Ramazan Ayı'nda hangi kuruyemişler tüketilmeli?

300
Ramazan Ayı`nda sağlıklı beslenmeye dair püf noktalara değinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üroloji AD Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Merkezi müdürü Prof. Dr. Cabir Alan Çanakkale Olay Gazetesi`ne açıklamalarda bulundu. 
 
Ramazan Ayı`nda kuruyemişin önemine değinen Prof. Dr. Alan; ``Ramazan ayı, oruç tutmak için sabah ezanı öncesi yenen sahur öğünü ve akşam ezanı sonrası yenilen iftar öğünleri ile dolu bir aydır. Kuruyemişler, Ramazan ayı boyunca oruçlu zamanlarda enerji verici bir atıştırmalık olarak sıkça tercih edilir.
 
Ramazan ayında tüketilebilecek farklı çeşitlerde kuruyemişler vardır, ancak özellikle şu kuruyemişler tercih edilebilir:
 
Ceviz: Ceviz, omega-3 yağ asitleri, protein ve lif açısından zengin bir kuruyemiştir. Bu nedenle, özellikle sahurda tüketilmesi önerilir, çünkü uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.
 
Badem: Badem, yüksek miktarda protein, lif ve E vitamini içerir. Ayrıca düşük karbonhidrat içeriği nedeniyle kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
 
Fındık: Fındık, protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ayrıca, vücuttaki iltihaplanma düzeylerini düşürmeye yardımcı olan antioksidanlar da içerir.
 
Kaju: Kaju, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca, beyin fonksiyonunu ve sinir sistemi sağlığını destekleyen B vitaminleri de içerir.
 
Leblebi: Leblebi, protein, lif ve B vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca, tokluk hissini artırarak açlık hissini azaltabilir.`` şeklinde konuştu.
Bademin geçmişten günümüze besin değeri olarak ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alan; ``Tüm bu kuruyemişlerin porsiyonlarına dikkat etmek önemlidir. Oruçlu zamanlarda aşırıya kaçmak, gün boyunca aç kalmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle, ölçülü tüketmeye dikkat ediniz. Saydığım kuruyemişler içerisinde özellikle bademe değinmek istiyorum. Geçmişi tarih öncesine kadar uzanan badem, çok eski zamanlarda çiğ olarak tüketilir ve faydaları alınırdı. Ömrü uzatan yiyecekler arasında adı geçen badem, günümüzde pek çok şekilde tüketilmektedir.`` ifadelerini kullandı. 
Bademin faydaları nelerdir?
Bademin pek çok yönden sağlığa oldukça yararlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alan; ``Badem yüksek oranda antioksidan maddeler içermektedir. Bu yönüyle vücudunuza girmeye çalışan zararlı maddelere engel olacaktır. Aynı özelliği sayesinde strese karşı da oldukça etkili bir besindir. Gergin anlarda ve yorgun günlerde badem tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Badem tam bir beyin dostudur. Beyin sağlığını koruyan besinler arasında adını duyurmuştur. Zihin hastalıklarını önlemek için hamilelik döneminde tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Biliş kaybını önlemek ve alzheimer gibi rahatsızlıkların oluşmaması için badem tüketimine önem verilmelidir. Bademde yüksek oranda E vitamini vardır. E vitamini herkes için alınması gereken bir vitamin türüdür. Yaşamın pek çok alanında E vitaminine ihtiyaç duyulur. Hücrelerin yenilenmesi, cildin nemlenmesi, yaraların iyileşmesi ve kan dolaşımının hızlanması badem faydaları sayesindedir. Bir badem faydası da şeker hastaları için etkili olacaktır. Bademde bulunan magnezyum sayesinde, kan şekeri düzenlenmektedir. Olası kalp rahatsızlıklarını önlemek için gün içinde mutlaka badem tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü badem kalp dostudur. Kalbin daha sağlıklı çalışması ve kan dolaşımının artması badem ile gerçekleşmektedir. Badem kalp ve beyin dostu iken bu defa bağırsak dostu olarak karşınıza çıkacak. Sindirim sisteminizin daha aktif çalışması için bademe ihtiyacınız olabilir. Bağırsaklarınızı rahatlatacak bir zar içermektedir. Bu zar sayesinde bağırsaklarınızda yer alan mikroplar da temizlenmektedir. Badem tam bir Omega-3 kaynağıdır. Ayrıca idrar yollarında oluşan iltihapları da temizleyici özelliği bulunmaktadır. Diyet öğünlerinde ara besin olarak badem içi tüketildiğinde tok tutucu özelliğini göstererek, zayıflamanızda etkili olacaktır. Gün içinde almanız gereken mineralleri de karşılayarak, enerji kaynaklarınızdan biri olarak bilinir.`` şeklinde konuştu.
Bademin kalori ve besin değeri
``Kuru yemiş seçeneklerinden biri olan badem, besin değerleri yüksek bir yemiştir.`` diyen Prof. Dr. Alan; ``Protein, E ve B vitaminleri açısından oldukça tatmin edicidir. Her insanın ihtiyacı olan kalsiyum, demir, bakır, fosfat ve potasyum değeri de yüksektir. Sağlıklı atıştırmalık olsun isteyenlere, bademi kavrulmamış ve tuzsuz olarak tavsiye edeceğiz. Bir avuç badem yaklaşık 25 grama denk gelmektedir. Badem kaç kalori sorusunun yanıtı ise; 143 kcal olacaktır. Badem protein ihtiyacınızı da karşılayacaktır.
25 gramlık bademde 0.93 gram karbonhidrat, 4.68 gram protein, 13.53 gram yağ, 3.8 gram lif bulunmaktadır. Ayrıca 1.25 mg sodyum içerirken; 208.75 mg da potasyuma sahiptir. Kalsiyum miktarı ise 62.5 mg olmaktadır.`` ifadelerini kullandı.
 
Badem suyu: Badem neden suda bekletilmeli?
Badem kadar badem suyunun da sağlığa oldukça yararlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alan; Çevrenizden bademi su içinde bekletmenin faydalı olduğuna dair bilgiler duyabilirsiniz. Bu bilgiler doğru ifadeler içermektedir. Eğer bir gece öncesinden bademleri suda bekletirseniz ve sahurda tüketirseniz şu faydaları görebilirsiniz: Kabuğu soyulan bademden daha çok E vitamini alabilirsiniz. Çiğnemesi ve hazmı daha kolay olduğundan rahatlıkla tüketebilirsiniz. Suda bekleyen bademlerin içinde yer alan enzimler daha rahat alınır. Eğer badem suyu içerseniz, sindirim sisteminizin daha hızlı çalışmasını sağlarsınız. Ayrıca suda bekleyen bademler metabolizmanızı daha iyi harekete geçirecektir.`` dedi.
 
 
Paylaş