Sağlık çalışanları tepkili
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Bölümü`nde görevli Asistan Doktor Emrah Demirci`nin, hastası tarafından şiddet görmesi sağlık çalışanlarını ayağa kaldırdı. Sağlıkta şiddetin rutin hale geldiğine dikkat çeken sağlık çalışanları dün düzenledikleri bir basın açıklaması ile durumu protesto ederken yetkilileri de göreve çağırdılar.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi merdivenlerinde bir araya gelerek basın açıklaması yapan sağlık çalışanları, tüm yurttaşlarının sağlıklarının korunması ve tedavisi için çalışan sağlık personeline güvenceli bir çalışma ortamının sağlanması gerektiğini dikkat çekildi. Çanakkale`de örgütlü bulunan sağlık çalışanları örgütlerinin yanı sıra, o sırada hastane bahçesinde bulunan hasta ve hasta yakınlarının da alkışlayarak destek verdikleri açıklamada “Görev başındaki sağlık çalışanına saldırmak, çirkin ve insanlık dışı bir davranıştır. Kutsal bir görevi yerine getiren sağlık çalışanlarına yapılan böyle bir saldırı kabul edilemezdir” dediler.
“Sağlıkta şiddet rutin hale geldi”
Sağlık çalışanları adına açıklamada bulunan Doktor Gökhan Baştürk, “Gün geçmiyor ki sağlık kurum ve kuruluşlarında bir şiddet vakası yaşanmasın. Her gün gazete sütunlarında boy gösteren bu şiddetin bir örneği ne yazık ki hastanemizde yaşanmıştır” dedi. “Hastanemiz Üroloji bölümünde Asistan Doktor olarak görev yapan Emrah Demirci arkadaşımız poliklinik görevi esnasında şiddete maruz kalmıştır” diyen Baştürk, “Şiddetin hiçbir mazereti olamaz. Görev başındaki sağlık çalışanına saldırmak, çirkin ve insanlık dışı bir davranıştır. Kutsal bir görevi yerine getiren sağlık çalışanlarına yapılan böyle bir saldırı kabul edilemezdir. Sağlık çalışanları olarak Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Bu şiddetin sorumlusunun bir an önce cezalandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Güvenli bir görev ortamı istiyoruz”
“Bu saldırılar ne ilktir ne de son oluyor” diyen Baştürk, “Sağlıkta şiddet artık rutin hale gelmektedir. Bu sorun üzerindeki yetkililerin vurdumduymazlığı, sağlık çalışanlarına şiddetin bu hale dönüşmesindeki en büyük sebeplerden biridir. Artık herkes şapkasını önüne koyup bu sorunun çözümü için ciddi adımlar atmalıdır. Bir an önce sağlık kurum ve kuruluşlarında gerekli önlemler alınmalıdır. Bu konuda yapılacak ilk iş de şiddeti uygulayanlara verilen cezaların arttırılmasından geçmektedir. Çalışanların güvenliklerinin sağlanması ve caydırıcı olması için cezalar arttırılmalıdır. Güvenli ve huzurlu bir yerde görev yapmak sağlık çalışanlarının hakkıdır” şeklinde konuştu. Baştürk sözlerini şu şekilde tamamladı: “İnsanların hayatta kalması için hizmet üretilen bu kurumlarda görev yapan herkesten çalışma güvenliği önce sahip olması gereken bir haktır. Biz Üniversite Hastanesi çalışanları olarak sağlıkta yaşanan bu şiddet olaylarının bir an önce son bulmasını istiyor, her zaman sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yanında olduğumuzu buradan bir kez daha hatırlatıyoruz.”