ve bu maskelerin 3 katlı özel "meltblown" denilen filtreyi barındırması gerektiğini söyledi. Kumaş maskeleri kullanmanın yanlış olduğunu ifade eden Uslu, bu tarz maskeleri kullanarak ne yazık ki bulaşmanın önüne geçilemeyeceğini ifade etti. Rahatlıkla her yerden satın alınan maskelere devletin acilen bir çözüm bulması gerektiğini söyleyen Uslu, "Hem haksız bir kazanç oluyor hem de insanların sağlığıyla oynanıyor. Ben bir an önce devletin bu sahte maske üretici ve satıcılarına bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Bir diğer Eczacı Umut Alkan ise, Covid-19 salgını ve sonrasında girilen pandemi döneminde vatandaşın eczane ilaçlarından çok aktarlardan alınan doğal ilaçlara yöneldiğini söyledi. 

 
"Maskelerin market ve bakkallarda satılması doğru değil"
Tüketici Hakları Derneği`nin koronavirüs salgınının sahte maskelerden yayıldığı iddiasını hatırlatan Uslu; "Covid-19 salgını hala bu kadar kritik bir noktadayken, hala salgın hastalık olarak hayatımızdayken bugün bakıyorsunuz marketten kasaba kadar birçok iş yeri maske satışı yapıyor. Ben ve meslektaşlarım doğru maskenin eczaneden alınması gerektiğini ve alınan maskelerin de 3 katlı özel "meltblown" dediğimiz filtreyi barındırması gerektiğini yalnızca bu maskelerin koruyucu olduğunu söylüyoruz. Eczane haricinde herhangi bir iş yerinde üç kat diye satılan maskelerin birçoğunda pahalı olduğu gerekçesiyle bu özel kumaş filtre kullanılmıyor bu durum da maalesef virüse, hastalığa davetiye çıkartıyor. Tüketici Hakları Derneği de bunu söyledi aslında bu sahte maskeler salgının daha kolay ve hızlı yayılmasını sağlıyor. Vatandaş, hastalıktan korunmak için maske alırken aslında bilmeden hasta oluyor. Piyasadaki maskelerin birçoğu virüse karşı koruyucu özellik taşımıyor, sizi bu virüsten koruyacak şey eczanelerde satılan 3 katlı maskelerdir" dedi.

"Kumaş maskeleri kullanmak virüsten korumaz"
Son zamanlarda halk arasında popüler olan renkli, desenli kumaş maskeler için Eczacı İbrahim Uslu, maskelerin güzel göründüğü için değil sağlık için takıldığını hatırlatarak kumaş maskeleri kullanmanın yanlış olduğunu ifade eden Uslu, "Görüyorum ki birçok insan üç katlı koruyucu cerrahi maskeler yerine kumaş desenli, renkli maskelere yönelmiş durumda. Bu tarz maskeleri kullanarak ne yazık ki bulaşmanın önüne geçemezsiniz, maske güzel dursun, şık dursun diye takılmaz maske hastalığa yakalanmamak için takılır. Bez maskelerin tercih edilme sebeplerinden bir diğeri de bir kere kullandıktan sonra tekrar kullanıma müsait olması, kumaş maskelerin enfeksiyona karşı koruyucu olması için her gün kullandıktan sonra yüksek derecede yıkamanız gerekiyor diğer türlü yıkamadan üst üste bu maskeyi kullanırsanız bu maske sizi korumaz. Yüksek derecede yıkanması gereken bu maskelerin diğer çamaşırlarla birlikte makineye atılmasını da uygun bulmuyorum, her gün kullanılan bez maskeler tek başına çamaşır makinesinde yıkanmalı" ifadelerini aktardı. 

"Sahte maskelere devlet el atmalı"
Rahatlıkla her yerden satın alınan maskelere devletin acilen bir çözüm bulması gerektiğini söyleyen İbrahim Uslu, "Hem haksız bir kazanç oluyor hem de insanların sağlığıyla oynanıyor. Ben bir an önce devletin bu sahte maske üretici ve satıcılarına bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum, bu sahte maskeler devlet tarafından toplanmalı ve bir daha satılmamalı. Koronavirüs salgını kapsamında birçok şey yapıldı, önlemler alındı, okullar kapandı, iş yerleri belli bir dönem kapandı bence bu kadar önlem alınmışken bu kadar önemli bir konu göz ardı edilmemeli." dedi. 

"En doğru maske kullanımı bez maskenin üzerine siperlik şeklinde"
Eczanelerden alınan üç katlı maskelerin de tek kullanımlık olduğunu hatırlatan Uslu, "Eczaneden aldığınız maskeler de tek kullanımlık bunu unutmayın, bu tek kullanımlık maskeyi kullanırken mümkün olduğunca maskenin ön yüzüne dokunmamaya çalışın. Maskeyi takıp çıkartırken ipli kısımlarından tutmak daha sağlıklı olur, çok fazla maskenin bez kısmıyla temas etmemek gerekiyor. Maskeleri en sağlıklısı 3-4 saatte bir değiştirmek ama bunu yapamıyorsanız gün sonunda maskenizi çöpe atın. En doğru maske kullanımı ise, cerrahi maskelerin üzerine takılan siperlik şeklinde olan" bilgilerini aktardı. 

"Eczaneden alınan hiçbir ürün tek başına Covid-19 virüsüyle savaşamaz"
Bir diğer Eczacı Umut Alkan ise, Covid-19 salgını ve sonrasında girilen pandemi döneminde vatandaşın eczane ilaçlarından çok aktarlardan alınan doğal ilaçlara yöneldiğini söyledi. Alkan, "Vatandaş koronavirüsün ilk ortaya çıktığı zamanlarda eczanelerden ilaç almaya çalıştı o aralar kapıda kuyruk oluyordu ama daha sonrasında aktarlara bir yığılma oldu. Vatandaş doğal ilaçlara yöneldi mesela geçtiğimiz günlerde bir yerde gördüm koronavirüsten koruyor diye bir söylenti çıkmış sarımsak stokları tükenmiş bu durum daha çok aktarlardan elde edilen bal, arı ürünlerinde de aynı şekilde oldu. Hiçbir ürün tek başına bu virüsle savaşamaz ne eczaneden aldığınız ilaçlar, ne çaylar, ne de başka bir şey aldığınız ek ürünler yalnızca sizin bağışıklığınızın daha güçlü olmasını sağlar" ifadelerini aktardı.
(Ezgi Çetin)
Paylaş