havadurum

Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 31 Ocak 2024 Tarihli Kararlar, Yönetmelikler ve Tebliğler!

Resmi Gazete’nin 31 Ocak 2024 tarihli sayısında, yürütme ve idare bölümünde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçme kararı, üç yönetmelik, dört tebliğ ve bir karar; yargı bölümünde Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararı; ilan bölümünde ise yargı ilanları, artırma, eksiltme ve ihale ilanları, çeşitli ilanlar ve döviz kurları ile devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri yer almaktadır.

930

Resmi Gazete’nin 31 Ocak 2024 tarihli sayısında, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçme kararı, trafik, gıda ve yükseköğretim ile ilgili yönetmelikler, sendika, kültür varlıkları ve elektronik para ile ilgili tebliğler, yaşam hakkı ve adil yargılanma hakkı ihlallerine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları, yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapma davası ile ilgili Danıştay kararı ve çeşitli ilanlar yer almaktadır. Bu makalede, Resmi Gazete’de yayımlanan bu belgelerin özetlerini bulabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçme Kararı

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Danıştay üyesi Yılmaz Akçil seçilmiştir. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmıştır. Karar, 2024/25 sayılıdır.

Yönetmelikler

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikler şunlardır:

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, trafik idari para cezası karar tutanaklarının elektronik ortamda düzenlenmesi, tahsil edilmesi ve takip edilmesi ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelik, 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili bazı standartlar güncellenmiş ve yeni standartlar eklenmiştir. Yönetmelik, 1 Mart 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, yükseköğretim kurumlarında döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemenin dağıtılmasında uygulanacak usul ve esaslar yeniden düzenlenmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tebliğler

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler şunlardır:

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2024 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ: Bu tebliğle, işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2024 Ocak ayı istatistikleri açıklanmıştır. Tebliğe göre, Türkiye’de 2024 Ocak ayı itibarıyla 14 milyon 857 bin 766 işçi bulunmaktadır. Bu işçilerin 1 milyon 722 bin 717’si sendikalıdır. Sendikalı işçilerin yüzde 51,9’u hizmet, yüzde 25,8’i sanayi, yüzde 22,3’ü tarım işkolunda çalışmaktadır.

Korunması Gerekli Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esaslar Kapsamındaki Parasal Limitlerin Güncellenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2024/1): Bu tebliğle, korunması gerekli kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin mal ve hizmet alımlarına dair usul ve esaslar kapsamındaki parasal limitler güncellenmiştir. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik Kapsamındaki Parasal Limitlerin Güncellenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2024/2): Bu tebliğle, taşınmaz kültür varlıklarına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamındaki parasal limitler güncellenmiştir. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yemekpay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ye Elektronik Para Kuruluşu Olarak Faaliyet Göstermek Üzere Faaliyet İzni Verilmesine İlişkin Karar: Bu kararla, Yemekpay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ye elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere faaliyet izni verilmiştir. Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Anayasa Mahkemesi Kararları

Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararları şunlardır:

Anayasa Mahkemesinin 21/12/2023 Tarihli ve 2021/14222 Başvuru Numaralı Kararı: Bu kararla, başvurucunun, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı bireysel başvuru kabul edilmiş ve başvurucuya 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Başvurucu, bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımlar nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan mahkum edilmişti. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun paylaşımlarının, eleştirel ve siyasi nitelikte olduğunu ve terör örgütünün şiddet eylemlerini meşrulaştırmadığını belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 20/12/2023 Tarihli ve 2021/61944 Başvuru Numaralı Kararı: Bu kararla, başvurucunun, yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı bireysel başvuru kabul edilmiş ve başvurucuya 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Başvurucu, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimi sırasında, Ankara’da bulunan bir köprüde, darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun, demokratik düzeni savunmak için meşru bir eylemde bulunduğunu ve devletin, başvurucunun yaşam hakkını korumak için gerekli önlemleri almadığını belirterek, yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmiştir.

Danıştay Kararı

Resmi Gazete’de yayımlanan Danıştay kararı şöyledir:

Danıştay Onuncu Dairesine Ait Karar: Bu kararla, bir üniversite öğrencisinin, yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapmak için başvurduğu üniversitenin, başvurusunu reddetmesi üzerine açtığı iptal davası reddedilmiştir. Davacı, yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapmak için gerekli olan not ortalaması kriterini sağladığını, ancak başvurduğu üniversitenin, not ortalamasını farklı bir yöntemle hesaplayarak, başvurusunu reddettiğini iddia etmiştir. Danıştay, davalı üniversitenin, not ortalaması hesaplamasında, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yöntemi uyguladığını ve davacının not ortalamasının, geçiş yapmak için yeterli olmadığını tespit etmiştir. Danıştay, davalı üniversitenin işleminde hukuka aykırılık bulunmadığına karar vermiştir.

İlan Bölümü

a - Yargı İlânları

b - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

c - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri

(HABER MERKEZİ)
Paylaş