"Polemiklerle evet oylarını arttıramazsınız"

782

 16 Nisan`da oylanacak referanduma az bir süre kala siyasiler çalışmalarına hız verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün Çarşı Caddesi esnafı ve çay bahçelerine ziyaretlerde bulunuldu.  Şakir’in Yeri’nde toplanan CHP`li heyet ile birlikte Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, esnafları ziyaret ederek “hayır”ı anlattı. Ülgür Gökhan’a hayır çalışmasında Belediye Başkan Yardımcıları Ali Sürücü ve Rebiye Ünüvar, CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, CHP’li Meclis üyesi Adnan Güler de eşlik etti. CHP’nin “Hayır” kampanyasında çıkardığı broşürleri tek tek dağıtan Ülgür Gökhan, esnaf ve vatandaşlar ile referandum ile ilgili sohbet etti. Ziyaretlerde özellikle gençler ile referandum sürecini konuşan Gökhan, hayır çalışmalarının kendi gelecekleri yönünde önemli bir adım olduğunu vurguladı. Çalışmalar sonrası referandum çalışmaları kapsamında gazetecilere bilgi veren Başkan Gökhan; “Bugün burada Çarşı Caddesinde neden hayır denilmesi gerektiğini anlatmak için esnafla bir araya geldik. Halkımızla sohbetler edip bilgilendirmeler yaptık. Çalışmalarımız günbegün devam edecek. Tahminler polemik konusu olabiliyor. Ama Çanakkale’de kendi gözlemim itibariyle hayırlar önde çıkacaktır diyebilirim. Bizim aslında hedefimiz katılımın çok olması yönünde. Yüzde 90’nın üzerinde katılımı arttırmamız lazım. Hepimiz ortak geleceğimizi kuruyoruz. Oturacağız, inceleyeceğiz, ‘evet’ ve ‘hayır’ı bilinçli olarak kullanalım ki yarın öbür gün bilmiyordum, kandırıldım, anlamamıştım, anlatmadılar demesinler. Ülke genelinde ise yüzde olarak rakam belirtmek yanlış. Ama her geçen gün hayır oylarının tüm Türkiye’de artacağını iddia edebilirim. Çünkü gerçekten evet anlatılamıyor. Hayır diyenleri kötüleştirerek, hayır diyenlerin şahsı ile ilgili konuşarak, polemiklere girerek evet oyları artmaz. Biz hayırları birebir koyuyoruz. Basına çıkalım konuşalım diyorum ama gelmiyorlar. Çünkü savunamıyorlar, çünkü sadece hayırcıları eleştiriyorlar. Biz ama metni eleştiriyoruz. Metinin içindeki tehlikeleri anlatmaya çalışıyoruz. Olmaması gerektiğini söylüyoruz, ucube garabet olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi. 

"Tamamen tek adam rejimine gitmek için yola çıkılmış bir sistem" 

Referandumda evet çıkması halinde, uygulanmaya konması için neden iki buçuk yıl süre bekletilmesi gerektiğini soran Başkan Gökhan; “Kısaca şu sorunun cevabını arıyorum. Bu anayasa değişikliğinde evet geçerse, neden iki buçuk yıl bekleyeceğiz. Prangalarımızdan kurtulacağız, ülke koşacak ve terör bitecek deniyor. Peki, iki buçuk yıl bu kötü şartta mı bekleyeceğiz? Bunlar bir cumhurbaşkanının parti üyesi olması fırsatı verilerek, bir HSYK yeniden yapılanması ile mi olacak? Bana bunu bir anlatsınlar bende evet veriyim. Ama bu değişikliklerin söyledikleri ile bir alakası yok. Bu tamamen tek adam rejimine gitmek için yola çıkılmış bir sistem ve insanların duygularına hitap edilerek evet verilmesi yönünde uygulanıyor” diye konuştu.  Konuşmasında son olarak kamuoyunda şeffaf olmanın önemine değinen Başkan Gökhan; “Kim benle tartışmak isterse tartışırım, ben bu konuları her platforma tartışmaya hazırım. Genel başkanım Kılıçdaroğlu ne diyor? İstediğiniz platformda tartışmaya hazırım diyor. Bende hazırım. Çünkü Avrupa’da, Amerika’da seçimler oluyor, insanlar basının karşısına çıkıyorlar. Basın kamuoyu demek. Daha sonra kamuoyu dinliyor burası iyi diyor, burası doğru diyor ve bir karar veriyor. Niçin düşüncelerimizi kamuoyundan saklıyoruz. Niçin düşüncelerimizi paylaşmıyoruz? Bir kişiyle ilgili değil ama kim gelirse gelsin buyursun konuşmaya hazırım ama kişilikler üzerinden siyaset yürüterek referandum çalışmalarının olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 
 
Başkan Gökhan merkez köylerde
Öte yandan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, referandum çalışmaları kapsamında önceki akşam Kumkale, Erenköy ve Yenimahalle köylerinde vatandaşlar ile bir araya geldi. Köy ziyaretlerinde Başkan Gökhan’a CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş ve CHP’li Belediye Meclisi üyeleri de eşlik etti. İlk olarak Kumkale Köyünü ziyaret eden Başkan Gökhan, burada hem esnaflarla hem de vatandaşlarla buluştu. Gökhan Kumkale ziyaretinde Anayasa paketini anlatarak, 16 Nisan’da ülkenin geleceği için 16 Nisan’da ‘hayır’ denilmesi gerekir dedi.  Esnaf ve kentlilerle uzun süre sohbet eden Başkan Gökhan, kent ve ülke gündemine ilişkin görüş alışverişinde de bulundu.  Kumkale ziyaretinin ardından Başkan Gökhan, referandum çalışması kapsamında Erenköy ve Yenimahalle’de esnaf ve köy sakinleri ile bir araya geldi. Başkan Gökhan burada da Anayasa paketi ve referandum süreci ile ilgili vatandaşlar ile sohbet etti. Gökhan, 16 Nisan’da neden ‘hayır’ denmesi gerektiğini anlattı.  
(Atakan Alkış)
Paylaş