"Pişmiş aşa su katılıyor..."

Yeni Devlet Hastanesi’nin yerinin değiştirilmesine Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’dan sert eleştiriler geldi...

989
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, gündemde yer alan Çanakkale Devlet Hastanesi’nin yeni binası ve ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin taşınması ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Başkan Mutan; Başhekim Kenan Eiluz’un binbir emekle son aşamasına getirdiği yeni Devlet Hastanesi projesini engelleyenlere sert çıktı.
 
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in Çanakkale’ye yapılması planlanan 500 yataklı devlet hastanesinin aşına su kattığını ifade eden Başkan Mutan; “Sayın Rektör, yapılacak olan devlet hastanesinin aşına su katıyorsun. İhale olacaktı su katıyorsun. Çanakkale kamuoyuna buradan sesleniyorum. Eğer hastanenin yapımı engellenirse, bütün vebal sayın rektöründür” dedi.
 
500 yataklı devlet hastanesi için bahsedilen mevkiinin Kepez Belediye sınırları içerisinde olduğuna dikkat çeken Başkan Mutan; “Sağlık Bakanlığı Çanakkale bir performans toplantısı yaptı. Bu toplantıda bazı eksiklikler var çok önemsemiyorum. Bu toplantıya da davet edilmedik. Sağlık yetkilileri bunu umarım kamuoyuyla paylaşırlar. Bu toplantıya davet edilmeliydik. Çünkü, yaklaşık 2 yıldır kentin gündeminde olan 500 yataklı Çanakkale Devlet Hastanesi, her ne kadar inatla Kepez dememeye gayret gösterip Kalabaklı Kocakır mevkiinde yapılacak denmesine rağmen bahsedilen mevkii Kepez Belediye sınırları içerisindedir” dedi.
 
Kepez Belediyesi’nde olağan basın toplantılarına devam eden Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, gündemde yer alan Çanakkale Devlet Hastanesi’nin yeni binası ve ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin taşınması ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Bazı yerel gazetelerde hastane ile ilgili yer alan haberlerin başlıklarına da tepki gösteren Başkan Mutan; ‘Kepez’i alacağız’ şeklinde açıklama yapan AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş’e de meydan okudu. Başkan Mutan, yerel seçimlerde Kepez Belediyesi’ni AKP’nin alacağı yönünde açıklamalar yapan Daniş’e; “Koca çınarın dibinde asma kabağısınız. Hele bir fırtına essin, yerin dibini bulacaksınız” diyerek yanıt verdi. ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in Çanakkale’ye yapılması planlanan 500 yataklı devlet hastanesinin aşına su kattığını ifade eden Başkan Mutan; “Sayın Rektör, yapılacak olan devlet hastanesinin aşına su katıyorsun. İhale olacaktı su katıyorsun. Çanakkale kamuoyuna buradan sesleniyorum. Eğer hastanenin yapımı engellenirse, bütün vebal sayın rektöründür” dedi.
 
“Kepez Belediye sınırları içerisindedir”
500 yataklı devlet hastanesi için bahsedilen mevkiinin Kepez Belediye sınırları içerisinde olduğuna dikkat çeken Başkan Mutan; “Sağlık Bakanlığı Çanakkale bir performans toplantısı yaptı. Bu toplantıda bazı eksiklikler var çok önemsemiyorum. Şunu iyi bilsinler ki, tomografi ben il sağlık müdürüydüm Çanakkale’ye geldi. Tomografi yoktu demek doğru değil. İl Sağlık Müdürü iken Çanakkale’ye 112 kuruldu. 2 tane falan ambulans yoktu, o zaman 13 tane ambulans vardı. Bunların bilinmesinde fayda var. O dönemki sağlık istatistik dergileri incelenirse doğrulara da ulaşılacak. Bu toplantıya da davet edilmedik. Sağlık yetkilileri bunu umarım kamuoyuyla paylaşırlar. Bu toplantıya davet edilmeliydik. Çünkü, yaklaşık 2 yıldır kentin gündeminde olan 500 yataklı Çanakkale Devlet Hastanesi, her ne kadar inatla Kepez dememeye gayret gösterip Kalabaklı Kocakır mevkiinde yapılacak denmesine rağmen bahsedilen mevkii Kepez Belediye sınırları içerisindedir. Daha önce Terzioğlu Vakfı’na ait olan bu yer, 5,5 trilyona Sağlık Bakanlığı tarafından satın alındı ve TOKİ’ye devredildi. Hatta kamu yararı noktasından hareketle son plan değişikliklerini de Kepez Belediye meclisi onayladı. Hatta geçen hafta itibariyle sayın Başhekim Kenan Eliuz ile yaptığım görüşmede, üniversiteye 300 yataklı tıp fakültesi esprisi konusunda da bilgi aldım. Şu anda yapılacak olan kepez belediye sınırları içerisindeki 500 yataklı hastanenin yanına bir de 300 yataklı tıp fakültesi kondurulabilir mi? Bu konuda sayın bakan 20 günlük bir süre verdi ve konuyu inceleyip olabilirse neden olmasın. Olmayacaksa da bu ihale yapılacak dediğini öğrendim” dedi.
 
“Hastane kent dışına çıkıyor buna kimse bağırmıyor”
“Çanakkale Devlet Hastanesi mevcut yerinden kent dışına çıkıyor. Niye kimse buna bağırmıyor” diyen Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan sözlerine şu şekilde devam etti: “Neden? Çünkü, artık ihtiyacı karşılayamaz bir noktaya taşındığı için sağlığın fiziki koşullarının rahatlatılması lazım. Doğru mu? Doğru. Peki 15 sene sonra Kepez beldesinin meydanında sıkışık genişleyemeyecek ve etrafı resmi kurum ve kuruluşlarla dolu bu alana bir bina yaparak sağlığı sağlıksız koşullara götüremezsiniz. Bu da doğru. Devlet hastanesi daha rahat ve geniş bir yere taşınmak için bir vizyon sunuluyor Çanakkale’ye doğrusu da bu. Burada da bir yere ittirilip kaktırılmaya çalışılıyor. Ondan sonra sağlık adına bir takım laflar ediliyor. Yapmayın böyle ucuz dramalar falan.”
 
“Engellenirse bütün vebal sayın rektöründür”
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in yapılacak olan devlet hastanesinin aşına su kattığını kaydeden Başkan Mutan, yeni hastane yapımının engellenmesi halinde sorumlusunun Rektör Laçiner olacağını ifade ederek; “Keşke biraz daha defans yapsaydım da daha akıllı, sağlıklı, zemini geniş olan bir alana bu hastana daha çok yataklı yapılabilseydi. Maalesef pişmiş aşa sayın rektör su katmıştır. Haziran ayı içerisinde ihalesi yapılacak olan bu hastane, eğer sen-ben kavgasına kurban edilirse, Çanakkale’ye yapılacak olan 500 yataklı devlet hastanesinin altında bu üniversite kalır. 2 yıldır iğne oyasıyla bu süreci ören sevgili başhekim Kenan Eliuz’un Çanakkalemize sunmuş olduğu vizyon ve akıl heba edilmiş olur. Sayın rektör, bu günde yapılacak olan devlet hastanesinin aşına su katıyorsun. İhale olacaktı su katıyorsun. Çanakkale kamuoyuna buradan sesleniyorum. Eğer engellerse, bütün vebal sayın rektöründür” diye konuştu. 
 
“Kepez out da hastane nereye in?”
Bir yerel gazetede yer alan ‘Kepez out, hastane in’ başlığına da tepki gösteren Başkan Mutan; “İşin doğrusunu söylemek ahlakidir. Kepez out da hastane nereye in. Hastane yine Kepez’e in kardeşim. Başka bir yer mi bakılıyor bilmediğimiz. Hayır. Haber şöyle olmalıydı. Kepez’e çifte müjde demeliydi. Hem tıp fakültesi hastanesi büyüyerek geliyor hem de devlet hastanesi geliyor denmeliydi. Hastane üzerinden politika yapıp, koca koca yanlışları da alt alta sıralarsanız, bir tane doğru çıkaramazsınız. Yetkililer kamuoyunu ciddi ve sağlıklı bir şekilde bilgilendirsinler de kafaları karıştırmasınlar” şeklinde konuştu.
 
 
“Kamulaştırma kararı alındı”
İl Özel İdaresi’nin Kepez’e verdiği yer ile ilgili de yaşanan tartışmalara son noktayı koyan Başkan Mutan; belediye meclisinin söz konusu yer ile ilgili kamulaştırma kararı aldığını belirterek; “Devletin kurumları ‘ben başımdan attım bunlar ne halt ederse etsin’ mantığıyla bir sorunu büyütmek değil, çözmek zorunda olan kurumlardır. Buradan il genel meclisine söylüyorum. Siz Kepez hakkında karar alırken, bu kepez halkını temsil eden Kepez Belediye Meclisi’ne bir görüş sordunuz mu? Sormadınız. Burası ile ilgili belediye meclisinde kamulaştırma kararı alındı ve burayı kepez halkı adına da kamulaştıracağız” dedi.
 
“Kantin, Rektörün bir hısmına verildi”
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde mühürlenen kantin ile ilgili çarpıcı iddialarda bulunan Başkan Mutan; söz konusu kantinin Rektör Laçiner’in bir akrabasına verildiğini ileri sürdü. Başkan Mutan; “Bu işin altında sayın rektörün bir akrabasına verilen kantin yatıyor. Hayır verilmedi desin. Diyemedi. Benim edindiğim bilgileri kamuoyu ile de paylaşayım. Sayın rektör 10 günde bir uğrayıp işletme sahibine, ‘Nasıl gidiyor işler? İyi kazanıyor musun?’ diye soruyormuş. Bize hiç kimse bir şey demedi. Demesine gerek mi var. Açtıktan sonra işi oldu bittiye getirip, bu kantini orada meşrulaştırmaya çalıştılar. O alan da geniş bir kafetarya var. Hastanenin içinde var. Her binaya bir kantin mantığı. Böyle bir şey yok. Hatta bir adım daha ileriye gidip, kamelyada oturanlara ‘Burada oturmak yasak’ demeye başlamışlar. Hastane etrafındaki esnafı, ‘Bak hastane buradan gider’ deyip bana saldırtanlar, hastanenin içine dükkan açıyorlar. Bir sürü etrafta işletme var. Onlar da ekmek yesin. Böyle kondu kantinlerle olur mu? Hani senin bir metrekareye ihtiyacın vardı?” dedi.
 
“Kaçak helayı kapatırım, helaya kaçıranları da kapatırım”
Sözlerine “Eğer kaçak hela ve bir şikayet olursa. Hem o helayı kapatırım, hem de o helaya kaçıranları kapatırım” diyerek devam eden Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan; “Kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapmakla yükümlüyüz. Ne kimse kaçak hela yapar ne de o kaçak helaya kaçırır. Bunu da söyleyeyim. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bir yılı geçti rektörsün. Ali Akdemir ile kendini bir kıyasla, daha dibinde dün getirdiğin 5 tane rektör yardımcısını leblebi gibi yedin. Çekirdek gibi. Çanakkale’yi kendine tahammülsüz noktaya taşıdın” ifadelerini kullandı.
 
Mutan’dan Daniş’e hodri meydan
Yerel seçimlerde Kepez Belediyesi’ni alacaklarını dile getiren AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş’e meydan okuyan Başkan Mutan; “Hodri meydan benim karşıma aday olsun. Ama programına camii falan da yapmaya kalkmasın. Çanakkale’yi gözüne kestirmiş olabilir ama avucunu yalar. Siyaseti tanzim ederken kişiler üzerine akıllarla zaman dilimlerini kendi hanelerine yazmaya çalışanlar, bilsinler ki insanlık tarihinde her şey iyiye ve güzele doğru akar. Akmaya da devam edecek. Sayın Muharrem İnce’nin dediği gibi, koca çınarın dibinde asma kabağısınız. Hele bir fırtına essin, yerin dibini bulacaksınız” dedi.
Paylaş