Parion’da Kentauros
Çanakkale, Biga’ya bağlı Kemer Köyü’nde İÇDAŞ A.Ş.’nin sponsorluğunda sürdürülen antik Parion Kenti kazılarında, 8. Sezon çalışmalarının sonlarına yaklaşılırken; bir Kentauros heykeli bulundu. Heykele ait başka parçaların da bulunma ihtimali nedeniyle, korumaya alınan heykelin, yapılacak restorasyon sonrası Çanakkale Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor...
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına; Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran’ ın kazı başkanlığında gerçekleştirilen bu yılki çalışmalarda, antik kentin altı ayrı bölgesinde, kazılar yapılıyor.
Kazıların sürdürüldüğü önemli yapılardan biri olan Roma Tiyatrosu’nda sahne binası içerisinde yoğunlaştırılan bu yılki çalışmalar sırasında, kolları kırık, gövdesine ait bazı parçaları kayıp, bir mermer heykel ortaya çıkarıldı. İlk değerlendirmelere göre, M.S. 2. yüzyıla ait heykelin günümüze gelen bölümünde göbeğine kadar çıplak gösterilmiş güçlü bir erkek vücudu izleniyor. Göbek altı bölümü aşağıya doğru sarkıtılmış etek şeklinde iki kat kumaşla kapatılan heykelin alt bölümü ve arkasındaki bazı ayrıntılar, heykelin tamamının bir kentaurosa (at-adam; gövdesi at, başı insan olarak tanımlanmış mitolojik yaratık) ait olduğunu gösteriyor. Tamamı düşünüldüğünde yaklaşık boyu 3 m yi bulan ve çok parçalı beyaz mermerden yapılmış heykelin tiyatronun hangi bölümünde yer aldığı ve gözlerinin çukur olması dolayısıyla bu kısımların değerli taştan yapılmış olduğu düşünülürken, başındaki saç ayrıntıları kaliteli bir işçilik ortaya koyuyor. Heykele ait başka parçaların da bulunma ihtimali nedeniyle, korumaya alınan heykelin, yapılacak restorasyon sonrası Çanakkale Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor.