havadurum

Prof. Dr. Sarı: “Marmara Denizi'nde balon veya aslan balığı yok”

Marmara Denizi’nde balon veya aslan balığı iddiaları asılsız çıktı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, sosyal medyada ve bazı basın organlarında yer alan haberleri yalanlayarak, “Marmara Denizi’nde balon ve aslan balığı yok” dedi.

658

Prof. Dr. Mustafa Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son bir yıl içinde Marmara Denizi’ni kapsayan ve iki mevsim boyunca tekrar edilen araştırmada balon veya aslan balığına rastlamadıklarını belirtti. Ayrıca hiçbir balıkçının bugüne kadar balon veya aslan balığı yakaladığını resmi olarak bildirmediğini ve Marmara’da balon veya aslan balığı bulunduğuna dair hiçbir bilimsel makale yayımlanmadığını söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, medyada yer alan haberlerin artan deniz suyu sıcaklıklarına bağlı olarak balon balığı gibi istilacı türlerin kuzeye doğru yolculuklarının devam ettiği ve şu anda Ege’de oldukları yönünde olduğunu ifade etti. Ancak Ege Denizi’nde henüz Edremit Körfezi’ne bile ulaşmamış balon veya aslan balıklarının Marmara’ya çıkmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, medya mensuplarının insanları paniğe sevk edebilecek konularla ilgili bilim insanlarından veya resmi kurumlardan görüş almadan haber yapmamaları gerektiğini hatırlatarak, “İki haftadır "Marmara Denizi’nde balon veya aslan balığı yok,” demekten yoruldum!” diye konuştu.

(İHA)
Paylaş