havadurum

Sağanak yağış Çanakkale’yi vurdu

Çanakkale`de geçtiğimiz Cumartesi günü aralıklarla etkili olan kuvvetli sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.

864
 
 
 
Kent merkezinde sabah saatlerinden itibaren zaman zaman şiddetini artırarak devam eden sağanakta, 8 saatte metrekareye 20,8 kilogram yağış düştü. İl merkezinde metrekareye 78, Ezine`de 122, Bozcaada`da 113, Gökçeada`da 47, Biga`da 42, Yenice`de 26, Gelibolu`da 9 kilogram yağmur düştü -Bayramiç, Ezine ve Biga`da toplam 29 kişi kurtarıldı. Yağışla birlikte, kent merkezinden geçen Sarıçay`da su seviyesi yükseldi. Sarıçay kenarında teknesi bulunan balıkçılar, teknelerinin sürüklenmesini engellemek için büyük çaba harcadı. Teknelerinin halatlarını güçlendirmeye çalışan balıkçılar, bu sırada zor anlar yaşadı. Bu arada, kentin yüksek kesimlerinden yağışın sürüklediği atıklar Sarıçay`dan Çanakkale Boğazı`na ulaştı. Yoğun yağışın sürüklediği atıklar, boğaz yüzeyinde kirlilik oluştururken, deniz kıyısı çamur rengini aldı.
 
Köprü yayaların kullanımına kapatıldı
Çanakkale’yi ikiye bölen Sarıçay da su seviyesinin yükselmesi sonucu oyun parkları ile oturma grupları sular altında kaldı. Su seviyesinin yükseldiği Sarıçay da bulunan köprü de yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Suların büyük ölçüde zarar verdiği köprüye gelen polis ekipleri ile zabıta ekipleri köprüde geniş güvenlik önlemleri aldı. Herhangi bir olay yaşanmaması için söz konusu köprü yayaların kullanımına kapatılırken, çok sayıda vatandaş ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan köprüde yaşananları meraklı gözler ile izledi. Öte yandan Çanakkale Belediyesi haporlerinden su seviyesi yükselen Sarıçay çevresinde bulunan araç ve teknelerin sahipleri ise uyarıldı.
 
Metrekareye 78 kilogram yağış
Çanakkale ve ilçelerindeki kuvvetli yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Çanakkale Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi`nden yapılan yazılı açıklamaya göre, dün akşam saatlerinde başlayıp, bugün 15.30 sularında etkisini kaybeden yağışta, il merkezinde metrekareye 78, Ezine`de 122, Bozcaada`da 113, Gökçeada`da 47, Biga`da 42, Yenice`de 26, Gelibolu`da 9 kilogram yağmur düştü. Bayramiç, Ezine ve Biga`da yağıştan etkilenen toplam 29 kişi kurtarıldı. Ayrıca Afet ve Acil Durum Merkezi`ne bildirilmeyen belediye, özel idare ve özel şirket imkanlarıyla çok sayıda kişi de güvenli yerlere ulaştırıldı. Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile yapılan görüşmelerde helikopter talep edildi. Ancak olumsuz hava şartlarından dolayı helikopter desteği alınamadığı için kurtarma çalışmaları kara ekipleriyle sürdürüldü. Yağışlar sonucunda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
 
Yağışlar mahsur bıraktı
İlimizde hafta sonu etkili olan yağışlar nedeniyle çeşitli yerleşim birimlerinde mahsur kalan vatandaşlarımız Çanakkale Afet ve Acil durum Müdürlüğü arama ve kurtarma ekipleri, AKUT ekibi, LİDAM derneği, İlçe özel idaresi, İlçe belediye, DSİ ekipleri, Karayolları, Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin müşterek çalışması sonrasında kurtarıldı. Çanakkale Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre; İlimizde 30/11/2012 akşam saatlerinde başlayıp 01/12/2012 15:30 sularında etkisini kaybeden yağışlar il merkezinde 78 kg/m2 , Ezine İlçesinde 122kg/m2 , Bozcada İlçesinde 113 kg/m2 , Gökçeada İlçesinde 47kg/m2 ,Biga İlçesinde 42kg/m2 , yenice İlçesinde 26kg/m2 ve Gelibolu İlçesinde 9 kg/m2 olarak kaydedildi. Yağışların getirmiş olduğu mağduriyetler konusunda da bilgi veren Çanakkale Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi şunları kaydetti: “Bu yağışlar sonucu mahsur kalan; Bayramiç Yiğitler Köyü’nde 5 kişi, Bayramiç Saçaklı-Ahmetçeli Köyleri arasında 4 kişi, Ezine Aktepe Köyü 1 kişi, Ezine Çınarköy’ de 12 kişi, Ezine Geyikli Beldesinde 1 kişi, Ezine Yenioba Köyü 3 kişi, Ezine Ahmetçeli köyünde 2 kişi, Biga Danişment Köyünde 1 kişi, Çanakkale Afet ve Acil durum Müdürlüğü arama ve kurtarma ekipleri, AKUT ekibi, LİDAM derneği, İlçe özel idaresi, İlçe belediye, DSİ ekipleri, Karayolları, Jandarma ve Sahil Güvenlik ile müşterek çalışarak kurtarılmıştır. Ayrıca Afet ve Acil Durum Merkezimize bildirilmeyen belediye, özel idare ve özel şirket imkanları ile çok sayıda vatandaşımız kurtarılmıştır. Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(Müdahale Dairesi Başkanlığı) , Genelkurmay Başkanlığı ve Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile yapılan görüşmelerde helikopter talep edilmiştir. Ancak olumsuz hava şartlarından dolayı helikopter desteği alınamamış arama kurtarma çalışmaları kara ekipleri ile sürdürülmüştür. Yağışlar sonucunda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.”
 
Bayramiç sele teslim
Bayramiç ilçesinde, kuvvetli yağışın ardından Kurşak Çayı`nın taşması sonucu meydana gelen sel nedeniyle, bir kişinin kayıp olduğu, mahsur kalan 11 kişinin ise kurtarıldığı bildirildi. Yiğitler köyü yolu kenarındaki Kurşak Çayı`nın taşması sonucu bölgede mahsur kalan Selahattin Özkan, kurtarma ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu bot yardımıyla, tırmandığı ağaçtan kurtarıldı. Menderes Çayı yakınlarındaki meyve bahçelerindeki 8 kişi de İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin yardımı ile kurtarılarak güvenli bölgelere götürüldü. Ahmetçeli köyü yakınındaki bir kömür ocağında çalışan Mehmet Cengiz ve oğlu İrfan Cengiz ise 4 saatlik çalışma sonrası bulundukları yerden kurtarılarak, tedbir amacıyla hastaneye sevk edildi. İlçe merkeziyle 5 köy arasında ulaşımı sağlayan bir köprü ise gövdesinde meydana gelen açılma sonucu trafiğe kapandı. Ayrıca, Kurşak Çayı`nın taşması nedeniyle sular altında kalan Yiğitler Köprüsü`yle ulaşım sağlanan 8 köyle de bağlantı kesildi. Öte yandan, Zeytinli köyünde yaşayan Cengiz Koç isimli vatandaşın ise sel nedeniyle kayıp olduğu bildirildi.
 
Ezine’de ev ve işyerlerini su bastı
Ezine ilçesinde, kuvvetli yağış nedeniyle Akçin Çayı`nın taşması sonucu bazı okullar ile hükümet konağını su bastı. Gökçebayır köyünde yıldırım isabet eden bir ev, tamamen yandı. İlçe merkezinde etkili olan yağış nedeniyle Akçin Çayı`nın taşması sonucu, Cevatpaşa Ortaokulu, 75. Yıl İlkokulu, hükümet konağı, Çifte Havuzlar Parkı, 22 Eylül Futbol Sahası ile birçok ev ve iş yerini su bastı. Öte yandan Yenioba köyünde, sel suları nedeniyle evlerinde mahsur kalan 4 aileyi, jandarma ekipleri kurtardı. Köydeki hayvan damları ve tahıl depolarında da büyük çapta maddi zarar meydana geldi. Gökçebayır köyünde ise Hasan Ercan`a ait ev, yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan yangında tamamen yandı. Can kaybının yaşanmadığı yangın, Geyikli Belediyesi itfaiye ekipleri ile köylülerin müdahalesiyle diğer evlere sıçramadan söndürüldü. Geyikli, Mahmudiye yolu da sel suları nedeniyle trafik bir süre kapandı. Tavaklı köyü yakınlarındaki yollarda da trafik bir süre aksadı. Ezine Kaymakamı Cengiz Karabulut yaptığı açıklamada, şiddetli yağış nedeniyle bazı köy yollarında sorunlar yaşandığını, karayolları ile İl Özel İdare ekiplerinin sıkıntı yaşanan bölgelerde çalışma yaptığını söyledi. Köylere giderek incelemelerde bulunduğunu ifade eden Karabulut; “Lokal olarak bazı yollarda sıkıntılar bulanmakla beraber çok ciddi bir sorun gözükmüyor. Mahsur kalan vatandaşlarla ilgili zaman zaman bilgiler geliyor. Ekiplerimiz müdahale ediyorlar” dedi.
 
Lapseki`de etkili yağış
Lapseki`de, etkili olan yağışta Cumhuriyet Mahallesi`nde Çınarlı Dere etrafında bulunun evlerin bahçelerinde su birikintileri oluştu. Hacı İsmail Efendi Camisi`nin bahçesi de yağmur suları ile doldu. Çınarlı Dere`nin suyunun yükselmesiyle dere içerisinden geçen rögarların suyu geri vermesiyle dere etrafında bulunan alanların sular altında kaldığı bildirildi. Mahalle sakinleri, sorunun çözüme kavuşturulmasını isterken, belediye ekipleri de temizleme çalışmalarına başladı.
 
Üreticiler mağdur
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilçede etkili olan kuvvetli yağışın ardından üreticilerin uğradıkları zararların tespitlerini ilgili birimlere bildirmeleri gerektiğini söyledi. Pehlivan yaptığı açıklamada, Bayramiç ve bölgesinde dün geceden itibaren etkili olan yağışın tarım arazilerine büyük oranda zarar verdiğini belirtti. Bununla ilgili zarar, ziyan ve tespit çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti: “İlçemizde görülmemiş bir afet yaşanmıştır. Yüzlerce dönüm ekili alan sular altında kalmış, zeytinler sele kapılmış, meyve bahçeleri sular altında kalmıştır. Üreticinin damlama sistemleri, sulama boruları, makineleri, arı kovanları sel sularına kapılarak, kullanılamaz hale gelmiştir. Üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için girişimlere başladık. Oda olarak acil durum ekibi oluşturarak üreticinin zararını tespit etmeyi sürdürüyoruz.”
Paylaş