Pazarcıyı, AVM’ler ve soğuk hava vurdu

Vatandaşların çoğunun alışveriş merkezlerinde ihtiyaçlarını karşılaması, Çanakkale`deki pazarcı esnafını da olumsuz etkiliyor. Bir yandan AVM`lere karşı ayakta durmaya çalışan pazarcılar, diğer yandan havaların soğumasıyla birlikte iyice iş yapamaz hale geldi.

809
 
 
Türkiye`de her geçen zaman içinde alışveriş merkezleri (AVM) sayısı artıyor. Her yapılan yeni AVM, beraberinde birçok küçük esnafı da bu alışveriş merkezleriyle rekabet edemez hale getiriyor. İş yapamayan bir çok küçük esnaf dükkanlarını kapatıyor. Bir çoğu da iflas noktasına gelmiş durumda. Çanakkale pazarcı esnafı da bu durumdan oldukça şikayetçi. Pazarda fasulye, ıspanak, salatalık gibi sebzeler satan Mustafa Bal, işlerin eski gibi olmayışından şikayet ederek ; “Buraya AVM kurulduğundan beri eskisi gibi iş yapamıyoruz. Sebzelerimiz organik, taze ve ucuz olmasına rağmen vatandaşlarımız alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih ediyor. Bu da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Buradaki hiçbir pazarcı arkadaşım işlerinden memnun değil” ifadelerini kullanıyor.
 
 
Televizyonlardan ballar!
Pazarda dolaşmaya devam ederken, soğuktan korunmak için yaktığı ateşin başında müşteri bekleyen pazarcı bir ablamızı görüyoruz. Kadriye abla da pazardaki çoğu esnaf gibi işlerin olmayışından dert yanarak; “Bu saatlerde bu tezgahın önü müşteri dolu olurdu. Ama havalar soğuk olduğu için insanlar pazara pek çıkmıyor. Alışveriş merkezlerine gidiyorlar. Bir de AVM`lerde kredi kartıyla taksit yapma imkanı olduğu için orayı tercih ediyorlar” yorumunu yaparken, İşlerin olmayışından dert yanan Zekariya Canıtez ise, televizyonlardaki bal reklamlarından şikayetçi. “Biz kendi kovanlarımızdan elde ettiğimiz balı burada satıyoruz” diyen Canıtez, “Ama son dönemde televizyonlarda bal reklamları artınca, insanlarda fiyatları daha ucuz olduğu için bu ballardan sipariş ediyorlar. Eskiden günde beş teneke bal satarken şimdi ayda bir teneke ancak satabiliyoruz. Satışlarımız düştüğü için bizde mecburen kovan sayılarını azaltıyoruz`` şeklinde konuşuyor. Pazarda sebze ve meyvelerin fiyatları ise şöyle; domates 2 buçuk lira, salatalık 2lira, patlıcan 4 lira, biber 4 lira, patates 2 lira,marul 2-3 lira arası değişirken, portakal 1buçuk lira, yerli muz 3 buçuk lira.Bu ayın zam şampiyonu ise fasulye.Geçen hafta 8 lira olan fasulye şuan 10 liraya satılıyor.
 
Paylaş