havadurum

Sağlık çalışanlarının meslek riskleri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici tarafından “Sağlık Çalışanının Sağlığı” konulu sunum gerçekleştirildi.

491
 
Çanakkale Tabip Odası’nın organize ettiği etkinliğe Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nazır Çoban, Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Hakan Çetin, Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, başhekim yardımcıları, doktorlar ve çok sayıda sağlık personeli katıldı. Çanakkale Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören sunumda, hastane personelinin sağlık hizmeti verirken maruz kaldığı bulaşıcı hastalıklara dikkat çekildi.
 
OMÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici, sunumda verdiği bilgiler ışığında sağlık personelinin dikkat etmesi gereken konuları da aktardı. Sağlık çalışanlarının yaşamını tehdit eden faktörlerin başında enfeksiyon hastalıklarının geldiğini belirten Mirici; “Bunun dışında toksik etkiler var. Tramvaya maruz kalmak var. Ama son yıllarda gündeme gelen birkaç dünya meslek örgütünün yayınlarında da görebileceğimiz gibi tükenmişlik kavramı var. Sağlık sisteminin yönetsel sorunlarıyla etkilendiğimiz ve bunlardan yola çıkan bir takım zorlanmalarımız var. Cerrahi işlem yapanlarda hepatit virüsü ile olan sorun daha çok öne çıkarken, iç hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı kulak, burun, boğaz ve göğüs hastalıklarında ağırlıklı olarak hastayla aynı ortamda bulunmaktan kaynaklanan bir enfeksiyon riskiyle karşı karşıyayız. Tabi AİDS’i unutmamak gerekiyor. Bulaşıcı hastalıklara baktığımızda burada gerçekten bir sıkıntı var. Kan yoluyla hepatit, solunum yoluyla influenza, tüberkuloz gibi hastalıkların sorun olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmeti verirken, bunlarla birlikte yaşamayı da yavaş yavaş öğreniyoruz. Diğer taraftan fiziksel etkilere baktığımızda, dikkatimizi çekenlerin başında radyasyon geliyor” dedi.
Paylaş