havadurum

Rip Akıntısına Dikkat! Denizde Boğulmamak İçin Bu Bilgileri Mutlaka Okuyun

Rip akıntısı, denizde boğulma vakalarının en büyük nedenlerinden biridir. Peki rip akıntısı nedir, nasıl oluşur ve nasıl kurtuluruz? İşte rip akıntısı hakkında bilmeniz gerekenler...

1255

Rip Akıntısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Rip akıntısı, denizde boğulma vakalarının en büyük nedenlerinden biridir. Rip akıntısı nedir, nasıl oluşur ve nasıl kurtuluruz? İşte rip akıntısı hakkında bilmeniz gerekenler.

Rip Akıntısı Nedir?

Rip akıntısı, kıyıya ulaşan dalgaların geri dönüşleri sırasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntıdır. Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde rip dalgası kıyıya dik olarak meydana gelir. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır.

Rip Akıntısı Nasıl Oluşur?

Rip akıntısı, deniz dibindeki kum tepeleri ve çukurlar arasında meydana gelir. Deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. Dalga yüksekliği arttıkça rip akıntısının gücü de artar. Rip akıntısı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür.

Rip Akıntısı Neden Tehlikelidir?

Rip akıntısı, insanları dibe çekmez; ancak yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler. Yüzücü açığa sürüklenirken panikler ve kıyıya dönmeye çalışır. Boğulma vakaları da genellikle bu yüzden yaşanır.

Rip Akıntısından Nasıl Kurtuluruz?

Rip akıntısından kurtulmanın en önemli yolu, sakin kalmaktır. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Sonra da akıntının etkisinden kurtulmak için yanlara doğru yüzün. Sahile yüzmeye çalışmayın, çünkü bu sizi daha çok yorar.

Rip Akıntısından Nasıl Korunuruz?

Rip akıntısından korunmanın en iyi yolu, denize girmemektir. Dalgalı havalarda denize girmeyin. Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin. Çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın. Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun. (Nilay Günay)

Paylaş