havadurum

Prof. Dr. Şener uyarıyor Ağır hasta sayısı artıyor!

802

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sosyal medya arıcılığı ile bilgilendirmeye devam ediyor. Korona virüsü konusunda Çanakkale’nin önemli isimlerinden olan Prof. Dr. Şener, zaman zaman ulusal kanallarda da bilgilendirmelerde bulunurken, sosyal medya aracılığı ile de her gün korona virüsü konusunda merak edilenleri yanıtlıyor. Prof. Dr. Alper Şener, “Aşı ile ilgili çekinceler” başlıklı bilgilendirmesinde, “1. Çalışacak mı? Yani etkin antikor yanıtı oluşacak ve uzun sürecek mi? Benzer hastalıklarda ki deneyim çok iyi değil. Örnek grip aşısı; yaklaşık yüzde 60 koruyucu Ab oluşturuyor ve bir yıldan az kalıyor...

2. Güvenli olacak mı? Aşı için taşıyıcı virüsler kullanıyor. Bu ilk defa kullanılan ve ilk defa insanda denecek bir teknoloji...” dedi.

 

“Korona aşısı hayal geliyor”

“3. Aşıya erişim imkanı olacak mı?” şeklindeki sorulara yönelik olarak Şener, “Bizim gibi ülkelerde hala grip aşısına bile erişim sorunu varken, geliştirilecek korona aşısı hayal gibi geliyor... Basit bir örnek kızamık aşı etkinliği yüzde 90 olan bir hastalık ama hala dünyada her yıl 140 bin çocuk kızamıktan ölüyor. Aşısı var, koruyucu ama erişim problemi nedeniyle... 4. Aşı pandemiyi durdurur mu? Hayır... Sihirli değnek değil... Kişiyi korur... Dolaşan virüs yükü azalır ama Pandemi devam edecektir. Epidemi/Pandemiler ile ilgili tahmini maliyet rakamları daha ilginç (Dr. Tom Frieden) SARS (2003)-40milyar dolar, H5N1(2006)-40milyar dolar,  H1N1 (2009)-45milyar dolar,  Ebola (2014)-55milyar dolar, Covid19(2020) 8.8 trilyon dolar, şimdilik tabii... Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut...kapalı+kalabalık alandan uzak dur...” dedi.

 

“Ağır hasta sayısı artıyor”

“Turcovid19’dan yeni veriler, Sağlık Bakanlığı verilerini koordineli derliyorlar” diyen Prof. Dr. Alper Şener, “1. Aktif yoğun bakım hasta sayısı artıyor, ağır hasta sayısı artıyor. 2. Yaş aralığı olarak 25-49 yaş arasında kümelenme var, ciddi boyutta... 3.İstanbul açık ara üç önemli istatistikte birinci; Toplam vaka sayısı-Toplam ölüm-100bin kişi başına düşen vaka sayısı gibi... Batı Marmara (Çanakkale bu bölgede) Toplam Ölüm hariç diğerlerinde sondan ikinci... Ölümde daha yukarıda... Sahadan gözlemler;  Yatış oranı artıyor, yaygın pnömoni oranı arttı, Pnömonisi olan hastalarda PCR pozitiftik oranı düşük seyrediyor. Tedavi sonrası; tekrar başvuru görmeye başladık... Kardiyak tutulum en sık gördüğüm” dedi.

(Seçkin Sağlam)

Paylaş