havadurum

Partiler üstü Meclis kararı...

Çanakkale gündemini uzun süre meşgul eden eski AKFA Fabrikasının olduğu alana yapılması planlanan proje uzun süren tartışmaların ardından ret edildi. Tartışmaya AKP meclis üyesi Hakan Vural’ın hakarete varan sözler damgasını vurdu. İlk oyalamada CHP’li iki üyenin yarattığı karışıklık iptale neden oldu. Oylama sonrası 9 ret oyu ile proje reddedildi.

791
 
Çanakkale Belediye Meclisi olağan üstü gelişmelerin yaşandığı toplantıyı geride bıraktı. Eski AKFA fabrikasının olduğu alana yapılması planlanan proje uzun süren tartışmaların hakarete varan sözlerin ardından ret edildi. Projenin oylaması sırasında Cem Belli’nin oyuna bir diğer CHP’li üye Metin Mutlu’nun müdahalesi ortalığı karıştırdı. Sandık görevlisinin sandıktan oyları çıkartması AKP grubunun tepkisine yol açtı. Başkan Gökhan’ın müdahalesi sonrası oylama iptal edildi. Yenilenen oylamanın ardından proje 8 kabul 9 ret 6 çekimser’le reddedildi.
 
 
Projenin görüşülmesi sırasında yaşanılan tartışmaların özelliği partiler üstü bir değerlendirme ile sürmesi idi. AKP’li üye Eren Kemerli ile CHP Belediye Meclis Üyesi Muharrem Erkek’in tartışmasının ardından AKP Belediye Meclis üyesi Hakan Vural’n tesbitleri   “gelecekte değerlerimizi peşkeş çeken bir meclis olarak anılmak istemiyorsak bu yanlışa müdahale etmeliyiz” noktasında oldu.
 
“Temizlerken başka mezbelelik yaratmayalım”
CHP Belediye Meclis Üyesi Muharrem Erkek de,  "Özel proje alanı için ilkeler belirledik. Konut alanı yapılamaz dedik. Bu alanı betonlaştırarak mı yoksa kamuya açarak mı donatacağız. Bence mezbelelik görüntüsünden rahatsızım ama temizlerken başka mezbelelik yaratmayalım. Gündemde kaldıkça spekülasyon oluyor. Tekrar gündeme gelmesin." dedi.
 
“Mutabakat metni oluşturulmalı”
AKP belediye meclis üyesi Eren Kemerli: "Proje ile ilgili mutabakat oluşturulması gerektiğini ifade etti. Kemerli şunları söyledi; “Proje alanı ve çevresini neden tek başına değerlendiriyoruz. Komisyonda o bölge bir bütün olarak değerlendirilmeli. Mutabakat metni oluşturulmalı”
 
“Bakir kalmış bu alanlar halkın kullanımına açılmalıdır”
MHP meclis üyesi Murtaza Şahin Başdoğan da, "Kent konseyinin almış olduğu kararı okuyarak, boğaz kıyıları kentin ilke ve değerlerine göre planlanmalıdır. Halkımızın denize rahat ulaşmasını talep ediyorum. Bakir kalmış bu alanlar halkın kullanımına açılmalıdır” dedi.
 
“Evet oyu veriyorum”
Projeyi desteklediğini ifade eden CHP meclis üyesi Metin Mutlu da mezbelelik ortadan kalkmalı. Bu özel projedir. Otel zemini halka açıktır. Sosyal kullanım alanı yeterlidir. Sahil kullanımı geniştir. Gönül rahatlığı ile evet diyorum” dedi.
 
 
“Yanlış karardan meclisi Allah korusun”
Belediye Meclisinin bugüne kadar ki en güç kararı alacağını ifade eden AKP meclis üyesi Hakan Vural; “Bu kararla mahkum olabiliriz” dedi. Vural şunları söyledi; “Denize hasret bir şehir yaratıldı. Talan edilmeyen bir parça kaldı. Tüm kurtlar burayı nasıl talan ederim oyunları içerisinde. İşin içinde siyasi çıkarlar var. Birileri geleceğin çevrenin yok edilmesine seyirci kalmayacağız diyor. Ama kıyılara beton yığıyor. Hulusi Kentmen rolündeki başkan yat limanına tek başıma karar veremem diyor. Başkan kapalı kapılar ardında pazarlık yapıyor. Burada bu dosya vekil dosyası olmasa bu kadar konuşur muyduk? DSİ’den başlayan ve Kepez’e kadar giden kordonu yaratmalıyız. Belediye meclis üyeleri yaptığı projelerle beddua değil hayır da alan meclis olmalıdır. Yanlış karardan meclisi Allah korusun”
 
“Yeşil alanı konut alanına çevirmiyoruz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da konut yapılmaması noktasında görüşler olduğunu belirterek; “AKFA yeri konusunda prim yapma çabalarınız telaşınız anlamsızdır. Benim anlayışım münhasıran konut yapılmaması noktasındadır. Sizin istemediğiniz projeyi bir başkasının istemesi size hakaret etme hakkını vermez. Yeşil alanı konut alanına çevirmiyoruz. Önerilir, bu öneri desteklenir kabul edilir ya da edilmez. Burada bu alanın pazarlık yapılması peşkeş çekilmesi söz konusu değildir. Sahilin iyileştirilmesi görüşülüyor. Ben özel idare yerine de soğuk bakmıyorum. Özel idarede proje getirince değerlendirilir” dedi.
 
Oylama Tekrarlandı
Yapılan konuşmaların ve tartışmaların ardından oylamaya geçildi. İlk oylama Cem Belli’nin oyuna bir diğer CHP’li üye metin Mutlu’nun müdahalesi nedeniyle iptal edildi. Oylama sırasında müdahale olduğunu belirten Cem Belli ile sandık görevlisi arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Sandığın açılması oyların çıkarılmasına tepki gösteren Başkan Gökhan oylamayı iptal etti. Yaşanan gelişmeye AKP gurubu da tepki gösterdi. İkinci oylama sonrası proje 8 kabul 9 ret 6 çekimser’le reddedildi.
 
Paylaş