havadurum

Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 22 Şubat 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Yapı malzemeleri ve zemin laboratuvarları, Maltepe Üniversitesi lisansüstü eğitim ve öğretim, yapı denetimi, Anayasa Mahkemesi kararı ve ilanlar... Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında neler yer aldı? İşte detaylar...

855

Resmi Gazete'nin 22 Şubat 2024 tarihli sayısı yayımlandı. Resmi Gazete'de bugün, yürütme ve idare bölümünde iki yönetmelik, bir tebliğ; yargı bölümünde bir Anayasa Mahkemesi kararı; ilan bölümünde ise artırma, eksiltme ve ihale ilanları, çeşitli ilanlar ve döviz kurları ve devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri yer aldı. Resmi Gazete'de bugün neler var? İşte başlıklar ve özetler...

Yürütme ve İdare Bölümü

Yönetmelikler

Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, yapı malzemeleri ve zemin laboratuvarlarının kuruluş, çalışma, denetim ve akreditasyon şartları, laboratuvarlarda yapılacak deneyler, deney raporları, laboratuvar personeli ve laboratuvarlara verilecek yetki belgeleri ile ilgili hususlarda bazı değişiklikler yapıldı. Değişiklikler arasında, laboratuvarların akreditasyon süreçleri, deney raporlarının geçerlilik süreleri, laboratuvar personelinin nitelikleri ve yetki belgelerinin iptal sebepleri yer alıyor.

Maltepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, Maltepe Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim ve öğretim programlarının açılması, yürütülmesi, yönetimi ve denetimi ile ilgili hususlarda bazı değişiklikler yapıldı. Değişiklikler arasında, lisansüstü programlara başvuru ve kabul şartları, tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının süreleri, doktora programlarının yeterlik sınavı ve tez savunması şartları, lisansüstü öğrencilerin yatay ve dikey geçişleri, lisansüstü öğrencilerin yurtdışında eğitim görmeleri ve lisansüstü öğrencilerin disiplin cezaları yer alıyor.

Tebliğ

4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: Bu tebliğle, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında denetimi yürütülen yapılara ait taze betondan numune alınması, deneylerinin yapılması, raporlanması süreçlerinin izlenmesi ve denetlenmesine dair tebliğde bazı değişiklikler yapıldı. Değişiklikler arasında, numune alınacak beton miktarı, numune alınacak yerler, numune alınma sıklığı, numune alınma yöntemi, numune alınma esnasında yapılacak işlemler, numune alınan betonun taşınması, saklanması, deneyleri, raporlanması, değerlendirilmesi ve sonuçlarının bildirilmesi ile ilgili hususlar yer alıyor.

Yargı Bölümü

Anayasa Mahkemesi Kararı

Anayasa Mahkemesinin 29/11/2023 Tarihli ve 2020/17478 Başvuru Numaralı Kararı: Bu kararla, başvurucunun, 2016 yılında gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin idari işlemin iptali istemiyle açtığı davada, idare mahkemesinin, başvurucunun delil sunma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar veren Danıştay'ın bozma kararına uymayarak davanın reddine karar vermesi nedeniyle, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilebilir olduğuna ve ihlal oluştuğuna karar verdi. Kararda, başvurucunun yeniden yargılanması için dosyanın ilgili idare mahkemesine gönderilmesine, başvurucunun manevi zararının karşılanması için devletin başvurucuya 30 bin Türk Lirası ödemesine ve başvurucunun yargılama giderlerinin karşılanmasına hükmedildi.

İlan Bölümü

a - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü: Bu ilanda, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, 154 kV ve 380 kV enerji nakil hatlarının bakım, onarım ve iyileştirme işlerinin yapılması için açık ihale usulü ile ihale edileceği duyuruldu. İhale, 23 Mart 2024 tarihinde saat 14.00'te Ankara'da yapılacak. İhaleye katılmak isteyenlerin, geçici teminat olarak 500 bin Türk Lirası veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermesi gerekiyor.

Orman Genel Müdürlüğü: Bu ilanda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından, 2024 yılında yapılacak orman yolları, köprüler, menfezler, bina ve tesislerin yapım, bakım ve onarım işlerinin yapılması için kapalı zarf usulü ile ihale edileceği duyuruldu. İhale, 26 Mart 2024 tarihinde saat 10.00'da Ankara'da yapılacak. İhaleye katılmak isteyenlerin, geçici teminat olarak 100 bin Türk Lirası veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermesi gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı: Bu ilanda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2024 yılında yapılacak okul, pansiyon, spor salonu, atölye, laboratuvar, kütüphane, yemekhane, revir, idari bina ve diğer eğitim tesislerinin yapım, bakım ve onarım işlerinin yapılması için açık ihale usulü ile ihale edileceği duyuruldu. İhale, 28 Mart 2024 tarihinde saat 14.00’te Ankara’da yapılacak. İhaleye katılmak isteyenlerin, geçici teminat olarak 200 bin Türk Lirası veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermesi gerekiyor.

b - Çeşitli İlânlar

T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri: Bu ilanda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz kurları ve devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri tablo halinde verildi. Tabloya göre, 22 Şubat 2024 tarihi itibariyle, Amerikan Doları’nın alış kuru 9,87 Türk Lirası, satış kuru 9,90 Türk Lirası; Euro’nun alış kuru 11,76 Türk Lirası, satış kuru 11,80 Türk Lirası; İngiliz Sterlini’nin alış kuru 13,65 Türk Lirası, satış kuru 13,70 Türk Lirası olarak belirlendi. Ayrıca, devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri de tabloda gösterildi.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı: Bu ilanda, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından, 2024 yılında yapılacak nüfus ve konut sayımı için geçici olarak çalıştırılacak sayım görevlileri, sayım bölgesi sorumluları, ilçe sayım sorumluları ve il sayım sorumlularının başvuru şartları, başvuru süreci, başvuru yerleri, sınav tarihleri, sınav konuları, sınav şekli, sınav sonuçları, atama işlemleri, görev süreleri, görev tanımları, görev yerleri, ücretleri ve diğer hususlar hakkında bilgi verildi. Başvurular, 1-15 Mart 2024 tarihleri arasında Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılacak.

Türkiye Barolar Birliği: Bu ilanda, Türkiye Barolar Birliği tarafından, 2024 yılında yapılacak avukatlık stajı giriş sınavı için başvuru şartları, başvuru süreci, başvuru yerleri, sınav tarihleri, sınav konuları, sınav şekli, sınav sonuçları, staj başlama tarihleri, staj süresi, staj yeri, staj ücreti ve diğer hususlar hakkında bilgi verildi. Başvurular, 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye Barolar Birliği’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş