havadurum

Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 23 Ocak 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan 23 Ocak 2024 tarihli gazetede, yürütme, yargı ve ilân bölümlerinde önemli karar, yönetmelik ve tebliğler yer aldı. İşte gazetenin öne çıkan başlıkları.

875

Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yayın organıdır. Resmi Gazete’de, yasama, yürütme ve yargı organlarının aldığı karar, yönetmelik, tebliğ, ilân ve duyurular yayınlanır. Resmi Gazete, her gün saat 00.00’da internet sitesinde yayınlanır ve basılı olarak dağıtılır. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan 23 Ocak 2024 tarihli gazetede, yürütme, yargı ve ilân bölümlerinde önemli karar, yönetmelik ve tebliğler yer aldı. İşte gazetenin öne çıkan başlıkları.

Yürütme ve İdare Bölümü

Resmi Gazete’nin yürütme ve idare bölümünde, çeşitli kurum ve kuruluşlara ilişkin yönetmelik, tebliğ ve kararlar yayınlandı. Bu bölümdeki başlıklar şöyle:

İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, işkollarının tanımları ve sınıflandırılması güncellenmiştir. Yönetmelikte, 22 işkoluna ait tanımlar yeniden düzenlenmiş ve 23. işkolu olarak “Enerji” işkoluna yer verilmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Satış İşlemleri Yönetmeliği: Bu yönetmelikle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait taşınır malların satış işlemlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelikte, taşınır malların satış yöntemleri, satışa esas bedellerin belirlenmesi, satış ilânları, satış sözleşmeleri, satış bedellerinin ödenmesi, satıştan vazgeçme ve iptal halleri gibi konular düzenlenmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, mevduat ve katılım fonunun kabulüne, çekilmesine ve zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikte, zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların TMSF’ye devri, TMSF’nin bu kaynakları kullanma yetkisi, bu kaynaklardan yararlanma şartları, bu kaynaklara ilişkin dava ve takipler, bu kaynakların geri ödenmesi gibi konularda yeni düzenlemeler getirilmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecektir.

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikte, dikey geçiş sınavı, dikey geçiş kontenjanları, dikey geçiş başvuru ve yerleştirme işlemleri, dikey geçiş yapan öğrencilerin kayıt ve öğrenim süreleri, dikey geçiş yapan öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemleri gibi konularda yeni düzenlemeler getirilmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tebliğler

Resmi Gazete’nin yürütme ve idare bölümünde, ayrıca çeşitli tebliğler de yayınlandı. Bu bölümdeki başlıklar şöyle:

İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Yapılacak Satışların İlanlarına İlişkin Parasal Limitlerin Güncellenmesi Hakkında Tebliğ: Bu tebliğle, icra ve iflâs kanunu uyarınca yapılacak satışların ilânlarına ilişkin parasal limitler güncellenmiştir. Tebliğe göre, taşınmaz malların satış ilânlarının Resmi Gazete’de yayınlanması için asgari bedelin 100.000 TL, taşınır malların satış ilânlarının Resmi Gazete’de yayınlanması için asgari bedelin 10.000 TL olması gerekmektedir. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

2024 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliğ: Bu tebliğle, 2024 yılı özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere verilecek eğitim desteği tutarları belirlenmiştir. Tebliğe göre, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere verilecek eğitim desteği tutarları, özel eğitim kurumlarında eğitim görenler için aylık 1.500 TL, bireysel eğitim alanlar için saat başına 50 TL olarak belirlenmiştir. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: Bu tebliğle, ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Tebliğe göre, ithalatında gözetim uygulanan eşyanın listesi güncellenmiş ve bazı eşyaların gözetim kapsamından çıkarılması, bazı eşyaların ise gözetim kapsamına alınması kararlaştırılmıştır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Karar

Resmi Gazete’nin yürütme ve idare bölümünde, ayrıca bir karar da yayınlandı. Bu bölümdeki başlık şöyle:

21 Mülki İdare Amirinin, Birinci Sınıf Mülki İdare Amirliğine Yükseltilmesi Hakkında Karar: Bu kararla, 21 mülki idare amirinin, birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltilmesi onaylanmıştır. Kararda, yükseltilen mülki idare amirlerinin isimleri, unvanları ve görev yerleri belirtilmiştir. Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yargı Bölümü

Resmi Gazete’nin yargı bölümünde, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın kararları yayınlandı. Bu bölümdeki başlıklar şöyle:

Anayasa Mahkemesinin 8/11/2023 Tarihli ve E: 2020/75, K: 2023/188 Sayılı Kararı: Bu kararda, Anayasa Mahkemesi, bir bireysel başvuruyu esastan incelemiş ve başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. Kararda, başvurucunun, hakkındaki iddianamenin kabulünden sonra, yargılama sürecinde savunma hakkını etkili bir şekilde kullanamadığı, delillerin hukuka uygun olarak toplanmadığı, hakkında verilen mahkûmiyet kararının gerekçesinin yetersiz olduğu ve temyiz başvurusunun reddedildiği belirtilmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun yeniden yargılanmasına karar vermiş ve başvurucuya 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmiştir.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 18/01/2024 Tarihli ve 2024/1 Sayılı Kararı: Bu kararda, Yargıtay Büyük Genel Kurulu, bir boşanma davasında verilen kararı incelemiş ve boşanma kararını onamıştır. Kararda, davalı kocanın, davacı eşine karşı şiddetli geçimsizlik, hakaret, küfür, tehdit, aldatma ve aile birliğini bozma gibi davranışlarda bulunduğu, davacı eşin, davalı kocadan boşanma isteğinin haklı olduğu, boşanmanın davalı kocanın kusurundan kaynaklandığı, davacı eşe 300.000 TL maddi ve 500.000 TL manevi tazminat ile 10.000 TL nafaka ödenmesine karar verildiği belirtilmiştir. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, yerel mahkemenin kararında hukuki isabet görmediği gerekçesiyle, davalı kocanın temyiz başvurusunu reddetmiştir.

İlân Bölümü

a - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

b - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri

(HABER MERKEZİ)
Paylaş