RES projeleri kabul edildi!
Çanakkale ve Çan’da Boylam Enerji tarafından yapılmak istenen Saros Rüzgar Enerji Santrali dosyasını dünkü olağanüstü toplantıda görüşen İl Genel Meclisi, dosyayı bu kez kabul etti. Aleyhte görüşlere ve yaşam savunucusu örgüt ve kişilerin çağrılarına rağmen, CHP’li ‘bazı’ üyelerin ‘evet’ dediği dosya tepkilere neden oldu. 12’ye karşı 22 üyenin kabul ettiği dosya ile, daha önce izinsiz kurulduğu gerekçesi ile şantiyesi mühürlenen şirkete yol verilmiş oldu. Termik santraller ve altın madenleri ile çevrelenen Kazdağları ve Ağı Dağı gibi doğal yaşam alanlarına bir hançer de RES’lerle vuruluyor…
“Karadağ Azapalan talanı!”
Karadağ’dan Mustafa Önder isimli yurttaş, geçtiğimiz gün gelişmeler üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bugün (10 Mayıs 2020/Pazar) Saros Enerji RES şirketinin 26-27 Nisan’da Karadağ Azapalan’da 35 nolu RES türbini sahasında yaptığı çalışma ile ilgili keşifte bulunuldu. Arazi ölçümlerinden anlayan iki kişinin keşfine göre, tahrip edilen alan tahminen 10 bin metrekare. Saros RES Projesinin ÇED raporuna göre, ‘proje kapsamında her türbin için 80 m x 60 m = 4.800 m 2 lik platform alanında çalışma yapılacaktır’ denilmekte. Anlaşılacağı üzere iki misli alan kazılmış/tahrip edilmiş. Alandan çıkarılan taşların bir kısmı RES yoluna dolgu malzemesi olarak kullanılmış ve daha da kullanılacak gibi gözüküyor. Söz konusu şirket Boylam Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş., fazladan kazılan alan için Karadağ Orman İşletme Şefliği’den izin almadıysa bunun hesabını vermek durumunda. Eğer Çan Orman İşletme Müdürlüğü/Karadağ Orman İşletme Şefliği, tarihi sayılabilecek bir alanın proje kapsamından fazla yok edilmesine -ortalama 5 bin metrekare- izinli veya izinsiz göz yumduysa bunun hesabını hukuksal açıdan vermek durumundadır” dedi.
Çan Çevre Derneği de tepkili
Daha önce açıklamada bulunarak RES’lere ‘olur’ verilmemesi konusunda çağrıda bulunan örgütlerden biri olan Çan Çevre Derneği, daha önce hazırladığı raporunda; “Bilindiği gibi, Çanakkale Merkezindeki çeşmelere içme suyu Ağı Dağından gelmektedir. Ağı Dağına dahi RES’ler kurulmuştur. RES’lerin iklimi değiştirdiği ve yüzey sularını etkilediği/etkileyeceği vakidir. Uzun sözün kısası, doğamız/dağlarımız, insanlar ve tüm canlılar bir felaketle karşı karşıyayız” demişti…
(Seçkin Sağlam)