Resmi Gazete’nin 19 Ocak 2024 tarihli sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’a ilişkin önemli kararlar yer aldı. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan başlıklardan bazıları şöyle:
Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun Görev Süresinin Uzatılmasına Dair Karar: TBMM Genel Kurulu, 18 Ocak 2024 tarihinde yaptığı oylamada, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun görev süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verdi. Komisyon, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün mevcut durumunu, sorunlarını, çözüm önerilerini ve gelecek vizyonunu rapor halinde TBMM Başkanlığına sunacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Unsurlarının Bölge Ülkelerinin Karasuları Dışında Olmak Üzere Aden Körfezi, Somali Açıkları, Arap Denizi ve Mücavir Bölgelerde Deniz Haydutluğu, Silahlı Soygun Eylemleri ve Denizde Terörizmle Mücadele Amacıyla Görevlendirilmesi ve Bununla İlgili Gerekli Düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Tarafından Belirlenecek Esaslara Göre Yapılması İçin Anayasa’nın 92’nci Maddesi Uyarınca 10/2/2024 Tarihinden İtibaren Bir Yıl Süreyle İzin Verilmesine Dair Karar: TBMM Genel Kurulu, 18 Ocak 2024 tarihinde yaptığı oylamada, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının bölge ülkelerinin karasuları dışında olmak üzere Aden Körfezi, Somali Açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele amacıyla görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca 10/2/2024 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesine karar verdi. Karar, Türkiye’nin uluslararası barış ve güvenliğe katkısını artırmayı ve bölgesel istikrarı sağlamayı amaçlıyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeliği İçin Yapılan Seçime Dair Karar: TBMM Genel Kurulu, 18 Ocak 2024 tarihinde yaptığı oylamada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için yapılan seçimi onayladı. Buna göre, AK Parti grubundan Mehmet Ali Çetinkaya, CHP grubundan İlhan Taşçı, MHP grubundan İbrahim Uslu, HDP grubundan Ali Öztunç, İYİ Parti grubundan Mehmet Zahid Sobacı, DEVA Parti grubundan Ayşe Özlem Şenol ve Gelecek Parti grubundan Murat Aksoy RTÜK üyeliğine seçildi.
Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak İllerinde Bulunan Bazı Alanların Orman Sınırları Dışına Çıkartılması Hakkında Karar: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verdi. Karar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi uyarınca alındı. Kararda, orman sınırları dışına çıkartılan alanların, kamu yararına uygun olarak kullanılması, korunması ve geliştirilmesi şartıyla ilgili kurum ve kuruluşlara devredilebileceği belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/1 (Değişik İşler), K: 2023/8 Sayılı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/1 (Değişik İşler), K: 2023/8 sayılı kararıyla, 2023 yılı bütçesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmetti. Kararda, bütçenin gelir ve gider tahminlerinin gerçekçi, dengeli ve şeffaf olması, bütçe açığının makul seviyede tutulması, bütçe disiplininin sağlanması ve kamu borçlarının sürdürülebilir olması gerektiği vurgulandı.
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/2 (Değişik İşler), K: 2023/9 Sayılı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/2 (Değişik İşler), K: 2023/9 sayılı kararıyla, 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmetti. Kararda, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, Cumhurbaşkanlığı teşkilatının ihtiyaçlarına göre hazırlandığı, Cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığına ve etkinliğine uygun olduğu, Cumhurbaşkanlığı harcamalarının denetiminin Anayasa ve kanunlara göre yapılacağı belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/3 (Değişik İşler), K: 2023/10 Sayılı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/3 (Değişik İşler), K: 2023/10 sayılı kararıyla, 2023 yılı TBMM bütçesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmetti. Kararda, TBMM bütçesinin, TBMM’nin yasama, denetim ve temsil fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli kaynakları sağladığı, TBMM’nin bağımsızlığına ve saygınlığına uygun olduğu, TBMM harcamalarının denetiminin Anayasa ve kanunlara göre yapılacağı belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/102, K: 2023/203 Sayılı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/102, K: 2023/203 sayılı kararıyla, 2023 yılı Yargıtay bütçesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmetti. Kararda, Yargıtay bütçesinin, Yargıtay’ın yargısal faaliyetlerini etkin ve verimli bir şekilde yürütmesi için gerekli kaynakları sağladığı, Yargıtay’ın bağımsızlığına ve saygınlığına uygun olduğu, Yargıtay harcamalarının denetiminin Anayasa ve kanunlara göre yapılacağı belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/129, K: 2023/206 Sayılı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/129, K: 2023/206 sayılı kararıyla, 2023 yılı Danıştay bütçesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmetti. Kararda, Danıştay bütçesinin, Danıştay’ın yargısal faaliyetlerini etkin ve verimli bir şekilde yürütmesi için gerekli kaynakları sağladığı, Danıştay’ın bağımsızlığına ve saygınlığına uygun olduğu, Danıştay harcamalarının denetiminin Anayasa ve kanunlara göre yapılacağı belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 5/10/2023 Tarihli ve 2020/10052 Başvuru Numaralı Kararı: Anayasa Mahkemesi, 5/10/2023 tarihli ve 2020/10052 başvuru numaralı kararıyla, bir başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, başvurucunun, 2019 yılında gözaltına alındığı sırada polis memurları tarafından darp edildiği, gözaltında tutulduğu süre boyunca sağlık kontrolünden geçirilmediği, gözaltı süresinin uzatılması için gerekli şartların oluşmadığı, gözaltına alınma gerekçesinin başvurucuya bildirilmediği, avukatla görüşme hakkının kısıtlandığı, gözaltı işlemlerinin usulüne uygun olarak kayıt altına alınmadığı, gözaltı sürecinde yaşadığı mağduriyetin etkin bir şekilde soruşturulmadığı ve tazmin edilmediği belirlendi. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederek, başvurucuya 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2023/3, K: 2023/5): Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, 15/12/2023 tarihli ve E: 2023/3, K: 2023/5 sayılı kararıyla, bir vergi mükellefinin, 2018 yılında elde ettiği gelir üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, 2019 yılında yürürlüğe giren gelir vergisi tarifesine göre yeniden hesaplanması talebini reddetti. Kararda, vergi mükellefinin, 2018 yılında elde ettiği gelir üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, 2018 yılında yürürlükte olan gelir vergisi tarifesine göre ödenmesi gerektiği, 2019 yılında yürürlüğe giren gelir vergisi tarifesinin, 2019 yılında elde edilen gelirler için uygulanacağı, vergi kanunlarının geriye yürümediği, vergi mükellefinin talebinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Yargı İlânları: Resmi Gazete’nin ilân bölümünde, yargı ilânlarına yer verildi. Bu ilânlar, yargı mercilerinin verdiği kararların, tebliğ edilemediği veya tebliğ edilmesi gerekmeyen kişi veya kurumlara duyurulması amacıyla yayınlanıyor. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan yargı ilânları arasında, boşanma, miras, iflas, haciz, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, icra, dava açma, dava sonuçları, vasiyet, vekalet, feragat, ibra, sulh, taksim, tenkis, tescil, terkin, tahliye, tahsis, tapu iptali ve tescili, temlik, temyiz, tereke, tespit, tüzel kişilik, yargılama usulü, yasaklama, yemin, yoksulluk belgesi, zorla getirme gibi konular yer alıyor.
Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları: Resmi Gazete’nin ilân bölümünde, artırma, eksiltme ve ihale ilânlarına yer verildi. Bu ilânlar, kamu kurum ve kuruluşlarının, mal ve hizmet alımı, yapım işleri, taşınmaz satışı, kiralama, devir, tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, işletme hakkı, maden ruhsatı, enerji üretim lisansı, telekomünikasyon lisansı, radyo ve televizyon yayın lisansı, frekans tahsisi, özelleştirme, kamulaştırma, imar planı, tarım arazileri, orman alanları, milli parklar, sit alanları, koruma alanları, su ürünleri, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, gıda güvenliği, tohumluk, fidanlık, fidecilik, organik tarım, coğrafi işaret, patent, marka, tasarım, faydalı model, entegre kırsal kalkınma, kırsal turizm, kalkınma ajansı, sosyal yardım, sosyal güvenlik, istihdam, mesleki eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve şehircilik, ulaştırma ve haberleşme, enerji ve tabii kaynaklar, kültür ve turizm, gençlik ve spor, sağlık, eğitim, adalet, içişleri, dışişleri, milli savunma, maliye, hazine ve ekonomi gibi alanlarda yapacakları ihale, artırma ve eksiltme işlemlerini duyurmak amacıyla yayınlanıyor. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan artırma, eksiltme ve ihale ilânları arasında, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak illerinde yapılacak olan ihaleler yer alıyor.
(HABER MERKEZİ)