Sağlık melekleri işbaşında...
Çanakkale Devlet Hastaneleri Yöneticisi Dr. Hakan Çetin evde sağlık hizmetlerinden sonra hastane bünyesinde kimsesiz ve ihtiyaç sahibi hastalara da ulaşıldığını belirtti.
Evde sağlık hizmetleri ve hastanede yatan kimsesiz hastalar konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Devlet Hastaneleri Yöneticisi Dr.Hakan Çetin göreve geldikten sonra ilk iş olarak Sosyal Hizmetler Servisi ile görüştüklerini belirterek, hastane bünyesinde 3 sosyal hizmet elemanının poliklinik içinde verdikleri hizmeti servislere taşıdıklarını ve servislerde yatan hastalardan ihtiyaç sahibi ve kimsesiz olanların ekiplerce belirlendiğini söyledi.
Dr. Hakan Çetin: “Sosyal hizmet elemanlarımız servisleri dolaşarak ihtiyacı olan hastaları tespit ediyor. Onların pijama, su gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yakınları olan, ama temasa geçemeyen hastalara yakınlarına ulaşmaları konusunda yardımcı oluyoruz” dedi. Evde Sağlık Hizmetleri konusunda iki seneden beri iki ekiple hizmet verildiğini kaydeden Dr. Hakan Çetin evde bakım hizmetlerinin teşhis ve tedavi sonrası tetkik ve sağlık hizmeti vermek olduğunu kaydederek, evde bakım hizmetinde amaçlarının hastaların günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek en doğru tedaviye ulaşmak yolu ile hastalığın ve yetersizliğin etkilerini en aza indirmek ve aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirtti. Ekiplerin yatağa bağlı hastaları periyodik olarak takip ettiklerini belirten Çetin sondası olan hastalara ayda bir kez, pansuman gerektiren hastalara da haftada bir kez hizmet verildiğini ve Çanakkale merkezde 584 hastaya ulaştıklarını söyledi.
Kendilerine ulaşmak isteyen hastaların 0286-213 08 80 No’lu dış hattan ulaşabileceklerini ve hastanın bilgilerini verdikten sonra randevu alabileceklerini belirten Çetin şu an için aktif hasta sayılarının 315 olduğunu, bu hatalara düzenli hizmet verdiklerini söyledi. Her geçen gün kendilerine başvuran hasta sayısının arttığına dikkat çeken Çetin sırada bekleyen 30 hasta olduğunu söyledi. Randevulu sistemle çalışıldığını ama acil durumda hastaların 112’ye başvurduklarını söyledi. Yürüyemeyen, yatağa bağlı, KOAH, ileri derecede kas ve hastalığı olanlar, kalp, damar hastaları, spastik çocuklar, nörolojik ve felçli hastalar ve Alzheimer ve kanser hastalarına hizmet verdiklerini belirten Çetin barkod usulü çalışıldığını söyledi. Çetin bakım değil, tedavi hizmeti verildiğini ifade ederek ameliyat sonrası kalça protezi gibi vakalarda kısa ve uzun takip yapıldığını kaydetti.