havadurum

Özkurnaz, "Sütü, sanayicilere açık artırmayla satacağız"

346
Yüksek enflasyon oranı ve artan girdi maliyetleri başta hayvancılık ve tarım olmak üzere; süt sektörünü de derinden etkilemeye devam ediyor. Süt üreticilerinin elde ettikleri gelirlerin maliyetleri karşılayamaması nedeniyle, süt üreticisi ve süt sanayicisi, 2022 yılı boyunca sık sık bir araya geldi. Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt sanayicisiyle yapılan son görüşmenin ardından 1 Ocak 2023 yılı itibariyle, süt satışlarının açık artırmayla yapılacağını kamuoyuyla paylaştı. Özkurnaz, "5 tona kadar olan süte yüzde 8, 5 ton ile 9 ton arası yüzde 10, 9 ton üzerinde süt üreten kooperatiflerimiz yüzde 12 hizmet bedeliyle çalışma yapacağız. 10 lira olması gerektiği konusunda mutabık kaldığımız için açık artırma fiyatımız büyük olasılıkla 10 liradan başlayacak." ifadelerine yer verdi.
 
"Açık artırmayla sattığımızda, sütün fiyatı hak ettiği yeri bulur"
Özkurnaz, süt sanayicisiyle yapılan görüşmelere dair bilgi vererek, "Bizim yapmış olduğumuz toplantıda, geçtiğimiz ay süt fiyatını yükseltmiş olduk. Bugün geldiğimiz noktada da hizmet bedeli adı altında kooperatiflerimizin giderlerini karşılayacak masraflarını da içerisinde olduğu fiyat sütün litre başına 9 lira 30 kuruştur. Üreticinin aldığı 8 lira 60 kuruş oluyor. Bu ay yaptığımız toplantıda ise sütün fiyatının 10 lira olmasını talep ettik. Süt sanayicilerine, 15 gün önceden fiyat veriyoruz. 10 TL dediğimizde, `Bu bizi etkiler. Bizim zararımıza neden olur` dediler. Bunu anlayışla karşılıyoruz. 15-20 Aralık tarihleri arasında, sütü açık artırmayla satma planımız var. Açık artırmayla sattığımızda, sütün fiyatı hak ettiği yeri bulur" dedi.
 
"Açık artırmayı 10 liradan başlatabiliriz"
Özkurnaz, artan girdi maliyetleri karşısında süt üreticisinin zor durumda olduğunu kaydederek, "Şu anda sanayiciler arasında süte aşırı bir talep var. `Nasıl bir fiyat ortaya çıkar` onu zaman içinde göreceğiz. Toplantımızda Aralık ayında satacağımız fiyatı konuştuk. Bu fiyatı sözleşmelerimize de koyacağız. Üreticilerimizle belirlediğimiz fiyata göre; 5 tona kadar olan süte yüzde 8, 5 ton ile 9 ton arası yüzde 10, 9 ton üzerinde süt üreten kooperatiflerimiz yüzde 12 hizmet bedeliyle çalışma yapacağız. 10 lira olması gerektiği konusunda mutabık kaldığımız için açık artırma fiyatımız büyük olasılıkla 10 liradan başlayacak. 10 liradan açılış yaparız. Kim hangi firma talep ederse, o zaman net rakam ortaya çıkacaktır. Sütün litresi 10 liranın üzerinden çıkacak. 2023 yılının 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak. 3 veya 6 ay arası geçerli olur diye düşünüyoruz" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş