Sağlıkta tek elden yönetim dönemi
Çanakkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Kenan Eliuz, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında bakanlığa bağlı hastanelerin tek çatı altında yönetilmesini sağlayacak yeni sistem ve yapılanma ile ilgili bilgi verdi. Eliuz 81 ilde oluşturulan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile sağlık personelinin tek elden yönetilmesinin, kaynakların daha verimli kullanılmasının ve hizmet kalitesinin artmasının hedeflendiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında bakanlığa bağlı hastanelerin tek çatı altında yönetilmesini sağlayacak yeni sistem ve yapılanma ile ilgili bilgi veren Çanakkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op.Dr.Kenan Eliuz : “Sağlık sistemi merkez ve taşra yapılanması olarak 3 ana koldan yürütülecek” dedi.
Yeni sistemde Sağlık İl Müdürlüğü’nün Bakanlığın taşra temsilcisi ve denetleyecisi olduğunu belirten Eliuz Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün taşra yapılanmasındaki birinci basamak olarak Aile Hekimliği Toplum Sağlığı Merkezi ile Koruyucu Önleyici Hekimlik hizmetlerinin yürütücüsü olarak görevlendirildiğini belirtirken, kamu hastaneleri birliği ihdas edilen genel sekreterlik çatısı altında ilde bulunan 2.basamak hastanelerin sağlık tesislerinin yönetimi ile görevlendirildiğini ve Genel Sekreterlik içinde ise Genel Sekreter yönetiminde Tıbbi Hizmetler Başkanlığı, İdari Hizmetler Başkanlığı birimlerin oluştuğunu kaydetti. Çanakkale Devlet Hastanesi’nde yeni sistemde görev ve yetkilerin değiştiğini ifade eden Eliuz yeni Başhekimin Uz.Dr.Nazır Çoban, yeni Hastane Yöneticisinin Uz.Dr.Hakan Çetin olduğunu belirtti.
“Hastane Yöneticisi Devlet Hastanesi ve Ağız Diş Sağlığı Merkezinin idari ve mali yönden yönetiminden genel sekreterliğe karşı sorumlu çalışacak Başhekim ise tıbbi hizmetlerin organizasyon ve takibinden sorumlu olarak çalışacak” diyen Eliuz. Çanakkale’deki diğer ilçe hastanelerinde yönetici kısmında değişiklikler yapıldığını söyledi.
Eliuz; “İlçe hastaneleri yöneticileri yine Genel Sekreterliğe bağlı olarak çalışmalarını sürdürecek. Genel Sekreterlik bünyesinde idari, mali ve tıbbi hizmetlerin denetim sistemleri olacak” dedi. Eliuz 81 ilde oluşturulan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile sınırlı sayıdaki sağlık personelinin tek elden yönetilmesinin, insan kaynağının ve mali kaynakların daha verimli kullanılmasının ve nihai hedefte hizmet kalitesinin artmasının hedeflendiğini ifade etti.