Rektöre `yargıya saygılı olun` çağrısı

Sosyal İş Sendikasının ÇOMÜ’de taşeron işçilerin muvazaalı yani hileli çalıştırılmasına ilişkin başlayan hukuk süreci önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müfettiş raporu ile tescillenirken, ÇOMÜ Yönetiminin buna itirazı ile başlayan mahkeme süreci sonrasında İş Mahkemesi de müfettiş raporunu onayarak sendikanın ve işçilerin haklılığına karar verdi. Süreci başından itibaren anlatan Yaylacı, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’i “yargıya saygılı olacağız” sözünün gereğini yapmaya davet etti.

863
 
Muvazaa konusunda müracaatta bulunarak müfettiş incelemesini talep eden eski ÇOMÜ çalışanı Sedat Yaylacı gelişmeler ile ilgili gazetemize bilgi verdi. Süreci başından itibaren anlatan Yaylacı, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’i “yargıya saygılı olacağız” sözünün gereğini yapmaya davet etti.
 
Sedat yaylacı açıklamalarını şu şekilde sürdürdü .”Çalışma Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğüne bağlı İş Teftiş Kurulu`nun yaptığı "Muvazaa Raporu" için ÇOMÜ yönetiminin yapmış olduğu itiraz sonucuna Mahkemenin nihai kararı açıklandı. Buna göre ÇOMÜ yönetimi tarafından yapılan itirazın reddine, Raporda da iddia edildiği gibi yapılan ihalenin, İhale Yönetmeliğine uygun olmayıp, Alt İşverenle (Nif-Tem Ltd.Şti.) üst işveren ÇOMÜ arasında yapılan ihalenin Muvazaa`lı olduğu önce İş Teftiş Kurulu tarafından tespit edilmiş, şimdi ise Yargı Makamı tarafından onanmıştır. Bu güne kadar ÇOMÜ yönetimi tarafından Muvazaa`lı durumu her türlü şekilde yok edebilme çabası ve gayreti sonucu, önce 300`e yakın arkadaşımızı 16 gün işsiz bırakmış, bu süreçte dışarıdan geçici hizmet alımı gerçekleştirerek adeta arkadaşlarımızı cezalandırmıştır. Daha sonrasında yaptıkları ihale ile 17.01.2012 tarihinde tekrar işe başlatacaklarını, sadece Sendikalarını değiştiren yani Sosyal İş Sendikasından istifa edip, kendilerinin uzlaşabileceğini söylediği diğer bir sendikaya geçen arkadaşlara duyurmuş olması asıl amaçlarının ne olduğunu Çanakkale Kamuoyuna anlatmıştır. Haberdar olan arkadaşların evrak toplama gayreti sonucu, ancak haberimiz olmuştur.
 
17 Ocak 2012 öncesinde herhangi bir işi olmayan arkadaşlarımızın sendika değiştirmelerini, birkaç taşeron aracılığı ile onlara tehdit olarak göstererek işe tekrar başlayamama kaygısıyla sendikalarını değiştirmek zorunda bırakılmışlardır. İhalelerin kısa dönemler şeklinde yapılması da ayrı bir tehdit unsurudur. Sayın Rektörümüz ÇOMÜ`nün Çanakkale`nin en büyük işçi istihdam yeri olduğunu Çanakkale Kamu oyununda bunun farkında olması gerektiğini müteaddit defalarda dile getirmiştir. Biz örgütlenmeye başladığımızda Sedat Laçiner henüz Doçent’di . Sürecin uzaması ve Çalışma Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü`ne müracaatımızın kendi dönemine denk gelmesi sebebiyle art niyetli olduğumuz defalarca vurgulanmıştır. Böyle bir niyetimiz asla olmadı. Kendisi değil de bir başkası da seçilseydi veya atansaydı; aynı şekilde aynı başvuruyu yapacaktık.
 
Sayın Rektörümüz başından beri söylediğiniz "Yargı`ya saygılıyız, uyacağız" sözünüzü biz unutmadık, sizde unutmamışsınızdır umarım. Bu işin en başından beri çeşitli yorumlar yapan, kimi basında çıkan, kimi ise girdikleri toplumlarda Çalışma Bakanlığına yaptığımız "Şikayet" başvurunun,"Aptalca" /`Siyasi" veya "Kötü niyetlilik" olduğunu söyleyen sayın hocalarımıza sesleniyorum; Sizlerin öğrettiği Siyaset Bilimi veya İş Kanunları eksik kalmış. Konusunda uzman kişileri tenzih ederek, kendilerinin tekrardan okudukları iş kanunlarını ve yasaları gözden geçirmelerini ve doğru şekilde öğrencilerine aktarmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Aksi halde, Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ve Yüce Mahkemelerimizi töhmet altında bırakmış olursunuz.”
Paylaş