Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen, öğretmenlere yönelik uygulanmak istenen ‘performans değerlendirme’ sistemine karşı bir araya geldiler. Eğitim İş Sendika binasında yapılan toplantıdan önce basın mensuplarına konu ile ilgili bilgi veren sendika temsilcileri, bu ve bunun gibi yönetmeliklere karşı çıkacaklarının altını çizdiler. Basın mensuplarına bilgi veren sendika yetkilileri, toplantıya çağırılmalarına rağmen destek vermeyen Eğitim Bir Sen yetkililerini eleştirdiler. Toplantıda ilk konuşan sendika temsilcisi Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, toplantının öğretmenlere yönelik uygulanmak istenen ‘performans değerlendirme sistemine’ karşı olduklarını tüm kamuoyuna duyurmak için yapıldığını söyledi. Mantaş, öğretmene not vermenin kimsenin haddi olmadığının altını çizdi. Toplantıya destek vermeyen Eğitim Bir Sen yetkililerini eleştiren Mantaş; “Öğretmenlere, performans değerlendirme sistemi getiriliyor. Biz de Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen olarak bir toplantı yapmak istedik. Eğitim Bir Sen’i de bu toplantıya davet ettik ama yetkilileri gelmek istemediler. Ancak son zamanlarda Eğitim Bir Sen de okulları gezerek, öğretmenleri okullarda bilgilendirerek bu siteme karşı çıkmıştı. Fakat Eğitim Bir Sen yetkilileri, ortak düzenlemek istediğimiz bu toplantıya gelmek istemediler” dedi.
“Öğretmene not vermek kimsenin haddi değildir”
Toplantı ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Mantaş; “Biz, öğretmen performans değerlendirme sistemine karşı çıkmak adına ortak bir mücadele yürütebilmek için bir araya geldik. Türkiye’nin çeşitli illerinde de 4 büyük sendika birleşti ve bu sisteme karşı çıktı. Özellikle 3 büyük sendika olan Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen’in ortak yürüttüğü çok büyük bir mücadele var. Madem bu 3 büyük sendika, öğretmeni performansı ile değerlendirme sistemine karşı, o zaman ortak bir mücadele yapılması gerekiyor. Çünkü öğretmeni performansı ile değerlendirmek, öğretmene not vermek kimsenin haddi değildir. Çünkü öğretmenlik bir uzmanlık alnıdır. Toplantını çağrıcılığını biz yaptık ama diğer 2 sendika temsilcileri de bizimle aynı düşüncedeymiş, ‘siz aramasaydınız biz arayacaktık’ dediler” dedi.
“Biz, bu sisteme ‘hayır’ diyoruz”
3 büyük sendika olarak, öğretmenlerin haklarına yönelik yapılan tüm uygulamalara karşı duracaklarının altını çize Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş; “Bugün, emek örgütleri olarak bir araya gelişimiz ilk değil. Eğitim Sen’in çağrısı ile 2017’de de 3 sendika ile birlikte ilimizdeki eğitim emekçilerine yönelik mobbing ve baskılar konusunda basın açıklaması yapmıştık. Bizim amacımız, eğitim emekçilerinin ortak sosyal ve ekonomik haklarının mücadelesini vermek. Bunun sonucunda birleşerek en iyi mücadeleyi yaptığımızı düşünüyorum. Başlatılmaya çalışılan ‘eğitimde performans değerlendirme sistemi’, eğitim emekçilerimiz açısından kabul edilemez bir sistemdir. Biz, ‘bu yönetmelik uygulanamaz’ diyor ve bu sisteme ‘hayır’ diyoruz. Çünkü emekçilerin amacı, iyi bir iş yerinde çalışmak, çalıştığı iş yerinde eşit haklara sahip olmak ve baskılardan kurtulmaktır. Eğitim Sen olarak bunu çok önemsiyoruz. Bu toplantıdaki eylem planı, öğretmenlere verilen performans değerlendirme mücadelesi ama bu tür mücadelelerimi devam edecek. Biz, biliyoruz ki örgütlü gücün ve birlikteliğin karşısında kimse duramaz. Biz, eğitim emekçileri az değiliz, biz eğitim emekçileri olarak ortak ses oluşturursak ve güç birliği ile mücadelemizi yükseltirsen hem sosyal hem ekonomik haklarımızı kimse gasp edemez, bizi itibarsızlaştıramaz. Bizler, birlikte güçlüyüz” dedi.
“3 sendika olarak her zaman birlikteyiz”
Toplantı yapılmadan önce basın mensuplarına konuşarak, öğretmeni performansıyla değerlendirmenin rezalet olacağının altını çizen Türk Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş; “Ekonomik haklar, sosyal haklar ve özlük hakları ile ilgili öğretmenlere her hangi bir baskı yapılıyorsa 3 sendika olarak biz her zaman birlikteyiz. Ancak Eğitim Bir Sen, bizimle birlikte aynı mücadeleyi göstermiyor, göstermekten kaçınıyor. Aslında bu konularla ilgili bütün sendikaların birlikle bir mücadele başlatması gerekiyor. Biz, Türk Eğitim Sen olarak angarya işlere ‘hayır’ diyoruz, öğle arası nöbete karşıyız, çünkü öğle arası öğretmenin dinlenme saati, yemek yeme saatidir, okullarda buna engel oluyorlardı ve özellikle performans değerlendirme sistemini kesinlikle kabul etmiyoruz. Çünkü öğretmeni, öğrencisi ile öğrenci velisi değerlendirirse bunun rezalet olacağını herkes biliyor. Sosyal medya hesaplarından öğrenciler, öğretmenlerini not ile tehdit ediyorlardı. Bunun ne kadar rezalet boyutlarına ulaşacağını herkes gördü, bakanlık da gördü, öğretmenler de gördü ama bunu tekrara yapmak istiyorlar. 2003 yılından beri eğitim, her yönüyle en alt seviyelere inmiş durumda. İktidar, bu dip yapmış eğitimi, performans değerlendirme sistemi ile öğretmenlerin üzerine yıkmaya çalışıyor” dedi.
(Eren Aşnaz)