Pan Görsel Kültür Derneği 2015’e odaklandı

Fotoğraf sergileri, film gösterimleri, imza günleri, söyleşiler, festivaller ve atölyelerle dolu bir yılı geride bırakan Pan Görsel Kültür Derneği, kentin kültürüne ve belleğine katkı sağlayan etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

1012
 
 
Kurulduğundan bu yana Çanakkale`de bir çok ilke imza atan, farklı hikayeleri ve fikirleri toplayan, paylaşan Pan Görsel Kültür Derneği, yeni yılda da içinden fotoğraf, sanat, film ve insan hikayesi geçen buluşmalara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Günlük koşuşturmacalar esnasında çoğu zaman dokunamadan teğet geçilen, fark edilmeyen, hızla akıp giden imgeler arasında bir an olsun durmak, görmek, anlam aramak ve sorgulamak için bir grup `meşgul insan` tarafından kurulan dernek; şehrin ortasında gizlenen, değişen mevsimlerin rengine bürünen bahçesi ve niyetiyle nefes aldırtıyor. Pan Görsel Kültür Derneği`nin Yönetim Kurulu Başkanı Arkeolog-Fotoğrafçı, Akademisyen Aykan Özener; derneğin bir hayalin peşinden yola çıkış hikayesini; “Pan; kitaplara, dergilere, karanlık sinema duvarlarına, tavan aralarına ve sandık köşelerine tutunmuş, unutulmuş, unutulması istenmiş ama bir türlü unutulamamış, hep hatırlanmak üzere belleğin gizli köşelerine nakşedilmiş imgeleri, hiç görmediğimiz, tanımadığımız, bilmediğimiz insanlara ait izleri anlamak ve anlatmak üzere oluşturuldu. O imgelerde gizli binlerce hikayeyi ve izleri sezebilecek, anlatabilecek insanlarla buluşabilelim, paylaşabilelim ve o hikayelerden kendi hikayelerimizi, geceleri kendimizden bile gizlediğimiz yüzleri hatırlayabilelim diye..." sözleriyle anlattı.
 
 
Yıl boyu söyleşiler- festivaller
Üyelerinin gönüllü desteğiyle ayakta durmayı başaran ve birbirinden özel buluşmalara sahne olan dernek; fotoğrafın ardındaki hikayeleri de gün yüzüne çıkarıyor. Kentin ve şimdinin belleğine bir iz bırakıyor. Fotoğrafçı Kemal Cengizkan, Dora Günel, Alberto Modiano ve Ali Saltan; sergilerini açmak, fotoğraflarının hikayelerini paylaşmak, merak edilenleri yanıtlamak için geçen yıl Pan Görsel Kültür Derneği`ndeydi. Farklı şehirlerdeki üniversitelerin fotoğraf bölümü öğrencilerinin kareleri de, Pan Görsel`in ev sahipliğinde bu yıl 6.`sı düzenlenen ÇOMÜFOT Çanakkale Uluslararası Fotoğraf Festivali`nde bir araya geldi.
 
Pan’da ücretsiz film geceleri
Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali`nin Çanakkale ayağının resmi organizatörlüğünü üstlenen Pan Görsel Kültür Derneği; geçen yıl Çanakkale`yle ilk kez buluşan İşçi Filmleri Festivali`nin de düzenleyicileri arasında yer aldı. Festivaller kapsamında bir haftada 100`e yakın filmle buluşan Çanakkale için alternatif sinema günleri bitmedi. Çarşamba günleri Aykan Özener`in moderatörlüğünde gerçekleşen Pan Sinema Geceleri, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devam edecek. Avrupa, İran, Bağımsız Amerikan ve Orta Doğu Sinemalarından etkileyici örneklerin Pan`ın perdesine yansıdığı geleneksel sinema gecelerinin film gösterimleri ücretsiz. Pan Görsel Kültür Derneği`nin her hayale ve ilgiye hitap eden kursları bu yıl da sürüyor. Aykan Özener`in temel ve ileri düzeyde fotoğraf atölyelerinin başlama tarihleri yakın zamanda açıklanacak iken; İngilizce pratik konuşma ve Pembe Akgün eğitmenliğindeki Yaratıcı Yazarlık Atölyesi dersleri devam ediyor. Efsane mizah dergisi Gırgır`ın sevilen çizerlerinden karikatürist Nuri Kurtcebe de yeni yılda karikatür dersleri verecek. Geçen yıl farklı yazarları, konusunda uzmanlaşmış isimleri fikirleri ve ürettikleriyle Pan Görsel üyeleriyle buluşturan imza günleri ve söyleşiler bu yıl da devam edecek. Aykan Özener`in fotoğraf üzerine paylaşımlarda bulunacağı söyleşileri de şimdiden merakla bekleniyor.
 
Pan’ın labirenti oyun arkadaşlarını bekliyor
Pan Görsel Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arkeolog-Fotoğrafçı Aykan Özener`in, “2015 yılında da sağlıkla birlikte olabileceğimiz, insan olduğumuzu hiçbir zaman unutmayacağımız onurlu bir yıl daha dileriz” mesajıyla; fotoğrafla, sanatla, anlam arayışıyla imgelere dokunmayı ve farklı hikayeleri farklı hayatlarla buluşturmayı bu yıl da temenni ediyor. Özener, `Pan`ın Labirenti` Çanakkale`yi; fotoğrafla, sanatla, anlamın peşinde sorularla hayalindeki oyunu bulmaya, hikayeyi değiştirmeye ve paylaşmaya çağırdı.
Paylaş