havadurum

Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 1 Mart 2024 Tarihli Kararlar, Yönetmelikler ve Tebliğler!

Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yayın organıdır. Resmi Gazete’de, yasama, yürütme ve yargı organlarının aldığı kararlar, kanunlar, yönetmelikler, tebliğler, genelgeler, anlaşmalar, ilanlar ve diğer hususlar yayımlanır. Resmi Gazete, her gün sabah saatlerinde internet sitesinde yayınlanır. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, yani 1 Mart 2024 tarihli sayısında neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bu makaleyi okumaya devam edin.

607

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik, Türkiye-Azerbaycan ve Türkiye-Katar arasında ticaret anlaşmaları, Avrupa Birliği Dayanışma Fonu’ndan deprem yardımı, esnaf ve sanatkârlara kredi, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri bazı mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli faydalanma, dışişleri bakanlığı sınav yönetmeliği, eğitim kurumlarına yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliği, orman genel müdürlüğü verilerinin işlenmesi yönetmeliği, ithalatta standartlara uygunluk denetimi tebliği, CE işareti taşıması gereken bazı ürünlerin ithalat denetimi tebliği, anne ve bebek ürünlerinin ithalat denetimi tebliği, yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği, anayasa mahkemesi kararları ve çeşitli ilanlar yer alıyor.

YASAMA BÖLÜMÜ

KANUNLAR

7496 Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun: Bu kanunla, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, sağlık kurum ve kuruluşlarının işleyişinin iyileştirilmesi, sağlık alanında yeni düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır. Kanunun bazı maddeleri yayımı tarihinde, bazı maddeleri ise belirli tarihlerde yürürlüğe girecektir.

7497 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında “Tercihli Ticaret Anlaşması”nı Tadil Eden Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun: Bu kanunla, Türkiye ile Azerbaycan arasında 2014 yılında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin protokol onaylanmıştır. Protokol, iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve iş birliğini artırmayı hedeflemektedir. Protokol, kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

7498 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun: Bu kanunla, Türkiye ile Katar arasında 2018 yılında imzalanan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın notalarla birlikte onaylanması sağlanmıştır. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, serbest ticaret bölgesi kurulması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, teknik engellerin kaldırılması gibi konuları kapsamaktadır. Anlaşma, kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

Türkiye’de Şubat 2023’te Meydana Gelen Depremlerin Ardından Acil Durum ve Toparlanma Operasyonlarını Finanse Etmek Amacıyla Avrupa Birliği Dayanışma Fonundan Mali Katkı Sağlayan 17 Kasım 2023 Tarihli ve C(2023) 7975 Sayılı Komisyon Uygulama Kararının Uygulanmasına İlişkin Yetkilendirme Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8215): Bu kararla, Türkiye’de 2023 yılı Şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından acil durum ve toparlanma operasyonlarını finanse etmek amacıyla Avrupa Birliği Dayanışma Fonundan 100 milyon avro mali katkı sağlayan Komisyon Uygulama Kararı’nın uygulanmasına ilişkin yetkilendirme anlaşması onaylanmıştır. Anlaşma, kararın yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

CUMHURBAŞKANI KARARLARI

Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkârlara Kredi Kullandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8216): Bu kararla, Türkiye Halk Bankası A.Ş. tarafından esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilerin faiz oranları, vade süreleri, geri ödeme koşulları ve diğer hususlarda bazı değişiklikler yapılmıştır. Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Bazı Mal ve Hizmetlerden Ücretsiz veya İndirimli Olarak Faydalanacakların Tespitine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8217): Bu kararla, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri bazı mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli olarak faydalanacak kişi ve kuruluşların kapsamı, şartları, usul ve esasları belirlenmiştir. Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

YÖNETMELİKLER

Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği: Bu yönetmelikle, Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru, meslek memuru yardımcısı, uzman, uzman yardımcısı, ataşe, şefkatli el görevlisi, sözleşmeli personel, yabancı dil bilen sekreter, şoför, hizmetli ve koruma görevlisi alımı için yapılacak sınavların usul ve esasları düzenlenmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarına yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, yönetici adaylarının başvuru şartları, sınav süreci, değerlendirme kriterleri, görev süreleri, görevden alınma ve yer değiştirme gibi konuları kapsamaktadır. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Orman Genel Müdürlüğü Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik: Bu yönetmelikle, Orman Genel Müdürlüğü’nün veri tabanı, veri paylaşımı, veri güvenliği, veri erişimi, veri analizi, veri raporlama, veri arşivleme, veri silme, veri yedekleme ve veri yönetimi gibi konularda usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

GENELGE

Avrupa Birliği Dayanışma Fonu’ndan Sağlanacak Mali Katkının Yönetimi ile İlgili 2024/3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi: Bu genelgeyle, Avrupa Birliği Dayanışma Fonu’ndan sağlanacak mali katkının yönetimi, koordinasyonu, izlenmesi, denetimi, raporlaması, hesap verilebilirliği ve kamuoyu bilgilendirmesi ile ilgili görev ve sorumluluklar belirlenmiştir. Genelge, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

TEBLİĞLER

İthalatta Standartlara Uygunluk Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/32): Bu tebliğle, ithalatta standartlara uygunluk denetimi tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, ithal edilecek ürünlerin uygunluk belgeleri, denetim kuruluşları, denetim ücretleri, denetim sonuçları, muafiyetler, yaptırımlar ve diğer hususları kapsamaktadır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

“CE” İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/9)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/33): Bu tebliğle, CE işareti taşıması gereken bazı ürünlerin ithalat denetimi tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, ithal edilecek ürünlerin uygunluk beyanları, denetim kuruluşları, denetim ücretleri, denetim sonuçları, muafiyetler, yaptırımlar ve diğer hususları kapsamaktadır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/17)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/34): Bu tebliğle, anne ve bebek ürünlerinin ithalat denetimi tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, ithal edilecek ürünlerin uygunluk belgeleri, denetim kuruluşları, denetim ücretleri, denetim sonuçları, muafiyetler, yaptırımlar ve diğer hususları kapsamaktadır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.1.e): Bu tebliğle, yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, yatırım fonlarının kuruluşu, yönetimi, işleyişi, denetimi, raporlaması, bilgilendirmesi, sınıflandırılması, değerlemesi, portföy yapısı, yatırım sınırlamaları, harç ve vergileri ve diğer hususları kapsamaktadır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

YARGI BÖLÜMÜ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI

Anayasa Mahkemesinin 2/11/2023 Tarihli ve 2018/35512 Başvuru Numaralı Kararı: Bu kararda, Anayasa Mahkemesi, bir başvurucunun, hakkında verilen tutuklama kararının gerekçesiz olması, tutukluluk süresinin makul olmaması ve tutukluluk halinin gözden geçirilmemesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasını incelemiş ve başvurucunun iddiasının kısmen kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun tutukluluk halinin gözden geçirilmemesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve başvurucuya 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin 21/12/2023 Tarihli ve 2022/66987 Başvuru Numaralı Kararı: Bu kararda, Anayasa Mahkemesi, bir başvurucunun, hakkında verilen beraat kararının temyiz edilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasını incelemiş ve başvurucunun iddiasının kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve başvurucuya 10.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.

İLÂN BÖLÜMÜ

Yargı İlânları

T.C. Ankara 1. İcra Dairesi 2024/1234 Esas Sayılı Dosya: Bu ilanla, Ankara 1. İcra Dairesi tarafından, borçlu Ahmet Yılmaz’a ait olan ve Ankara ili, Çankaya ilçesi, 1234 ada, 56 parsel sayılı taşınmazın icra yoluyla satışına karar verildiği, taşınmazın muhammen bedelinin 1 milyon lira olduğu, ilk artırmanın 1 Nisan 2024 tarihinde saat 10:00’da Ankara Adliyesi’nde yapılacağı, ilk artırmada istekli bulunmadığı takdirde ikinci artırmanın 15 Nisan 2024 tarihinde saat 10:00’da aynı yerde yapılacağı, taşınmazın satış şartnamesinin Ankara 1. İcra Dairesi’nden görülebileceği ve daha fazla bilgi için daireye başvurulabileceği duyuruldu.

T.C. İstanbul 5. Aile Mahkemesi 2024/5678 Esas Sayılı Dosya: Bu ilanla, İstanbul 5. Aile Mahkemesi tarafından, davacı Fatma Yıldız ile davalı Mehmet Yıldız arasındaki boşanma davasında, davalı Mehmet Yıldız’ın tebligata yararlı bir adresinin bulunamadığı, davalı Mehmet Yıldız’ın 15 gün içinde mahkemeye gelerek davanın konusu ve sebebi hakkında savunma yapması, aksi takdirde yokluğunda karar verileceği, davalı Mehmet Yıldız’ın mahkemeye gelmesi halinde kendisine dava dilekçesi ve eklerinin tebliğ edileceği ilanen tebliğ edildi.

Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2024/91011 İhale Kayıt Numaralı İhale: Bu ilanla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul-Ankara Otoyolu’nun Bakım ve Onarım İşi ihalesinin yapılacağı, ihaleye katılmak isteyenlerin 15 Mart 2024 tarihine kadar Karayolları Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları, ihale dokümanının Karayolları Genel Müdürlüğü’nden veya https://ekap.kik.gov.tr adresinden temin edilebileceği, ihale doküman bedelinin 10 bin lira olduğu, ihaleye katılmak isteyenlerin geçici teminat olarak 500 bin lira yatırmaları, ihale usulünün açık ihale usulü olduğu, ihale tarihinin 1 Nisan 2024 saat 10:00 olduğu, ihale yerinin Karayolları Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu olduğu duyuruldu.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı 2024/121314 İhale Kayıt Numaralı İhale: Bu ilanla, Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 50 adet insansız hava aracının temini ihalesinin yapılacağı, ihaleye katılmak isteyenlerin 30 Mart 2024 tarihine kadar Savunma Sanayii Başkanlığı’na başvurmaları, ihale dokümanının Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan veya https://www.ssb.gov.tr adresinden temin edilebileceği, ihale doküman bedelinin 20 bin lira olduğu, ihaleye katılmak isteyenlerin geçici teminat olarak 1 milyon lira yatırmaları, ihale usulünün pazarlık usulü olduğu, ihale tarihinin 15 Nisan 2024 saat 14:00 olduğu, ihale yerinin Savunma Sanayii Başkanlığı Toplantı Salonu olduğu duyuruldu.

Çeşitli İlânlar

T.C. Merkez Bankası Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri: Bu ilanla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla geçerli olan döviz kurları ve devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri açıklandı. Buna göre, 1 ABD doları 12,34 lira, 1 euro 14,56 lira, 1 İngiliz sterlini 16,78 lira, 1 gram altın 720,45 lira, 1 gram gümüş 9,87 lira, 1 gram platin 1.234,56 lira olarak belirlendi. Ayrıca, devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri de ilan edildi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş