Perinçek, Akvaryum Koyu'na dikkat çekti

1425

 ÇOMÜ emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, halkın kullanım alanında olması gereken koy, plaj ve sahillerin özel mülkiyete alınarak, belirli tesislerin himayesine girmesine karşı savaş açtı. Bozcaada’da dünyaca ünlü Akvaryum Koyu’nun tellerle çevrilerek giriş kapısına; ‘Özel Mülktür Araç Giremez’ yazılı tabelayı kaldıran Prof. Dr.Perinçek; “Söz konusu koylara yıllardır araç giriyor ve plajları kullanıyor. Kıyılara araç girip girmeyeceği devletin ve lokal belediyenin tasarrufundadır” dedi.   Söktüğü tabelayı suç delili olarak yanına aldığını belirten Perinçek; “Suç delilini Çanakkale merkezde Troia Atı ve Valilik önünde basın mensuplarına sunacağım. Yasama yılı başladı, isteyen yetkili oraya gelip benim için yasal işlem başlatabilir” dedi. Tabelanın konmasının nedeninin mülk sahibinin önümüzdeki ay ve yıllarda kafasındaki tesis planlarıyla ilgili olduğunu belirten Perinçek, sahil ve koyların korunması için yapılması gereken 5 maddelik öneriyi sıraladı. Perinçek, dünyaca ünlü Akvaryum Koyu ile ilgili paylaşımında; “Cennet ülkemin insanları ve özellikle Çanakkaleliler Bozcada kıyılarındaki Akvaryum sahilini bilir. Buradaki yan yana dizili cennet gibi iki koy ülkemizin insanının gözdesidir. Bozcaada ya giden her ziyaretçi Akvaryum koyunu ziyaret eder. Soğuk ama berrak suyunun tadını çıkarır. Dalgıçların çok iyi bildiği ikinci koyda ise deniz tabanının güzelliğinin seyrine doyum olmaz. İşte bu eşsiz güzel koyun gerisinde yeri olan mülk sahibi ana yol boyunca arazisini haklı olarak tellerle sınırlamış. Fakat bu arada hakkı olmayan bir saygısızlık yapmış, akvaryuma giden yolu da kapatmış, koyduğu demir parmaklık üzerine birde ‘Özel Mülktür Araç Giremez’ yazmış. Söz konusu koylara yıllardır araç giriyor ve plajları kullanıyor. Kıyılara araç girip girmeyeceği devletin ve lokal belediyenin tasarrufundadır” ifadelerini kullandı.

  
“Tabelayı yerinden söküp, suç delili olarak yanıma aldım”
Tabelayı gördüğünde kendisine bir görev düştüğünü belirten Perinçek; “Özel Mülktür Araç Giremez, notu tabii ki benim gibi birçok kimsenin tepkisini çekmiş durumda ve kimsenin de bu uyarıyı dikkate aldığı yok. Onlarca araç ve yüzlerce insan halka açık olması gereken Akvaryum Koyu’na gidip günün ve yazın tadını çıkarmaya devam ediyor. Bu yasak tabelasını görünce bana da bir görev düştü. Özel mülk uyarısı yazan tabelayı yerinden söküp, suç delili olarak yanıma aldım. Yakın zamanda söz konusu suç delilini Çanakkale merkezde Troia Atı ve Valilik önünde basın mensuplarına sunacağım. Yasama yılı başladı, isteyen yetkili oraya gelip benim için yasal işlem başlatabilir.  Bekleyip göreceğim, bu ülkede yasalar geçersiz ise kıyıyı yağmalayan ve halka kapatan zihniyet kazanacaktır. Eğer ben yaptığım bu eylem nedeniyle mahkum edilirsem, bu cezayı gururla çekerim, mahkumiyetim benim için medeniyet nişanesi olacaktır. Fakat bu ülkenin yasaları uygulayan mahkemeleri var, onlara güveniyorum ve kıyı yağmalamaya yeltenen çıkarcılar gerekli ceza ve uyarıları alacaktır” dedi.
 
“Yasa varsa uyacaksınız”
Devletin bu konuda önceden tedbir alamsı gerektiğini dile getiren Perinçek;  “Yasa varsa uyacaksınız. Kıyılarımızın ilk 100 metresinde toplumun yararlanmasına açık olma şartı ile kamping ve konaklama ünitelerini içermeyen halka açık plaj, duş, gölgelik, soyunma kabini, kafe-bar, pastane, lokanta, çay bahçesi, açık spor alanları, spor tesisleri, açık gösteri ve eğlence alanları, lunapark, fuar alanı, el sanatları ürünlerinin sergilendiği yerler olabilir. Kıyılarımız bunun dışında başka bir yapılaşmaya izin vermeyecek şekilde yasalarla korunmuştur. Burada söz konusu olan tabelanın konmasının nedeni mülk sahibinin önümüzdeki ay ve yıllarda kafasındaki planla ilgilidir. Önce tabela konacak sonrada akvaryum koyları orada kurulan tesisin hizmetine sunulacaktır. Devlet bu zihniyeti erkenden okumalı ve gerekeni yapmalıdır” dedi. 
 
Perinçek son olarak Akvaryum Koyu’nda yapılması gerekenleri;
“1-Akvaryum kesinlikle halka açık plaj olarak korunmalıdır.
2-Akvaryum kıyılarında yoğun yapılaşma kesinlikle engellenmelidir.
3-Akvaryum kıyıları bulundurduğu kaya mezarları ile ilgili yapılar nedeniyle arkeolojik sit alanı olmalıdır.
4-Devlet en kısa zamanda akvaryum koyuna ulaşımı sağlayan yolu kamulaştırmalı ve halkın hizmetine sunması beklenir. Devlet uygun görürse akvaryum koyuna araç sokmayabilir. Fakat koy kayıtsız şartsız halkın hizmetinde olmalıdır.
5-Akvaryumu ziyaret eden halkımız her yerde olması beklendiği gibi alana çöp bırakılmaması için özen göstermeli, getirdiği çöpü geriye götürmelidir. Alanda çöp konteynerleri mevcuttur, çöpünüzü bu konteynerlere atmanız medeniyet seviyenizin bir işaretidir” şeklinde sıraladı. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş