Perinçek hatırlattı; "281 yıldır deprem olmadı"

2592

 Önceki Çan’da yaşanan 3.5 şiddetindeki deprem Çanlıları tedirgin etti. Bazı vatandaşlar deprem bilimci emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek’e depremle ilgili bildirimde bulundu. Depremin artçı bir deprem olabileceğini belirten Perinçek, vatandaşlara  evlerine 30 dakika kadar çıkmama ve aş yapılardan uzak durma uyarısında bulundu. Depremin ardından sosyal medya hesabından hatırlatma yapan Perinçek; “Biga-Çan-Bayramiç fay zonunda 281 yıldır 7 ve 7 den büyük deprem olmadı. Çoğu yerbilimci (deprem uzmanı) bu tip aktif fay zonlarında genellikle 250 yıl dolduktan sonra büyük deprem olma olasılığının yüksek olduğunu belirtir” dedi.

 
“Evleri en az yarım saat terk etmenizi öneriyorum”
Depremin ardından Çanlılara evlerine bir süre girmeme uyarısında bulunana Perinçek; “Sevgili Çanakkaleliler, Biga-Çan-Bayramiç fay zonunda 3.5 büyüklükte bir deprem yaşadık. Öncü olma olasılığını düşünerek Biga-Çan-Bayramiç ve köylerindeki evleri en az yarım saat terk etmenizi öneriyorum. Telaşlanmaya gerek yok, sakin davranıp özellikle yığma taş evlerden uzak durmanızda yarar var. 3.3 büyüklükteki deprem Biga Güneybatısında Yeşilköy ile Kapanbelen yerleşim alanlarının arasında saat 12.26 da oldu. Derinlik 6.2 km, Büyüklük önce 3.3 verildi sonra 3.5 olarak revize edildi” dedi.
 
“Beklenen deprem her ana olabilir”
Sosyal medya hesabından hatırlatmada bulunan Perinçek; “Biga-Çan-Bayramiç fay zonunda 281 yıldır 7 ve 7 den büyük deprem olmadı. Çoğu yerbilimci (deprem uzmanı) bu tip aktif fay zonlarında genellikle 250 yıl dolduktan sonra büyük deprem olma olasılığının yüksek olduğunu belirtir. Beklenen deprem her ana olabilir. Peki bizler 3 yıldır bu fay zonu için uyarı yapıyoruz, acaba kaç köye ulaşılıp köyün durumuna bakıldı ve yıkılması en kolay olacak taş yığma binalar için tedbirler alındı ve önerildi. Değerli hemşerilerim, bu konuda her şeyi devletten beklemeyin. Söz konusu olan sizin canınız ve malınız. Sizlerin de devlet desteği ve kılavuzluğunda yapacağınız çok şey var. İlk yapmanız gereken AFAD vb. kuruluştan eğitim talep etmeniz. İkincisi devletin teknik desteğini istemeniz hakkınız fakat evinizi devletin yapmasını beklemeyin.
 
“Hepimize görevler düşüyor”
Açıklamasına “Dost acı söyler” şeklinde devam eden Perinçek; “Siz canlarınızı kaybettikten sonra devlet desteği gelmiş ne ifade eder. Deprem ülkesiyiz, halk ve devlet el ele verirse bu sorunun üstesinden geliriz. Hepimize görevler düşüyor, el birliği ile deprem tehlikesini önemli ölçüde bertaraf edebiliriz” dedi. 
 
“AFAD’dan eğitim vermesini bekliyoruz”
Arkadaşlar, Çanakkale için kendiliğinden oluşan deprem haber ağı çok hızlı çalışıyor. Bazen deprem haberi AFAD ve Boğaziçi rasathanelerinin sitelerinde depremi duyurmasından önce arkadaşlarım tarafından telefon ya da mesaj ile bana ulaştırılıyor. Böylece zaman kazanıyoruz ve uyarılarımızı kısa zamanda yurttaşlarımızla paylaşıyoruz. Aynı hassasiyetin deprem eğitimi konusunda da gösterilmesi lazım. AFAD vb. kuruluşların özellikle büyük deprem beklediğimiz Biga-Çan-Bayramiç hattında bulunan köylerde halkımıza eğitim vermesini bekliyoruz, öneriyoruz. Eğitimle verilecek çok basit ama yararlı bilgiler birçok canı ve köylülerimizin malını kurtarabilir. Her deprem sonrasında bu tip uyarılarımız oluyor ama ilgili kuruluşlardan yeterince hassasiyet gösterilmiyor. Eğitimin bizzat halka verilmesi lazım. Köy muhtarlarını toplayıp onlara eğitim vermek yeterli değil. Muhtarlar kendilerine verilen eğitimin ne kadarını gidip köylerinde halka anlatıyor ve ne kadarını doğru ve eksiksiz köylülere iletebiliyor. Taş yığma binaları kısa zamanda güvenilir binalar haline dönüştürmemiz belki mümkün olmayabilir fakat deprem eğitimi ile de çok yararlı, can ve mal kaybını önleyecek bilgileri insanlarımıza kısa zamanda sunabiliriz.
(Eren Aşnaz)
Paylaş