Pehlivan; “Kazdağları’nda yetişen elmalar farklıdır”

Bayramiç Ziraat Odası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi iş birliğinde yürütülen ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen ``Bayramiç Elmasının Coğrafi İşaret Tescili ve Pazarlama Başarısı`` proje çalışmaları başlatılacak.

380
Danışmanlığını ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve Dr. Mustafa Sakaldaş`ın yaptığı proje kapsamında, elma yetiştiriciliği, elma bahçesi kurulumu, elmanın depolanması ve pazarlanması konularını içeren çiftçi eğitim çalışmaları yapılacak. Bayramiç bölgesinde yetişen elmanın tüm özellikleri belirlenecek ve sonucunda patent başvurusu için gerekli çalışmalar başlatılacak. Söz konusu proje ile Bayramiç yöresinde elma yetiştiriciliğinin modernize edilmesi, daha uzun süre ve daha kaliteli ürünün pazara arz edilmesi konuları işlenecek. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan yaptığı açıklamada, yörede yetişen elmanın, hiçbir bölgede olmayan özelliklere sahip olduğunu söyledi.
 
“Elmamızın özellikleri diğer bölgelerde yetişen elmalara göre çok farklıdır” diyen Pehlivan, farklılığın ana sebebinin Kaz Dağları olduğunu vurguladı. Kaz Dağları ile eteklerinde gece ve gündüz sıcaklıklarının farklı olduğuna dikkati çeken Pehlivan; “Bölgemizin florası çok farklıdır. Kaz Dağları`nın tarihten gelen tadı öne çıkmaktadır. Bu farklılıklar Bayramiç elmasına ayrı bir renk, ayrı bir tat ve lezzet katıyor. Bu gerçekler doğrultusunda, Bayramiç elmasının ülkemizde kendi adıyla en iyi şekilde pazarlanabilmesi ve ihracat şansının artırılması hedeflenecektir” diye konuştu.
Paylaş