Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Küresel narsisizm insanı yalnızlaştırıyor"

329
Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 6. Psikoloji Günleri'nin bu yılki teması 'Dijital Dünyada İnsan ve İnsanlık' olarak belirlendi. 2 gün süren programın açılış konferansını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Dijital Narsisizm" başlığında verirken, Psikoterapist Prof. Dr. İbrahim Bilgen de "İyi Hissedizm" başlığında konuştu.

Teknoloji, bizi egolarımızın kölesi mi yapıyor?
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programın açılış konferansını veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 2019 yılında Davos'ta dünyayı bekleyen üç büyük tehlikenin iklim değişikliği, küresel eşitsizlik ve yalnızlık olarak gündeme alındığını kaydetti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Yalnızlığın sebebi de narsisizm. Küresel narsisizmin artması insanı yalnızlaştırıyor. Dijitalleşmenin de burada çok önemli bir etkisi var. İnsan bu döneme kadar hiç teknolojiyle bu kadar iç içe olmadı. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan bizi esir mi alıyor? Bizi egoların kölesi mi yapıyor? Bunu analiz etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Modernizim, insanı soyut değerler yerine somut değerlerle tatmine götürdü."
Tarhan 'Dijital Narsisizm' başlıklı konuşmasında modernizmin insanın yaşam felsefesini değiştirdiğinin altını çizerek; "Yaşam amacı olarak insanın kendini aşan idealler yerine hedonizm, yani hazcılığı seçmesi modernizmin küresel öğretisi haline geldi. İnsanoğlu sadece bedenini tatmin etmesi gelişmemişlik seviyesini gösterir. Gelişmişlik seviyesi yüksek olan insan zihinsel tatminleri önemser. Sanat, müzik, felsefe, din gibi yüksek değerlerle hakikat aramaya çalışır. Modernizim, insanı soyut değerler yerine somut değerlerle tatmine götürdü. Sonuçlarını da yaşayacağız ve yaşamaya başladık." dedi. Hazcılığı seçen kişilerde ikinci aşama olarak narsisizm, üçüncü aşamada sosyal sorumluluklarından kaçınmaya ve yabancılaşmaya neden olan yalnızlık ortaya çıktığını söyleyen Tarhan, dördüncü aşamada da mutsuzluk, depresyon ve kendine zarar verme gibi durumların salgın halinde yayıldığını kaydetti.

Tarhan: "Ben narsist değilim diyen kişi narsistir"
Narsistik kişilik bozukluğu ile narsistik ruh halinin farklı kavramlar olduğunu aktaran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Narsistik ruh hali hepimizde zaman zaman vardır. Önemli olan bu duyguları yönetmektir. 'Ben narsist değilim' diyen narsisttir. Narsisizm kişide körlük geliştirir, kişi kendi hatalarını görmez." dedi. Tarihteki en büyük savaşlardan birini çıkarması, sosyal politik, askeri sonuçları nedeniyle Hitleri örnek gösteren Tarhan, "Ailesinde sevgi ve özgürlük var, kendisi müzik tutkunu ama insanlık tarihinin en büyük tiranı çıkmış ortaya. Alman ırkını üstün görüyor ve bunu Darwin'in 'güçlü olan zayıfı yutuyor, o halde güçlü olmak lazım ki dünyaya hâkim olalım' teorisiyle birleştiriyor. Hitlerin yaptığı etnik narsisizmdir. Çok fazla sevgiyle büyütüldüğü için egosu o kadar şişmiş ki her şeyi küçük görmeye başlamış. Aynı zamanda çok çalışkan, ilkeli, dürüst bir kişiliği var ama etik değerleri yok. Hesap verme duygusu olmadığı için narsisizm onu eline almış ve diktatör çıkarmış. Bu nedenle muhalefet değer kazanmış. Evde bile çocuklar anne ya da babanın söylediklerine karşı çıkamıyorsa o kişi diktatördür." dedi.
(Dilan Kaynak)

Paylaş