Prof. Dr. Perinçek; "Assos'a su veren kaynak deprem sonrası kurumuş..."

1346

Deprembilimci ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, depremlerde kaybolan ya da çıkan su kaynaklarına dikkat çekti. Konuyla ilgili Tarihi Assos Bölgesi`ndeki inceleme ve araştırmaları ile ilgili bilgi veren Perinçek, bölgede kanallar ve travertenlere rastladıklarını ancak hiç su olmadığına dikkat çekti. Son Kuşadası depremi sonrasında Söke ve Tekeli yakınlarında sıcak su çıkışları olduğunu ifade eden Perinçek, su kaynağı kurumasına en çarpıcı örneğin Assos kentinin başına gediğini belirterek; "Assos`a su veren kaynak deprem sonrası kurumuş" dedi. Su kaynağını kurutabilecek depremlerle ilgili Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan tarafından rapor edilerek sıralanan deprem izlerinin tarihlerini paylaşan Perinçek, "Assos antik kentindeki deprem izlerini inceleme fırsatı bulursam; Assos`a su sağlayan ve depremde kuruyan kaynak ile kentin bağlantısını ve hangi depremle kentin ve su kanalının yıkıldığını daha net söyleyebilirim" dedi. 

"Son Kuşadası depremi sonrasında Söke ve Tekeli yakınlarında sıcak su çıkışları oldu"
Perinçek, konuyla ilgili açıklamasında; "Düşünebiliyor musunuz? Bir deprem oluyor ve kentinize su veren kaynağın suyu tamamen kesiliyor. Geride yüzlerce metre kayalara oydugunuz, yıllarca emek verdiğiniz boş kanallar kalıyor. 2007 yılı 30 Haziran. Değerli kardeşim Prof. Dr. Mustafa Bozcuya bir teklif götürdüm. "Assos (Behramkale) yakınlarında dikkatimi çeken bir fay var. Birlikte bu fayı ziyaret edelim" dedim. Teklif anında kabul edildi. Fay avına çıktık. Karşımıza Assos kentine su taşıyan aşağıda fotoğraflarını verdiğim kanallar çıktı. Kanalların kayalar içinde açılmış kesimi korunmuş fakat kalan kısımları tahrip olmuş. Kanalları takip ettik ve bu kez kaynakların en önemli belirtisi olan traverten ile karşılaştık. Ama bir damla su yok. Yüzyıllarca yıl önce bir depremi takiben kaynağın suyu aniden çekilmiş olmalı. Büyük depremlerden sonra bu tip olaylar olağandır. Geçmişte bazı su kaynaklarının deprem sonrası kaybolduğunu ya da yeni su kaynaklarının ortaya çıktığını biliyoruz. Son Kuşadası depremi sonrasında Söke ve Tekeli yakınlarında sıcak su çıkışları oldu" dedi. 

"Su kaynağı kurumasına en çarpıcı örneğinin Assos"
Su kaynağı kurumasına en çarpıcı örneğinin Assos kentinin başına geldiğini belirten Perinçek; "Assos`a su veren kaynak deprem sonrası kurumuş. Peki bu deprem ne zaman oldu? Tarihsel depremlere bakalım: Assos antik kenti dolaylarında olanlar: sırasıyla MS 75, 155 (Assos yakınında), 282, 426 (midilli adasında) ve 484 (Troia antik kentini yıkan depremlerden bir tanesi). Bu depremlerden günümüze kadar kaç yıl geçtiğine bakalım. Sırasıyla 1945 yıl, 1865 yıl, 1738 yıl, 1594 ve 1536 yıl. Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kentin kazılarında günümüzden 1300 yıl öncesine ait deprem izleri bulduğu rapor etti. 1300 yıl öncesi olan deprem hangi deprem. Ona da tarihsel deprem listesinden bakalım.! `M.S. 688 IX şiddetinde İzmir depremi, M.S. 715 IX şiddetinde İznik- İstanbul depremi, M.S. 732 VIII şiddetinde İstanbul depremi, M.S. 740 VIII şiddetinde İstanbul - İzmit - İznik depremi, M.S. 742 Şiddeti bilinmeyen İstanbul depremi. Bu depremler içinde tarih ve yakınlık açısından en uygun deprem adayı 688 yılında olan İzmir depremi olarak düşünüyorum. 2020-688= 1332 yıl geçmiş..." dedi. 
"Hangi depremle kentin ve su kanalının yıkıldığını daha net söyleyebilirim"
Perinçek son olarak; "Fırsat bulur da Assos antik kentindeki deprem izlerini inceleme fırsatı bulursam; Assos`a su sağlayan ve depremde kuruyan kaynak ile kentin bağlantısını ve hangi depremle kentin ve su kanalının yıkıldığını daha net söyleyebilirim. Yenikapı (MS 557depremi) kazısı ve Gökçeada (günümüzden 3700 yıl önceki deprem) kazısında arkeolog arkadaşlarımla birlikte yürüttüğüm çalışmalarda o alanları etkileyen deprem ve tsunami izlerini çok belirgin şekilde saptamıştım" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş